Η περίοδος των διακοπών, όχι μόνο των Χριστουγέννων αλλά και γενικότερα μέσα στη χρονιά, συχνά αποδεικνύεται πρόκληση για τα άτομα με απώλεια ακοής. Παρότι ένα φιλικό ή οικογενειακό τραπέζι μας δίνει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούμε και να απολαύσουμε στιγμές με αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορεί από την άλλη πλευρά να προκαλέσει άγχος για ένα βαρήκοο άτομο.
Το πιο σημαντικό για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει απώλεια ακοής οποιουδήποτε βαθμού είναι να φοράει τα ακουστικά βαρηκοΐας στις κοινωνικές εκδηλώσεις που συμμετέχει. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα έξυπνα tips που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε, για να μη χάσετε λέξη σε ένα φιλικό ή οικογενειακό δείπνο.
#1 Βρείτε την κατάλληλη θέση
Εάν βρεθείτε καλεσμένοι σε ένα συγγενικό ή φιλικό σπίτι, φροντίστε να μείνετε μακριά από το ηχοσύστημα ή την τηλεόραση. Αντιθέτως, προτιμήστε μία πιο ήσυχη «γωνιά» του χώρου, ώστε να μπορείτε να ακούτε τη συζήτηση χωρίς περιττούς θορύβους και παρεμβολές.
Όσον αφορά την επιλογή της θέσης στο γιορτινό τραπέζι, μείνετε περισσότερο προς το κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε ευκολότερα στις συζητήσεις, παρά να προσπαθείτε να ακούσετε τι λένε οι καλεσμένοι στην άλλη άκρη του τραπεζιού.
#2 Το ποτό και η παρέα παίζουν ρόλο
Ένα ποτήρι κρασί ή ουίσκι μπορεί να σας κάνει να χαλαρώσετε, μπορεί όμως και να σας ζαλίσει, μειώνοντας το επίπεδο της κατανόησης. Είναι καλό να γνωρίζετε τα όριά σας και να καταναλώνετε το ποτό εκείνο που είστε σίγουροι ότι «σηκώνετε».
Σε αυτές τις περιπτώσεις σημαντικό ρόλο παίζει και η παρέα που θα διαλέξετε. Είναι προτιμότερο να βγείτε με φίλους ή συγγενείς που θα σας κάνουν να νιώσετε πιο άνετα συμμετέχοντας σε μία συζήτηση και που δεν έχουν πρόβλημα να επαναλάβουν λέξεις ή φράσεις που πιθανόν δεν ακούσατε.
#3 Εκμεταλλευτείτε τον φωτισμό και την οπτική επαφή
Όπως αναφέραμε παραπάνω, η επιλογή της κατάλληλης θέσης σε μία φιλική ή οικογενειακή γιορτή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για ένα άτομο με απώλεια ακοής. Βέβαια, ακόμη και ο φωτισμός του χώρου παίζει σπουδαίο ρόλο, αφού μπορείτε έτσι ευκολότερα να διαβάσετε τα χείλη των υπόλοιπων καλεσμένων και να διευκολύνετε την κατανόηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, φροντίστε να διατηρείτε την οπτική επαφή στο γιορτινό τραπέζι και να απομακρύνετε τυχόν διακοσμητικά αντικείμενα (κεριά, βάζα κτλ) που ίσως παρεμβάλλονται ανάμεσα σε εσάς και τους συνομιλητές σας.
Ας δούμε όμως το θέμα και από την απέναντι πλευρά, εκείνη του οικοδεσπότη ή της οικοδέσποινας μίας γιορτινής συγκέντρωσης. Είναι εξίσου σημαντικό, όταν καλείτε ανθρώπους στο σπίτι σας και γνωρίζετε ότι κάποιος από αυτούς είναι βαρήκοος, να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία για όλους.
#1 Εξασφαλίστε τους μία καλή θέση
Για ένα άτομο με απώλεια ακοής η επιλογή της κατάλληλης θέσης σε ένα δείπνο είναι το «κλειδί» για τη σωστή και ανεμπόδιστη επικοινωνία. Εάν διαθέτετε μεγάλη τραπεζαρία, βεβαιωθείτε ότι ο βαρήκοος καλεσμένος σας θα καθίσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο, ώστε να μπορεί να ακούει καλύτερα και σε μεγαλύτερο εύρος τη συζήτηση.
#2 Διαμορφώστε σωστά τον χώρο
Η σωστή διαμόρφωση του χώρου αφορά κυρίως στα στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν την κατανόηση του λόγου, δηλαδή τον ήχο και τον φωτισμό. Προτιμήστε να κλείσετε την τηλεόραση ή να διατηρήσετε χαμηλά την ένταση της μουσικής. Οι αγαπημένες μελωδίες σίγουρα ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα. Είναι όμως καλύτερο να εστιάσετε στις κουβέντες των ανθρώπων. Άλλωστε, αυτούς περιμένατε να δείτε από κοντά τις ημέρες των γιορτών.
Επιπλέον, φροντίστε οι χώροι του σπιτιού να είναι καλοφωτισμένοι, ώστε να διευκολύνετε την οπτική επαφή και την ανάγνωση των χειλιών. Όσον αφορά το γιορτινό τραπέζι, αποφύγετε τα περιττά διακοσμητικά μεταξύ των καλεσμένων, που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη συζήτηση.
#3 Κάντε τους να νιώσουν άνετα
Ίσως το πιο σημαντικό από όλα σε μία γιορτινή συνάθροιση, πέρα από το φαγητό, το ποτό ή την παρέα, είναι η αίσθηση της άνεσης. Είναι μεγάλη πρόκληση για έναν οικοδεσπότη ή μία οικοδέσποινα να βεβαιωθεί ότι όλοι οι καλεσμένοι νιώθουν καλά και διασκεδάζουν. Εάν γνωρίζετε ότι κάποιος από τους παρευρισκόμενους αντιμετωπίζει απώλεια ακοής, θυμηθείτε να του μιλήσετε ανοιχτά και να τον βεβαιώσετε πως είστε εκεί για οτιδήποτε χρειαστεί.