Menu
E-shop
Αναλώσιμα

Μπαταρίες
Προϊόντα καθαρισμού & φροντίδας

Ανταλλακτικά

Ear tips
Thin Tube

Αξεσουάρ

Θήκη ακουστικού
Fitting
Βοηθητικές συσκευές

Τι Προσφέρουμε
Blog

Απώλεια ακοής: 4+1 συμβουλές για καλύτερη επικοινωνία

Με πάνω από 360 εκατομμύρια βαρήκοους ανθρώπους παγκοσμίως, σχεδόν όλοι έχουμε κάποιο άτομο με προβλήματα ακοή στο περιβάλλον μας. ‘Έχετε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι με βαρηκοΐα συχνά καταβάλουν προσπάθεια για να παρακολουθήσουν μια συζήτηση ενώ κάποιες άλλες φορές μπορεί ακόμη και να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές γιατί τους φαίνονται δύσκολες;   

Εάν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα άτομα με απώλεια ακοής, διαβάστε παρακάτω πέντε χρήσιμες συμβουλές για κάνετε πιο εύκολη την επικοινωνία μεταξύ σας.

1. Προσοχή

Η απώλεια ακοής στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται αργά και μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να αποφασίσει κανείς να χρησιμοποιήσει ακουστικά βαρηκοΐας.  Όταν λοιπόν προσπαθείτε να ξεκινήσετε μία συζήτηση με κάποιον που έχει πρόβλημα ακοής, βεβαιωθείτε ότι έχετε τραβήξει πρώτα την προσοχή του. Μιλήστε καθαρά και μπροστά στο πρόσωπό του, χωρίς να καλύπτετε το στόμα σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε έναν κανονικό ρυθμό ομιλίας και να μη φωνάζετε. Δε βοηθάει να του μιλάτε πολύ δυνατά, αλλά κυρίως αργά και καθαρά.

2. Περιβάλλον

Το περιβάλλον είναι πολλές φορές το κλειδί για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας. Προτιμήστε τα μέρη όπου ο θόρυβος είναι ελάχιστος και ο φωτισμός αρκετός. Έτσι, τα βαρήκοα άτομα μπορούν να ακούσουν καλύτερα και να διαβάσουν τα χείλη σας, όταν χρειάζεται, για να καταλάβουν τι θέλετε να πείτε. Για να ευνοήσετε ακόμη περισσότερο την επικοινωνία σας έξω, μπορείτε να αφήσετε το βαρήκοο άτομο να επιλέξει το μέρος που θα βρεθείτε και τη θέση που προτιμά στο τραπέζι. Κάποιοι. για παράδειγμα, προτιμούν να κάθονται έχοντας πλάτη στον θόρυβο και απέναντι από τον συνομιλητή τους, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν καλύτερα τη μέθοδο της χειλεανάγνωσης.

3. Υποστήριξη

Εάν κάποιος σας πει ότι έχει πρόβλημα ακοής, μην δείξετε ότι τον λυπάστε. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να λυπηθείτε ή να νιώσετε αμήχανα. Αντιθέτως, μπορείτε να ρωτήσετε τι πρέπει να κάνετε για να επικοινωνήσετε καλύτερα. Η προσπάθεια εφαρμογής καλών πρακτικών επικοινωνίας εκτιμάται ιδιαίτερα. Πολλές φορές η επανάληψη κάποιων λέξεων ή φράσεων μπορεί να γίνει κουραστική, αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε μία θετική στάση. Η συζήτηση με έναν άνθρωπο που έχει πρόβλημα ακοής χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές και μπορεί να είναι Κυρίως γιατί καταβάλλει αρκετή ενέργεια για να κατανοήσει το περιεχόμενο της συζήτησης, ακούγοντας μόνο κάποιες λέξεις.

4. Υπομονή

Σε περίπτωση που το βαρήκοο άτομο σας ζητήσει να επαναλάβετε αυτό που είπατε, μην πείτε «άστο» ή κάποια άλλη φράση που παραπέμπει σε αδιαφορία ή εκνευρισμό. Αυτό, τις περισσότερες φορές, λειτουργεί αρνητικά για την ψυχολογία του ανθρώπου και στο τέλος θα προτιμήσει να απομονωθεί για να αποφύγει την απόρριψη ή την προσβολή. Γι’ αυτό, εάν όντως θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί του, προσπαθήστε να επαναλάβετε ευγενικά αυτό που είπατε ή να το διατυπώσετε διαφορετικά. Ένα χρήσιμο tip είναι να του ζητήσετε να σας πει αυτό που άκουσε, ώστε να συμπληρώσετε τα κενά ή να τον διορθώσετε.

5. Αντιμετώπιση

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να γνωρίζετε πως τα ακουστικά βαρηκοΐας αποκαθιστούν πλήρως την ακουστική ικανότητα του ατόμου και το βοηθούν να απολαύσει και πάλι τη ζωή χωρίς εμπόδια. Αποφύγετε να του υπενθυμίζετε ότι δεν ακούει, αλλά προτρέψτε τον να επισκεφθεί κάποιον ειδικό για να ελέγξει την ακοή του. Σίγουρα, εφόσον διαγνωστεί ο βαθμός του προβλήματος, οι ειδικοί θα μπορέσουν να προτείνουν και το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας. Στον συγκεκριμένο τομέα συνεχώς αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη. Η εξοικείωση με τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να φαντάζει δύσκολη, αλλά στο τέλος η γνώση των ειδικών σε συνδυασμό με την εξάσκηση και την χρήση τους μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.

 

 

 

Πηγές: livingwithhearingloss.com, widex.com

Σχετικά άρθρα