Είναι αλήθεια πως οι εμβοές των αυτιών αποτελούν μία ιδιαίτερα ενοχλητική πάθηση, η οποία, αν και δεν απειλεί τη ζωή μας, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Αυτός ο συνεχόμενος θόρυβος στο ένα ή και στα δύο αυτιά είναι σε θέση να επηρεάσει την ποιότητα της καθημερινότητας και να περιορίσει την κοινωνική ζωή του ατόμου.
Υπάρχουν τρόποι για να μετριάσουμε το ενοχλητικό «βουητό»; Αν και οι παλμικές εμβοές είναι συχνά σύμπτωμα ενός σοβαρότερου προβλήματος που χρειάζεται προσοχή (υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία, αθηροσκλήρωση κ.α.), υπάρχουν κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης που μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση.
Αρχικά, φροντίστε να βρείτε ένα ήσυχο μέρος. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια των ασκήσεων να είστε χαλαροί και να μην επηρεάζεστε από εξωτερικούς θορύβους. Καθίστε σε μία αναπαυτική καρέκλα, βγάλτε τα παπούτσια σας και βεβαιωθείτε ότι φοράτε άνετα ρούχα. Εάν η μουσική δε σας αποσπά την προσοχή, μπορείτε να βάλετε κάποια χαλαρωτική μελωδία.
Χαλάρωση των μυών. Ενώ κάθεστε, εστιάστε στους μύες μίας συγκεκριμένης περιοχής του σώματος, όπως για παράδειγμα το δεξί σας πόδι. Εισπνεύστε, σφίξτε αυτούς τους μύες για 8 δευτερόλεπτα και απελευθερώστε τους απότομα ενώ εκπνέετε. Η συνεχόμενη συστολή και διαστολή των μυών, σε συνδυασμό με τη ροή του αίματος θα σας βοηθήσει στη χαλάρωση. Ακολουθείστε την ίδια διαδικασία για όλο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι και τα πόδια.
Βαθιά αναπνοή. Επαναλάβετε την παρακάτω ακολουθία για περίπου 20 φορές: 1. Εκπνεύστε εντελώς από το στόμα, αδειάζοντας όλο τον εσωτερικό αέρα, 2. Εισπνεύστε από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα, 3. Κρατήστε την αναπνοή σας για 4 δευτερόλεπτα, 4. Εκπνεύστε από το στόμα για 6-8 δευτερόλεπτα.
Διαλογισμός. Μολονότι πρόκειται για μία μέθοδο διαχείρισης του άγχους και του στρες, ο διαλογισμός και το λεγόμενο “guided imagery” μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά και στην περίπτωση των εμβοών. Αφού ολοκληρώσετε τις ασκήσεις αναπνοής, κλείστε τα μάτια και συνεχίστε να αναπνέετε βαθιά, ενώ φαντάζεστε τον εαυτό σας σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα, όπως μία ειδυλλιακή παραλία ή ένα τοπίο στην εξοχή. Προσπαθήστε να νιώσετε πως βρίσκεστε εκεί, ενεργοποιώντας όλες σας τις αισθήσεις.
Μουσική. Αν και λίγη χαλαρωτική μουσική θα μπορούσε να σας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια των παραπάνω ασκήσεων, η μουσικοθεραπεία λειτουργεί αποτελεσματικά και μόνη της στην περίπτωση των εμβοών. Ενισχυμένοι ήχοι από ακουστικά βαρηκοΐας, ήχοι περιβάλλοντος, μελωδίες ή «λευκοί θόρυβοι» μπορούν να σας ανακουφίσουν από το ενοχλητικό βουητό.
Πηγή: widex.com