Οι εμβοές ή αλλιώς το κοινό «βουητό» είναι μία συνήθης πάθηση των αυτιών που εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους ηλικιωμένους και στα άτομα με μειωμένη ακοή. Ίσως είναι κάτι που έχουμε ακούσει ή βιώσει όλοι μας περιστασιακά, ειδικά μετά από μία συναυλία ή κατά την σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Τις περισσότερες φορές υποχωρούν, , όμως κάποιες άλλες όχι. Αυτές είναι οι λεγόμενες εμβοές των αυτιών. Βέβαια, αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι μία σπανιότερη μορφή εμβοών, που ονομάζονται παλμικές (επίσης ρυθμικές ή αγγειακές) εμβοές. Όπως ακριβώς και στην περίπτωση των κλασικών εμβοών, πρόκειται για έναν συνεχή ήχο που μόνο ο ασθενής μπορεί να ακούσει, όμως εδώ ο ήχος είναι διαφορετικός από το απλό βουητό.
Με τις παλμικές εμβοές ο ήχος ακολουθεί τον χτύπο της καρδιάς.
Σε αυτή την περίπτωση ο ήχος μοιάζει περισσότερο με σφύριγμα ή παλμό και είναι συνεχής. Μάλιστα, ίσως ο γιατρός μπορεί να τον ακούσει χρησιμοποιώντας ένα στηθοσκόπιο, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πράγμα που ξεχωρίζει τις παλμικές από τις κανονικές εμβοές.
Σε γενικές γραμμές, οι παλμικές εμβοές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι υποκειμενικές είναι αυτές που ακούει μόνο το άτομο που τις εμφανίζει και μπορεί να οφείλονται σε χρόνια ή και προσωρινή πάθηση. Οι αντικειμενικές παλμικές εμβοές είναι εκείνες που εντοπίζονται και από τον γιατρό με τη χρήση στηθοσκοπίου και συνήθως ακολουθούν τον χτύπο της καρδιάς.
Οι παλμικές εμβοές συχνά σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. Κυριότερες αιτίες είναι η υψηλή πίεση του αίματος, η αναιμία, η αθηροσκλήρωση, οι όγκοι στο κεφάλι και στον λαιμό και προβλήματα σύνδεσης ανάμεσα στις αρτηρίες και τις φλέβες. Αν και οι παλμικές εμβοές είναι συχνά σύμπτωμα ενός σοβαρότερου προβλήματος που χρειάζεται προσοχή, αυτές είναι εύκολα θεραπεύσιμες.
Ξεκινήστε από μια επίσκεψη στον γιατρό.
Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την βαθύτερη αιτία του προβλήματος, αφού θα εξετάσει τα τύμπανα των αυτιών και τα αιμοφόρα αγγεία του αυχένα σας. Πιθανόν να σας παραπέμψουν σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος είναι ειδικός σε αυτές τις περιοχές του σώματος και μπορεί να σας κάνει ένα τεστ ακοής. Ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία, ο ενοχλητικός ήχος θα σταματήσει.
Κι αν ο ήχος συνεχίζεται μετά την θεραπεία;
Εάν εξακολουθείτε να ταλαιπωρείστε από το επίμονο βουητό και μετά το τέλος της θεραπείας ή εάν ο γιατρός δεν καταφέρει να βρει την αιτία του προβλήματος, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να ανακουφιστείτε. Οι συσκευές λευκού θορύβου μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε τα βράδια ή εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή λευκού θορύβου της Widex από το διαδίκτυο. Υπάρχουν, επίσης, φορητές συσκευές που παράγουν χαμηλόφωνα ήχους περιβάλλοντος και σας βοηθούν να απευαισθητοποιηθείτε από τις εμβοές. Εάν φοράτε ήδη κάποιο ακουστικό βαρηκοΐας, συνδέστε το με σχετικές εφαρμογές μέσω του smartphone για να σας προσφέρουν συνεχή ανακούφιση από το ενοχλητικό βουητό. Εάν δεν γνωρίζετε πώς να συνδέσετε το ακουστικό βαρηκοΐας σας με το smartphone, διαβάστε εδώ.
Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η επίσκεψη στον γιατρό.
Πηγή: widex.com