Το ακούμε όλη την ώρα αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να το ακούσει. Είναι ένα βουητό, ένα σφύριγμα ή ακόμη κι ένας βόμβος. Αυτό το συνεχές και ενοχλητικό κουδούνισμα στο ένα ή και στα δύο αυτιά μας είναι οι εμβοές, όπως ονομάζονται στην ιατρική ορολογία, και αντιμετωπίζονται.
Συμβαίνει μόνο σε μένα;
Όχι. Οι εμβοές δεν είναι κάποιου είδους ασθένεια αλλά ένα σύμπτωμα, που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και Άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας (NIDCD), το 10% των ενηλίκων βιώνει τουλάχιστον πέντε επεισόδια εμβοών τον χρόνο. Ωστόσο, οι εμβοές τις περισσότερες φορές συνδέονται άμεσα με άλλους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η βαρηκοΐα, καθώς περισσότερο από το 70% των βαρήκοων ατόμων αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό εμβοές. Για κάποιους παράγοντες, όπως είναι το πέρας της ηλικίας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αλλά κάποιους άλλους, όπως είναι οι λοιμώξεις του αυτιού, η κυψελίδα (κερί) ή ακόμη και η διαταραχή της αισθητηριακής επεξεργασίας, μπορούμε να τους αποτρέψουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εμβοές προκαλούνται από την επανειλημμένη έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο.
Τι πρέπει να προσέξω;
Πίσω από τις εμβοές μπορεί να κρύβονται αρκετές αιτίες. Μία από τις συχνότερες είναι η έκθεση σε υψηλές εντάσεις. Είτε πρόκειται για μία συναυλία, είτε για την απογείωση ενός αεροπλάνου, τέτοια θορυβώδη περιβάλλοντα μπορούν να βλάψουν την ακοή μας. Γενικότερα, ο τρόπος ζωής μας και ιδίως οι καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να είναι ο κύριος ύποπτος πίσω από την εμφάνιση των εμβοών. Για παράδειγμα, το κάπνισμα στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το οξυγόνο στα αισθητήρια κύτταρα των αυτιών μας, ενώ το αλάτι και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης των εμβοών. Οι μεγάλες δόσεις φαρμάκων, όπως είναι η ασπιρίνη και τα παυσίπονα, είναι γνωστό ότι προκαλούν εμβοές. Ακόμη, ένας λιγότερο γνωστός παράγοντας, το άγχος, μπορεί να επηρεάσει την ακοή μας.
Μπορούν οι εμβοές να προκαλέσουν απώλεια ακοής;
Όχι. Αν και οι εμβοές πολύ συχνά συνδέονται με την βαρηκοΐα, δεν μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Εάν ωστόσο είναι έντονες, τότε μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στη λειτουργία της ακοής. Είναι πιθανό οι εμβοές να έρχονται και να φεύγουν. Το βουητό στα αυτιά μας μπορεί να είναι τόσο δυνατό που να εμποδίζει τη συγκέντρωση και μερικές φορές ίσως και να καλύπτει κάποιους φυσικούς ήχους. Τα βαρήκοα άτομα αντιμετωπίζουν συχνότερα επεισόδια εμβοών. Έρευνες έχουν δείξει πως ο εγκέφαλος προσπαθεί να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την απώλεια ακοής, δημιουργώντας τις εμβοές. Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εμβοές είναι ακόμη πιο έντονες και η ανακούφισή τους μακροπρόθεσμα επιτυγχάνεται με τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας.
Τι μπορώ να κάνω;
Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε εμβοές, και δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, το πρώτο βήμα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Οι συμβουλές από κάποιον που έχει εκπαιδευτεί και γνωρίζει για την αντιμετώπιση των εμβοών αυξάνει τις πιθανότητες βελτίωσης της καθημερινότητάς σας. Εάν οι εμβοές συνδέονται με κάποιου είδους απώλειας ακοής, τότε η χρήση των κατάλληλων ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να βοηθήσει. Με την ενίσχυση των φυσικών ήχων του περιβάλλοντος, τα ακουστικά βαρηκοΐας ανακουφίζουν το πρόβλημα των εμβοών, μειώνοντας το άγχος και τις δυσκολίες ύπνου.
Πηγή: widex.com, healthyhearing.com