Για τους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της μουσικής (σολίστες, DJs, τραγουδιστές, μέλη συγκροτημάτων κτλ), η ακοή αποτελεί πολύτιμο εργαλείο της δουλειάς. Είναι η αίσθηση που τους κατευθύνει, ο οδηγός που τους βοηθά να ακολουθούν και να συντονίζονται αρμονικά με το σύνολο. Ωστόσο, όλοι οι μουσικοί γνωρίζουν ότι η διαρκής έκθεση σε υψηλά Decibel έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βλάψει την ποιότητα της ακοής και κατά συνέπεια την αποδοτικότητα σε αυτού του είδους τα επαγγέλματα.
Πρόσφατα, ο βραβευμένος κιθαρίστας των Toto, Steve Lukather, παραδέχθηκε πως αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό, ο οποίος του συνέστησε να χρησιμοποιήσει ακουστικά βαρηκοΐας. Χάρη στη διακριτική και τεχνικά άρτια εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας της Widex, o Lukather ηχογράφησε τον ολοκαίνουργιο δίσκο του μέσα στο 2020. «Είναι μία αλλαγή ζωής. Τα αυτιά μου είναι πολύ σημαντικά. Ξαφνικά, ακούω ήχους που δεν άκουγα εδώ και 25 χρόνια», ανέφερε σε συνέντευξή του ο διακεκριμένος μουσικός.
Πώς μπορεί ένας μουσικός να αντιληφθεί ότι πάσχει από απώλεια ακοής;
Ο Lukather ανέφερε πως η οικογένειά του τού έκανε συνεχώς παράπονα για τη συνήθειά του να ανεβάζει την ένταση στην τηλεόραση. Ο ίδιος δεν έκανε κάτι για να το αντιμετωπίσει, αλλά αντίθετα προσαρμοζόταν στο πρόβλημά του. Επί χρόνια αρνιόταν να φορέσει ακουστικά βαρηκοΐας λόγω της λανθασμένης αντίληψης που είχε για αυτά, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το μέγεθος και τη λειτουργικότητα.
Είναι σημαντικό για τους μουσικούς να αντιληφθούν έγκαιρα τα σημάδια της απώλειας ακοής και να την αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν πέντε «ύποπτα» συμπτώματα-σημεία στα οποία θα ήταν καλό να εστιάσουμε:
#1 Η εμφάνιση εμβοών
Αυτό το ενοχλητικό βούισμα στα αυτιά μετά από μία συναυλία δεν υποδεικνύει απώλεια ακοής, όμως θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι. Σύμφωνα με έρευνες, οι μουσικοί έχουν 57% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εμβοές λόγω της φύσης της δουλειάς τους απ’ ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι. Όπως και στην περίπτωση του Lukather, πολλοί ροκ μουσικοί αναπτύσσουν εμβοές πολύ πριν καταλάβουν ότι πάσχουν από απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο τους αυτιά. Υπάρχουν ΩΡΛ που ειδικεύονται στη θεραπεία των μουσικών και τους προτείνουν να παίρνουν μέτρα προστασίας για τα αυτιά στις πρόβες και στις ζωντανές εμφανίσεις.
#2 Οι δυνατοί θόρυβοι γίνονται ενοχλητικοί
Η απώλεια ακοής που προκαλείται από τη μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές εντάσεις ήχου μπορεί τελικά να οδηγήσει σε δυσφορία ή και πόνο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα βαρήκοο άτομο εμφανίζει ασυνήθιστη ευαισθησία σε ήχους που οι υπόλοιποι δεν βρίσκουν ενοχλητικούς, όπως το κουδούνισμα των κλειδιών ή η μηχανή του αυτοκινήτου. Εάν οποιοσδήποτε θόρυβος σας προκαλεί δυσφορία, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
#3 Δυσκολεύεστε στην ακοή από το ένα αυτί
Η απώλεια ακοής είναι γενικά ασύμμετρη και δε γίνεται αμέσως αντιληπτή. Για κάποιους μουσικούς η ακοή ξεκινά να μειώνεται μόνο από το ένα αυτί. Για παράδειγμα, ένας βιολιστής συχνά εμφανίζει απώλεια ακοής στο αυτί που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το όργανο που παίζει. Στο ίδιο μοτίβο, ένας φλαουτίστας συνήθως αναπτύσσει κάποιο βαθμό βαρηκοΐας από την πλευρά που κρατά το φλάουτο. Και στις δύο περιπτώσεις η μεγαλύτερη βλάβη προκαλείται στο αυτί που βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένο στον θόρυβο.
#4 Οι συνεργάτες σας λένε ότι παίζετε εκτός τόνου
Όπως είναι γνωστό, όταν ένας άνθρωπος αναπτύσσει απώλεια ακοής, δε μπορεί πάντα να αντιληφθεί την πλήρη κλίμακα του ήχου σε μία ζωντανή εκτέλεση, ειδικά στις υψηλές συχνότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίζει ένα μουσικό όργανο ή να τραγουδά εκτός τόνου. Ευτυχώς, η σύγχρονη τεχνολογία προστατεύει τα αυτιά από τον υπερβολικό θόρυβο μέσω ειδικών φίλτρων και μας επιτρέπει να ακούσουμε ολόκληρη τη μουσική κλίμακα. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι σχεδιασμένα ώστε να ενισχύουν την καθαρότητα και την ποιότητα του ήχου, γεγονός που παροτρύνει πολλούς μουσικούς να τα φορούν στο στούντιο και στις ζωντανές εμφανίσεις.
#5 Κόπωση, κοινωνική απομόνωση ή δυσκολία στη συγκέντρωση
Η απώλεια της ακοής έχει ορισμένα συμπτώματα που είναι κοινά για τους μουσικούς και τους μη-μουσικούς. Ωστόσο, εμφανίζονται εντονότερα στους μουσικούς. Ένα από αυτά είναι ότι αναγκάζει τα διανοητικά αποθέματα να εργαστούν πιο σκληρά για να παράξουν την ομιλία, τους καθημερινούς ήχους και – στην περίπτωση των μουσικών – κάποιες λεπτές διαφορές της μουσικής μελωδίας. Έρευνες δείχνουν πως εξαιτίας αυτού, η απώλεια ακοής προκαλεί κόπωση. Για πολλούς, αυτή η κόπωση μπορεί να δυσκολέψει τη συγκέντρωση ή τη συμμετοχή σε συζητήσεις, οδηγώντας, σε κάποιες περιπτώσεις, το άτομο στην απομόνωση.
Σε γενικές γραμμές, η ποιότητα ζωής ενός μουσικού αλλά και η απόδοσή του στη σκηνή μπορούν να αναβαθμιστούν, εάν δώσει προσοχή στα πρώιμα σημάδια της απώλειας ακοής. Η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια που συχνά θέτει την υγεία των αυτιών σε κίνδυνο και το παράδειγμα του Steve Lukather είναι χαρακτηριστικό. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η έγκαιρη διάγνωση από τον ΩΡΛ και η σωστή αντιμετώπιση με το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας.
Πηγή: Widex.com