Ας είμαστε ξεκάθαροι: τα προβλήματα είναι για να τα λύνουμε και όχι για να τα παραμελούμε. Ειδικά όταν αυτά έχουν να κάνουν με θέματα υγείας, η επίλυσή τους είναι μονόδρομος. Στην περίπτωση της απώλειας ακοής, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να την αγνοούν, είτε διότι το θεωρούν ως την «εύκολη» λύση, είτε διότι αρνούνται να το παραδεχθούν. Είναι, όμως, αυτή η σωστή αντιμετώπιση;
Προφανώς, όχι. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι ο συνομιλητής σας μιλά πολύ χαμηλόφωνα ή ότι το εστιατόριο που επιλέξατε είναι ιδιαίτερα θορυβώδες, ίσως θα ήταν καλό να το ξανασκεφτείτε. Είναι πιθανό η ποιότητα της ακοής σας να έχει εξασθενίσει. Άλλωστε, η απώλεια της ακοής έρχεται σταδιακά και είναι συχνά δύσκολο για κάποιον να την αντιληφθεί έγκαιρα. Από τη στιγμή που παρατηρείτε οποιαδήποτε μεταβολή στην υγεία των αυτιών σας, είναι σημαντικό να απευθύνεστε σε ειδικό ΩΡΛ.
Εάν χρειάζεστε μερικούς λόγους, για τους οποίους δεν θα πρέπει να αγνοείτε την απώλεια ακοής, παρακάτω θα βρείτε τους πιο σημαντικούς.
Επηρεάζει την κοινωνικοποίηση
Σε ποιον αρέσει να δυσκολεύεται να συμμετάσχει σε μία φιλική συζήτηση,να μένει μόνος ή ακόμη και να μην μπορεί να απολαύσει τις δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν; Το να επιλέγει κανείς να αγνοεί την απώλεια ακοής ή ακόμη και να την αποκρύπτεί από τους υπόλοιπους, συχνά επηρεάζει την κοινωνικοποίησή του . Οι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ακοής τους δεν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, αποφεύγουν τις συζητήσεις και κλείνονται στον εαυτό τους. Γιατί λοιπόν να στερηθεί κανείς τη βόλτα με έναν φίλο, τη θεατρική παράσταση που του αρέσει ή κάποιο σεμινάριο που θα ήθελε να παρακολουθήσει ;
Ψυχική υγεία
Το ζήτημα της κοινωνικοποίησης μας οδηγεί εύλογα στη σημασία της ψυχικής υγείας. Οι επιστημονικές μελέτες συνδέουν ανοιχτά την απώλεια της ακοής με τα αυξημένα επίπεδα άγχους, την κατάθλιψη, ακόμη και την άνοια. Μία σχετική έρευνα, του πανεπιστημίου Johns Hopkins, απέδειξε πως σε βάθος εξαετίας οι διανοητικές ικανότητες των ατόμων με απώλεια ακοής μειώθηκαν κατά 30-40% πιο γρήγορα , σε σχέση με εκείνους που είχαν φυσιολογική ακοή.
Σωματική υγεία
Εκτός από την ψυχική υγεία, η απώλεια ακοής μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στη σωματική υγεία. Πώς; Το ίδιο πανεπιστήμιο (Johns Hopkins) παρατηρεί ότι οι άνθρωποι με απώλεια ακοής έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την ισορροπία τους και να πέσουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους. Οι μελετητές αναφέρουν πως η απώλεια ακοής είναι πιθανό να μας αποσπά από την αίσθηση του περιβάλλοντος, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα να παραπατήσουμε και να πέσουμε.
Σωματική ακεραιότητα
Από την άλλη πλευρά, είναι και οι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να θέσουν τα άτομα με βαρηκοΐα ή κάποιον τρίτο σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, ένα άτομο με απώλεια ακοής ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί την κόρνα ενός αυτοκινήτου που πλησιάζει με ταχύτητα, έναν συναγερμό ή κάποιον άλλο προειδοποιητικό ήχο. Μάλιστα, η ευθύνη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν το άτομο αυτό φροντίζει για τη σωματική ακεραιότητα ενός μωρού ή ενός μικρού παιδιού.
Καριέρα και εισόδημα
Γνωρίζατε ότι η μη αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να μας στερήσει έως και περίπου 30.000€ ετησίως; Αυτό απέδειξε η έρευνα του Ινστιτούτου Better Hearing στις ΗΠΑ, σημειώνοντας τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η βαρηκοΐα στη δουλειά και στις απολαβές μας. Η ίδια έρευνα τονίζει πως τα άτομα που φορούν ακουστικό βαρηκοΐας έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να απολυθούν, 90% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν μείωση μισθού, ενώ δήλωσαν πως τα ακουστικά βαρηκοΐας τους βοήθησαν να αυξήσουν την επαγγελματική τους επίδοση.
Η σκέψη να θεραπεύσουμε ή να συνεχίσουμε να αγνοούμε την απώλεια ακοής δεν θα έπρεπε να αποτελεί δίλημμα. Γιατί; Διότι η απώλεια ακοής υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και επηρεάζει τα πιο σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητάς μας, όπως είναι η ψυχική και σωματική μας υγεία, η εργασία, οι απολαβές και η κοινωνικοποίηση. Για να βγείτε , λοιπόν, από το δίλλημα , διαβάστε τι προτείνουν οι ειδικοί, τι δείχνουν οι μελέτες για την απώλεια ακοής και πόσο θετικά άλλαξε η ζωή των ανθρώπων που επέλεξαν να την αντιμετωπίσουν.
Ξεκινήστε με μία επίσκεψη στον ΩΡΛ και αναθεωρήστε την εικόνα που ίσως έχετε για τα ακουστικά βαρηκοΐας. Δείτε τα ως ένα εργαλείο που θα βελτιώσει και θα διευκολύνει την καθημερινότητά σας και να είστε σίγουροι πως θα εκπλαγείτε με τους ήχους που τυχόν δεν ακούγατε για πολύ καιρό.