Menu
E-shop
Αναλώσιμα

Μπαταρίες
Προϊόντα καθαρισμού & φροντίδας

Ανταλλακτικά

Ear tips
Thin Tube

Αξεσουάρ

Θήκη ακουστικού
Fitting
Βοηθητικές συσκευές

Τι Προσφέρουμε
Blog

Πώς συνδέεται η απώλεια ακοής με την άνοια;

Η απώλεια ακοής είναι για τον άνθρωπο μία φυσική επίπτωση του γήρατος. Σχετίζεται άμεσα με την ηλικία και συχνά γίνεται εντονότερη με το πέρασμα των ετών. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την άνοια. Ωστόσο, γνωρίζατε πως η παρατεταμένη απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει κάποιου είδους νοητική υστέρηση σε μεγαλύτερες ηλικίες;

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι πιθανότητες ένα άτομο να αναπτύξει νοητική υστέρηση είναι μεγαλύτερες, εάν το άτομο αυτό αντιμετωπίζει παράλληλα προβλήματα ακοής. Σχετική έρευνα απέδειξε πως την ίδια νοητική εξασθένιση που παρουσίασαν άνθρωποι με φυσιολογική ακοή σε 10.9 χρόνια, βαρήκοα άτομα την παρουσίασαν σε μόλις 7.7 χρόνια.

Παρότι οι ερευνητές δεν έχουν εξακριβώσει τη σύνδεση ανάμεσα στην απώλεια ακοής και την άνοια, πιστεύουν πως μπορεί να αποτελεί ακόμη κι έναν συνδυασμό των εξής παραγόντων:

  • Γνωστικό φορτίο. Όταν πασχίζετε να ακούσετε ή να καταλάβετε τον συνομιλητή σας, ο εγκέφαλος στρεσάρεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αποθέματα ενέργειας, αντί να εστιάζουν στην αποθήκευση των πληροφοριών που λαμβάνετε, να εξαντλούνται για την κατανόησή τους.

  • Δομή του εγκεφάλου. Η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει τη δομή του εγκεφάλου με τέτοιο τρόπο που να προκαλεί νοητικά προβλήματα. Μελέτες σε αντίστοιχες ακτινογραφίες έδειξαν ότι τα βαρήκοα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας διαθέτουν λιγότερη φαιά ουσία στο σημείο του εγκεφάλου που δέχεται και επεξεργάζεται τα ηχητικά μηνύματα.

  • Κοινωνική απομόνωση. Εάν δυσκολεύεστε να ακούσετε τους άλλους και πόσο μάλλον να συμμετάσχετε σε συζητήσεις μαζί τους, ίσως αυτό σας κάνει να αποφεύγετε την κοινωνικοποίηση. Ωστόσο, όταν αποκοβόμαστε από το κοινωνικό  περιβάλλον και ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει καθημερινά την απαιτούμενη διέγερση, αυξάνεται ο  κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.

Υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσω τον εγκέφαλό μου υγιή;

Φυσικά και υπάρχουν. Ο εγκέφαλος, όπως όλα τα υπόλοιπα όργανα του σώματος, αποδίδουν καλύτερα όταν λαμβάνουν τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες και όταν βρίσκονται σε τακτική λειτουργία. Παρακάτω θα βρείτε μερικές πρακτικές συμβουλές για να το πετύχετε.

  • Πείτε ναι στη μάθηση. Ο αρχαίος νομοθέτης Σόλωνας το διατύπωσε ρητά: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος», δηλαδή «όσο μεγαλώνω, συνεχώς μαθαίνω». Οτιδήποτε καινούργιο μπορείτε να μάθετε ή οτιδήποτε εξασκεί και κρατά το μυαλό σας ενεργό (σταυρόλεξο, Sudoku, σκάκι, ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων) θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις εγκεφαλικές βλάβες που σχετίζονται με την άνοια.

  • Κοινωνικοποιηθείτε. Εάν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, η απομόνωση είναι η χειρότερη επιλογή. Είναι πολύ σημαντικό να ρωτάτε και να συζητάτε με τους ανθρώπους, ώστε να κρατάτε τον εγκέφαλό σας απασχολημένο.

  • Αφιερώστε χρόνο για άθληση. 30 λεπτά την ημέρα είναι ένας ικανοποιητικός χρόνος για να κρατηθείτε σε φόρμα και να διατηρήσετε τη νοητική σας κατάσταση υγιή. Εάν μάλιστα μπορείτε να το συνδυάσετε με ήπια αερόβια άσκηση, θα ήταν το ιδανικό.

  • Διατροφή. Η υγιεινή διατροφή δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και από τη λίστα. Ενισχύστε το καθημερινό σας πρόγραμμα με ικανοποιητικές ποσότητες λαχανικών και φρούτων, αλλά και με τροφές που περιέχουν θρεπτικές ουσίες για τον εγκέφαλο (φώσφορο, Ω-3 λιπαρά), όπως τα όσπρια, τα ψάρια, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή, όμως εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλίσετε και την ακοή σας. Επομένως, μη χάνετε χρόνο και αφήνετε την απώλεια της ακοής να αυξηθεί. Εάν αντιληφθείτε οποιοδήποτε πρόβλημα στα αυτιά σας, αναζητήστε βοήθεια. Το δωρεάν τεστ ακοής είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Επιπλέον, τα ακουστικά βαρηκοΐας θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το πρόβλημα, ειδικά εάν πρόκειται για απώλεια ακοής μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Ο επαγγελματίας ακοοπροθετιστής είναι αυτός που θα σας κατευθύνει κατάλληλα.

Πηγή: widex.com

Σχετικά άρθρα