Menu
E-shop
Αναλώσιμα

Μπαταρίες
Προϊόντα καθαρισμού & φροντίδας

Ανταλλακτικά

Ear tips
Thin Tube

Αξεσουάρ

Θήκη ακουστικού
Fitting
Βοηθητικές συσκευές

Τι Προσφέρουμε
Blog

Τι είναι οι λευκοί, ροζ και καφέ θόρυβοι;

Η ακρόαση διαφορετικών ήχων μπορεί να βοηθάει στη χαλάρωση και την αποφόρτιση από το στρες, όμως δεν συνίσταται για άτομα που υποφέρουν από εμβοές.

Είστε από εκείνους που ανοίγουν το κλιματιστικό ή την τηλεόραση, επειδή ο συγκεκριμένος ήχος τους βοηθάει να δουλέψουν καλύτερα ή να χαλαρώσουν; Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι, αφού οι λεγόμενοι «έγχρωμοι θόρυβοι» χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που τους επιτρέπει να συγκεντρωθούν σε μία εργασία ή να κοιμηθούν ευκολότερα.

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες «έγχρωμων» θορύβων: λευκοί, ροζ και καφέ. Καθεμία από αυτές λειτουργεί διαφορετικά και ονομάζεται έτσι για ξεχωριστό λόγο.

 

Γιατί χωρίζονται οι θόρυβοι ανά χρώμα;

Οι ονομασίες «λευκοί», «ροζ» και «καφέ» θόρυβοι έχουν να κάνουν με το πώς περιγράφουν οι μηχανικοί το φάσμα του κάθε ήχου και την ενέργεια της ακουστικής κλίμακας, στην οποία αυτός κινείται.

Για παράδειγμα, η κατηγορία των «λευκών θορύβων» περιλαμβάνει ήχους χαμηλών αλλά και υψηλών συχνοτήτων, όπως ο ανεμιστήρας, το κλιματιστικό, το τρεχούμενο νερό της βρύσης και η ηλεκτρική σκούπα.

Οι «ροζ θόρυβοι» κινούνται σε χαμηλότερες συχνότητες από τους λευκούς. Ένα ποτάμι που τρέχει, το θρόισμα των φύλλων, τα κύματα της θάλασσας και ο ήχος της βροχής είναι μερικοί από αυτούς.

Στην κατηγορία των «καφέ θορύβων» συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που έχουν μεγαλύτερο βάθος, όπως ο κεραυνός, o καταρράκτης και ο δυνατός άνεμος.

 

Λευκοί θόρυβοι

Οι «λευκοί θόρυβοι» ήταν η πρώτη κατηγορία έγχρωμων θορύβων που επινοήθηκε και πήραν τη συγκεκριμένη «απόχρωση» καθώς έχουν ίση ισχύ σε όλες τις ηχητικές συχνότητες. Όπως έχουμε αναφέρει και σε σχετικό άρθρο, οι «λευκοί θόρυβοι» μπορούν αποδεδειγμένα να ενισχύσουν τη νοητική συγκέντρωση, τη μνήμη και την ποιότητα του ύπνου. 

Έρευνες έχουν αναδείξει την πιθανή θετική επίδραση των «λευκών θορύβων» και στην περίπτωση των εμβοών. Ωστόσο, μία σειρά μελετών αμφισβητεί αυτά τα ευρήματα, υποστηρίζοντας πως η ακρόαση «λευκών θορύβων» πιθανόν να υπερδιεγείρει το ακουστικό μας σύστημα και να βλάπτει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. 

 

Ροζ θόρυβοι

Η δεύτερη πιο γνωστή κατηγορία είναι αυτή των «ροζ θορύβων», που σχετίζεται κυρίως με τους χαλαρωτικούς ήχους της φύσης. Έχουν πολλά κοινά σημεία με τους λευκούς, όμως κινούνται σε χαμηλότερες συχνότητες. 

Οι «ροζ θόρυβοι» βοηθούν στην αποφόρτιση από το στρες και στην ποιότητα του ύπνου, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες έχουν αποδειχθεί ωφέλιμοι και στο κομμάτι της μνήμης.

 

Καφέ θόρυβοι

Τέλος, οι λεγόμενοι «καφέ θόρυβοι» έχουν περισσότερες ομοιότητες με τους ροζ, αφού κινούνται σε χαμηλές συχνότητες με μεγαλύτερο όμως βάθος. Είναι, επίσης, πιο έντονοι από τις άλλες δύο κατηγορίες.

Σε έρευνες που έχουν γίνει το 2017, η χρήση «καφέ θορύβων» έδειξε να βοηθά στην καλύτερη νοητική συγκέντρωση και απόδοση στον χώρο εργασίας αλλά και στην ποιότητα του ύπνου, λειτουργώντας αγχολυτικά. 

 

Υπάρχει ενδεδειγμένη ένταση για τους «έγχρωμους θορύβους»;

Αρχικά, εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε λευκούς, ροζ ή καφέ θορύβους για να ωφεληθείτε σε κάποιο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, δε χρειάζεται να ψάξετε πολύ μακριά. Συσκευές και απλά αντικείμενα του σπιτιού αρκούν, όπως ο ανεμιστήρας, η τηλεόραση και ο απορροφητήρας. 

Φυσικά μπορείτε να αγοράσετε ειδικές συσκευές ή – για μεγαλύτερη οικονομία – να κατεβάσετε μία σχετική εφαρμογή στο κινητό σας. Βίντεο και μουσικές λίστες με λευκούς, ροζ ή καφέ θορύβους θα βρείτε πανεύκολα στο διαδίκτυο. 

Όσον αφορά την κατάλληλη ένταση ακρόασης, καλό θα ήταν να μην υπερβαίνετε το όριο ασφαλείας των 70dB. Οι ειδικοί προτείνουν για τους «έγχρωμους θορύβους» τη στάθμη των 45dB (δηλαδή αυτή μιας φυσιολογικής συζήτησης), την οποία μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα με το ηχητικό περιβάλλον που βρίσκεστε κάθε φορά.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο αισθάνεστε πως η ποιότητα της ακοής σας έχει μειωθεί , επικοινωνήστε με έναν ΩΡΛ για μία τυπική εξέταση. Ακόμη κι αν είστε σε νεαρή ηλικία, η απώλεια ακοής – έστω ήπιου βαθμού – δεν αποκλείεται.

Σχετικά άρθρα