Όλοι γνωρίζουμε ότι καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, κολύμπι και βουτιές. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η υπερβολική επαφή με το νερό μπορεί να επηρεάσει τα αυτιά μας προκαλώντας προβλήματα στην ακοή ή και στα ακουστικά βαρηκοΐας.
Πως επηρεάζει το κολύμπι τα αυτιά;
Στις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια εντοπίζεται συχνά ένα βακτήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μόλυνση του ακουστικού πόρου. Η εκτεταμένη έκθεση των αυτιών σε αυτό το βακτήριο, μπορεί να προκαλέσει μία συχνή φλεγμονή που ονομάζεται εξωτερική ωτίτιδα, ή αλλιώς η νόσος του κολυμβητή. Αυτή η πάθηση είναι ιδιαίτερα επώδυνη και ευνοείται από τον συνδυασμό υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, καθώς το νερό στα αυτιά επηρεάζει το κερί που τα προστατεύει από βακτήρια και μολύνσεις. Τα πιο συνήθη συμπτώματα της παραπάνω πάθησης είναι η δυσφορία, ο ερεθισμός, το πρήξιμο, η αυξημένη ερυθρότητα των αυτιών, οι πυώδεις εκκρίσεις και η μειωμένη δυνατότητα ακοής.
Κι αν φοράω ακουστικά βαρηκοΐας;
Τα περισσότερα ακουστικά βαρηκοΐας είναι αδιάβροχα, αλλά όχι τελείως. Γι’ αυτό, ο μόνος τρόπος να τα προστατέψετε είναι να τα βγάζετε πριν έρθετε σε επαφή με το νερό. Η υγρασία είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους που τα βοηθήματα ακοής χρειάζονται επισκευή. Ακόμη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν βάζετε αντηλιακό. Ενώ τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι σχεδιασμένα για να είναι ανθεκτικά στις περισσότερες συνθήκες, μπορεί να δημιουργηθεί μία κολλώδης και ενοχλητική κατάσταση εάν πέσει πάνω τους αντηλιακό. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να διατηρήσετε τα ακουστικά σας ασφαλή αποθηκεύοντάς τα σωστά όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, χρειάζονται τακτικό καθαρισμό και αποθήκευση στην ειδική θήκη μεταφοράς τους, αποφεύγοντας έτσι την έκθεσή στην υγρασία.
Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τα αυτιά μου;
Για ξέγνοιαστες διακοπές και καλοκαιρινές βουτιές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αδιάβροχες ωτοασπίδες, οι οποίες μειώνουν την ποσότητα του νερού που εισέρχεται στα αυτιά. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνές και καθαρές πριν τις χρησιμοποιήσετε. Ακόμη, κάθε φορά που τελειώνετε με το κολύμπι σας γείρετε το κεφάλι σας και στις δύο πλευρές, ώστε να φύγει το νερό από τα αυτιά σας. Αποφύγετε να καθαρίσετε το «βούλωμα» που νιώθετε στα αυτιά με μπατονέτα. Αυτό μπορεί να σπρώξει το κερί στο εσωτερικό του αυτιού, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα αυτιά σας είναι να τα προσέχετε. Με άλλα λόγια, διατηρήστε τα στεγνά και καθαρά μετά από κάθε επαφή σας με το νερό.
Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τα ακουστικά μου;
Ακόμη κι αν είστε όσο πιο προσεκτικοί μπορείτε, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πέσουν τα ακουστικά σας στο νερό ή να βουτήξετε στη θάλασσα χωρίς πρώτα να τα έχετε βγάλει. Εάν συμβεί αυτό, μην πανικοβληθείτε. Βγάλτε τα αμέσως από το νερό και στεγνώστε τα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αφαιρέστε τις μπαταρίες και στεγνώστε το σημείο υποδοχής τους. Ωστόσο, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε τη μόνιμη βλάβη των ακουστικών σας είναι η χρήση του ειδικού αφυγραντήρα. Τοποθετήστε τα ακουστικά μέσα στη συσκευή αφύγρανσης και αφήστε τα να στεγνώσουν. Οι συσκευές αφύγρανσης είναι εύκολες στη χρήση και είναι ειδικά σχεδιασμένες για να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν σωστά τα ακουστικά σας.
Πηγές: widex.com, healthyhearing.com, health24.com