Η απώλεια της ακοής είναι μία μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη των αυτιών. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να την προστατεύετε.
Την τελευταία φορά που περάσετε μπροστά από μία οικοδομή, ίσως παρατηρήσατε πως οι εργάτες που τη χτίζουν φορούν προστατευτικά γύρω από τα αυτιά τους. Εάν αυτή η εικόνα σας έκανε να απορήσετε, θυμηθείτε πως η προστασία της ακοής για τα επαγγέλματα που εκτίθενται σε πολύ δυνατούς θορύβους, όπως οι οικοδόμοι, είναι υψίστης σημασίας για την πρόληψη της βαρηκοΐας και των εμβοών.
Κατά κύριο λόγο υπάρχουν δύο παράγοντες που προκαλούν την απώλεια της ακοής: το γήρας και ο θόρυβος. Δεδομένου πως δεν έχει βρεθεί ακόμη το… μαγικό φίλτρο που σταματά τον χρόνο, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το γήρας. Βέβαια, όταν εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια βαρηκοΐας εξαιτίας του γήρατος, είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ για να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε έγκαιρα. Σε αντίθεση όμως με τον χρόνο, ο θόρυβος είναι κάτι που μπορείτε όντως να ελέγξετε .
Ο θόρυβος επηρεάζει την ακοή αλλά ποιο είναι το όριο;
Τα αυτιά μας εκτίθενται καθημερινά σε ήχους που αναγνωρίζονται ως «θόρυβοι», ακόμη κι αν εμείς δεν το συνειδητοποιούμε: στο σχολείο ή στη δουλειά, στην κίνηση και στο μποτιλιάρισμα, στο κούρεμα του γκαζόν και στις οικοδομικές εργασίες που ακούγονται από το παράθυρο. Ίσως διαφέρει στην ένταση, αλλά ο θόρυβος είναι παντού γύρω μας.
Μια τυπική συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων βρίσκεται περίπου στα 60dB. Ένα ιδιωτικό jet κατά την απογείωση αγγίζει τα 140dB. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ο ήχος είναι εξαιρετικά δυνατός και ακούγεται επανειλημμένα για μεγάλο διάστημα. Κάποιες χώρες έχουν θεσπίσει νόμους που θέτουν ένα όριο στη στάθμη του θορύβου που επιτρέπεται να εκτίθενται οι εργάτες ανά ημέρα. Αυτοί οι κανονισμοί έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τυχόν προβλήματα ακοής στον χώρο εργασίας και το επιτρεπτό όριο συνήθως δεν ξεπερνά τα 85dB.
Εάν δεν εργάζεστε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε χρειάζεται να προσέχετε . Οι συναυλίες, τα πυροτεχνήματα, η σκοποβολή και η ακρόαση δυνατής μουσικής ή podcast με ακουστικά είναι μερικές «επικίνδυνες» συνήθειες για την ακοή σας .
Τι συμβαίνει όταν ο θόρυβος επηρεάζει την ακοή;
Το αυτί είναι ένα περίπλοκο όργανο, γεμάτο από ευαίσθητα κύτταρα που βοηθούν εμάς να ακούμε και τον εγκέφαλο να αποκωδικοποιεί τους ήχους που δέχεται. Εάν αυτά τα κύτταρα ανιχνεύουν τους ήχους ως «πολύ δυνατούς», ενδέχεται να καταστραφούν ή ακόμα και να πεθάνουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να τα αναζωογονήσουμε και αυτό ίσως σημαίνει μία μόνιμη βλάβη ακοής.
Γνωρίζατε ότι η παραμικρή, ανεπαίσθητη αύξηση στα ντεσιμπέλ που δέχονται τα αυτιά μπορεί να έχει τεράστια επίπτωση στην ακοή σας ; Μόλις 3dB περισσότερα είναι αρκετά για να διπλασιάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης βαρηκοΐας.
Πώς να προστατεύσω την ακοή μου;
Υπάρχουν καταστάσεις που δε μπορείτε να προβλέψετε για να αποφύγετε τον θόρυβο: τα κορναρίσματα στον δρόμο και οι οικοδομικές εργασίες σας βρίσκουν απρόοπτα. Κάποιες άλλες φορές ξέρετε ότι θα βρεθείτε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, όπως όταν ετοιμάζεστε για μία συναυλία, για το πρωτοχρονιάτικο σόου πυροτεχνημάτων ή για το κούρεμα του γκαζόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε .
Η προστασία της ακοής περιλαμβάνει διάφορους τρόπους, ο πιο απλός από τους οποίους είναι οι ωτοασπίδες. Εάν τα αυτιά σας είναι ευαίσθητα στις ωτοασπίδες, δοκιμάστε τα ειδικά ακουστικά ακύρωσης θορύβου. Είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος αλλά εξίσου βολικά στην εφαρμογή. Επίσης, στην περίπτωση μιας συναυλίας ή μιας θεατρικής παράστασης, είναι προτιμότερο να διαλέγετε θέσεις που δεν είναι κοντά στα ηχεία.
Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστασία της ακοής.
Πηγή: widex.com