Menu
E-shop
Αναλώσιμα

Μπαταρίες
Προϊόντα καθαρισμού & φροντίδας

Ανταλλακτικά

Ear tips
Thin Tube

Αξεσουάρ

Θήκη ακουστικού
Fitting
Βοηθητικές συσκευές

Τι Προσφέρουμε
Blog

Φαγούρα στα αυτιά: αίτια και αντιμετώπιση

Οι αλλεργίες, το κερί και οι μπατονέτες είναι μόνο κάποιες από τις πιθανές αιτίες που σας προκαλούν αυτόν τον ενοχλητικό κνησμό στα αυτιά.

Πόσο συχνά έρχεστε αντιμέτωποι με εκείνη την επίμονη φαγούρα στα αυτιά, που σας κάνει να θέλετε να τα ξύσετε σε βάθος με μανία; Σίγουρα δεν έχει να κάνει με το ότι «κάποιος μιλάει για εσάς», όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά με το πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα στο εσωτερικό του αυτιού σας και το πώς αυτό αντιδρά με το περιβάλλον.

Γιατί έχω φαγούρα στα αυτιά μου;

Μπορεί να νιώθετε κνησμό στο εξωτερικό ή και το εσωτερικό μέρος του αυτιού. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πρόκειται για μία εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση. Αν και κατά πάσα πιθανότητα η φαγούρα σας οφείλεται σε κάποια ελαφριάς μορφής δερματίτιδα, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για να σας κάνει μία σίγουρη διάγνωση.

Παρακάτω θα βρείτε επτά βασικούς λόγους που προκαλούν τον κνησμό στα αυτιά.

#1 Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Μία από τις πιο κοινές περιπτώσεις για τη φαγούρα των αυτιών είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ένα είδος εξανθήματος που μολύνει τους σμηγματογόνους αδένες. Εκτός από τα αυτιά, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής και στις βλεφαρίδες. Σε μία ελαφριάς μορφής σμηγματορροϊκή δερματίτιδα το δέρμα ξεφλουδίζεται και αφήνει υπολείμματα που θυμίζουν την πιτυρίδα. Όταν η περίπτωση της δερματίτιδας είναι πιο σοβαρή, το δέρμα εμφανίζει ερυθρότητα και κνησμό. Ο κίνδυνος εμφάνισης σμηγματορροϊκής δερματίτιδας αυξάνεται με την ηλικία.

#2 Μόλυνση

Υπάρχουν πολλά βακτήρια που μπορούν να μολύνουν το έσω και το μέσο αυτί. Ο πόνος, η τοπική θερμότητα και η ερυθρότητα είναι ισχυρές ενδείξεις μόλυνσης, ειδικά εάν εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός. Ένας κοινός τύπος μόλυνσης είναι η εξωτερική ωτίτιδα, γνωστή και ως «το αυτί του κολυμβητή». Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνετε για κολύμβηση για να αποκτήσετε κάποια μόλυνση στα αυτιά σας. Για παράδειγμα, η διαβίωση σε περιβάλλοντα με αυξημένη υγρασία είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας.

#3 Ερεθισμός από ακουστικά βαρηκοΐας, handsfree και μπατονέτες

Τα ακουστικά βαρηκοΐας, οι συσκευές handsfree-Bluetooth και οι μπατονέτες μπορούν να προκαλέσουν κνησμό και να χειροτερεύσουν ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως η δερματίτιδα. Για παράδειγμα, η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας είναι πιθανό να ερεθίσει το δέρμα ή να μπλοκάρει το ακουστικό κανάλι του αυτιού, ευνοώντας την ανάπτυξη υγρασίας.

Εάν χρησιμοποιείτε συχνά ακουστικά για να απολαύσετε την αγαπημένη σας μουσική ή να μιλήσετε στο κινητό, θυμηθείτε ότι η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των αυτιών, οίδημα, φαγούρα ή και σοβαρότερες μολύνσεις. Σε περίπτωση που αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση από τα ακουστικά βαρηκοΐας, επικοινωνήστε άμεσα με τον ΩΡΛ ή τον ακοοπροθετιστή σας. Πιθανόν η συσκευή να μην εφαρμόζει σωστά στο αυτί ή να χρειάζεστε κάποια ειδική αλοιφή, ώστε το δέρμα σας να παραμένει τοπικά ενυδατωμένο.

Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να μην παραλείπετε τον τακτικό καθαρισμό των ακουστικών βαρηκοΐας σας. Εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για τον σωστό τρόπο καθαρισμού, συμβουλευτείτε τον ακοοπροθετιστή σας.

#4 Κερί αυτιών

Η παραγωγή κεριού στο εσωτερικό των αυτιών είναι μία φυσική και απόλυτα υγιής διαδικασία του οργανισμού. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις και μικροπροβλήματα, ιδιαίτερα εάν συσσωρεύεται σε μικρές μάζες ή εάν το καθαρίζετε υπερβολικά. Τα αυτιά μας έχουν την ικανότητα να αυτοκαθαρίζονται και να αυτοπροστατεύονται. Το κερί αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας. Κάθε φορά που εσείς βάζετε κάτι μέσα στο αυτί, υπάρχει η πιθανότητα να αφαιρέσετε μέρος του κεριού αλλά επίσης και να το προωθήσετε βαθύτερα στο εσωτερικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη και χρόνιο κνησμό των αυτιών.

#5 Δερματίτιδα εξ επαφής

Η επαφή με ουσίες όπως το οξυζενέ μαλλιών, το οινόπνευμα εντριβών ή τα κολλύρια και ο υπερβολικός καθαρισμός των αυτιών συχνά προκαλούν ξηρότητα και κνησμό. Θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε προϊόντα περιποίησης ή καθαρισμού μαλλιών και δέρματος, όπως επίσης και σε συγκεκριμένα είδη κοσμημάτων (νικέλιο).

#6 Τροφικές και εποχικές αλλεργίες

Επειδή τα αυτιά μας δεν είναι δυστυχώς ανθεκτικά στις αλλεργίες, πολλές φορές ο επίμονος και ενοχλητικός κνησμός οφείλεται σε τροφικές και εποχικές αλλεργίες, κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε παρατεταμένη φαγούρα στα αυτιά, σκεφτείτε μήπως την προκαλεί κάποια τροφή που σας πειράζει.

#7 Δερματικές και άλλες παθήσεις

Το έκζεμα και η ψωρίαση είναι δερματικές παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν στο ακουστικό κανάλι του αυτιού και να αναπτυχθούν ακόμη και κοντά στο τύμπανο. Το έκζεμα περιλαμβάνει μία ομάδα παθήσεων που προκαλούν ερυθρότητα, κνησμό και φλεγμονή του δέρματος. Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα και εμφανίζει στον ασθενή τοπική ερυθρότητα, κνησμό και απολέπιση του δέρματος. Αν και μπορεί να επιμείνουν για χρόνια, το καλό είναι πως και οι δύο αυτές παθήσεις είναι θεραπεύσιμες.

Εκτός των δερματικών παθήσεων και σε ακόμη πιο σπάνιες περιπτώσεις, ο διαβήτης και τα προβλήματα στο συκώτι (χολαγγείτιδα, χολόσταση) κάνουν τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε μολύνσεις των αυτιών, ενώ συχνά προκαλούν φαγούρα στο δέρμα (συμπεριλαμβανομένων και των αυτιών).

Πώς θεραπεύω τη φαγούρα των αυτιών;

Εάν παρατηρείτε έντονη ξηρότητα, κακοσμία, πόνο ή φλεγμονή στα αυτιά, ζητήστε άμεσα βοήθεια από έναν ΩΡΛ. Πρόκειται για ενδείξεις σοβαρής μόλυνσης και, όπως σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η σωστή και έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει στην αποτελεσματική θεραπεία. Βέβαια, είτε πρόκειται για κάτι σοβαρό είτε όχι, αποφύγετε τη συνήθεια να βάζετε οτιδήποτε στα αυτιά σας.

Για παράδειγμα, όσο δελεαστική κι αν είναι η αίσθηση να ξύσετε το εσωτερικό του αυτιού σας με μία μπατονέτα, σκεφτείτε ότι όχι μόνο μπορείτε να προκαλέσετε βλάβη στο ακουστικό τύμπανο, αλλά αυτό θα κάνει επίσης τη φαγούρα να επιμείνει. Όσο περισσότερο ξύνετε, τόσο περισσότερο ο κνησμός δε θα υποχωρεί.

Αντιθέτως, θα πρέπει να εστιάσετε στην αιτία που σας προκαλεί την έντονη φαγούρα και να την αντιμετωπίσετε. Όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτή μπορεί να είναι το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε, το κερί, κάποια τροφή, κάποιο μικρόβιο ή ακόμη και τα ακουστικά βαρηκοΐας σας. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δε θα πρέπει να φοράτε τα ακουστικά βαρηκοΐας. Συζητώντας με τον ΩΡΛ και τον ακοοπροθετιστή σας, θα βρείτε τη λύση στο πρόβλημά σας και θα απαλλαγείτε μια για πάντα από τον ενοχλητικό κνησμό.

Πηγή: healthyhearing.com

Σχετικά άρθρα