Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς να προστατεύσω τα αυτιά μου σε μία συναυλία;

Θυμάστε την τελευταία φορά που φύγατε από τη συναυλία του αγαπημένου σας καλλιτέχνη; Μήπως τα αυτιά σας «βούιζαν» αμέσως μετά ή ακόμα και την επόμενη ημέρα; Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι καλό για την ακοή μας.

Για πολλούς,  η δυνατή μουσική είναι απαραίτητη για μία ξεχωριστή συναυλία. Ωστόσο, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ήχου μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για την ακοή. Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ακουστικών Ερευνών προειδοποιεί πως η έκθεση ενός ατόμου σε ήχους έως και 120 db για περισσότερα από δεκαπέντε λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια ακοής ή σε εμβοές, το γνωστό «βουητό» των αυτιών.

Πώς μπορείτε να απολαύσετε μία συναυλία χωρίς να ανησυχείτε για την υγεία των αυτιών σας;

Επιλέξτε τη θέση σας με προσοχή – Όταν φτάσετε στον χώρο της συναυλίας, υπολογίστε την απόστασή σας από τα ηχεία. Προτιμήστε τις σειρές που δεν βρίσκονται ακριβώς μπροστά στη σκηνή. Αν και αυτές συνήθως προσφέρουν την καλύτερη θέα, είναι και οι πιο επιβλαβείς για τα αυτιά σας.

Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι – Εάν επιθυμείτε να καθίσετε κοντά, βεβαιωθείτε ότι θα αφήσετε τα παιδιά στο σπίτι. Τα αυτιά των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και μία θορυβώδης συναυλία μπορεί να τους προκαλέσει πόνο ή και βλάβες. Το 2012 μία μητέρα από το Oregon των ΗΠΑ υπέβαλε μήνυση κατά του pop star Justin Bieber για τις εμβοές που εμφάνισε η κόρη της μετά από δική του συναυλία.

Χρησιμοποιείστε προστασία – Τα ακουστικά κεφαλής που απομονώνουν τους εξωτερικούς ήχους ή οι ωτοασπίδες είναι επίσης μία καλή λύση. Άλλωστε, τα επίπεδα της μουσικής σε μία συναυλία είναι τόσο υψηλά που θα μπορείτε να απολαύσετε τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη, ακόμη κι αν φοράτε κάποιο προστατευτικό αξεσουάρ.

Ελέγξτε τα επίπεδα του ήχου – Εφαρμογές όπως το Db Volume Meter ή το DeciBEL σας επιτρέπουν να ελέγξετε τα επίπεδα της μουσικής στις συναυλίες. Εάν το επίπεδο ξεπερνά τα 90db, μετακινηθείτε σε ένα λιγότερο θορυβώδες σημείο.

Κάντε ένα διάλειμμα – Εάν δεν μπορείτε να προστατεύσετε τα αυτιά σας από τη δυνατή μουσική, δοκιμάστε να περιορίσετε τον χρόνο της έκθεσης. Ακόμη και ένα μονόλεπτο διάλειμμα θα βοηθήσει τα αυτιά σας να ξεκουραστούν και θα αποτρέψει κάποια πιθανή βλάβη.

Παρ’ όλα αυτά, εάν για οποιονδήποτε λόγο παρατηρήσετε προβλήματα με την ακοή σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και κάντε τις εξετάσεις που θα σας προτείνει.