Κάνοντας εξάσκηση μπορείτε κι εσείς να «εκπαιδεύσετε» τον εγκέφαλό σας, ώστε να ακούει καλύτερα μέσα σε θόρυβο.
Όταν ακούμε, συνήθως εστιάζουμε σε μία ηχητική πηγή, φιλτράροντας αυτόματα τον θόρυβο του περιβάλλοντος. Ωστόσο, για ένα άτομο με απώλεια ακοής αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο. . Με τα ακουστικά βαρηκοΐας ξαφνικά θα είστε σε θέση να ακούτε καθαρά τους θορύβους της καθημερινότητας, όπως τα κορναρίσματα, την ηλεκτρική σκούπα ή το κουδούνι της πόρτας, που προηγουμένως δεν σας ενοχλούσαν. Εκεί συνειδητοποιείτε πως ο σύγχρονος κόσμος είναι γεμάτος θορύβους.
Τα πολυσύχναστα εστιατόρια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε πρόσφατη σχετική τους έρευνα οι New York Times καταμέτρησαν τον θόρυβο σε συνολικά 37 καταστήματα σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη (εστιατόρια, μπαρ, σούπερ μάρκετ, γυμναστήρια). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στο 1/3 των περιπτώσεων το επίπεδο του θορύβου ήταν τόσο υψηλό, που έθετε σε κίνδυνο την ακοή των εργαζομένων.
Τα σύγχρονα καταστήματα είναι πράγματι θορυβώδη, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Όμως, πώς μπορείτε να αποφύγετε την ηχορύπανση στα αυτιά σας, χωρίς να χάσετε την προπόνηση ή το αγαπημένο σας δείπνο με φίλους; Τα ακουστικά βαρηκοΐας σας δίνουν τη δυνατότητα να το κάνετε, αρκεί να αντισταθείτε στον πειρασμό να τα βγάλετε. Αντιθέτως, φορέστε τα και μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά τις λειτουργίες που σας προσφέρουν.
Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας φιλτράρουν τους ήχους του περιβάλλοντος
Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά, θα χρειαστείτε δύο ακουστικά βαρηκοΐας, ώστε να είστε σε θέση να διακρίνετε την πηγή του ήχου και να φιλτράρετε καλύτερα τις παρεμβολές. Η σύγχρονη τεχνολογία των ακουστικών βαρηκοΐας επιτρέπει στους χρήστες να ρυθμίζουν τις λειτουργίες, όπως αυτή της μείωσης του θορύβου, μέσω κινητών τηλεφώνων. Αυτό είναι γνωστό ως ψηφιακή επεξεργασία σημάτων (digital signal processing) και είναι σχεδιασμένο για να αναγνωρίζει και να περιορίζει τον θόρυβο του περιβάλλοντος.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο στα ακουστικά βαρηκοΐας είναι τα κατευθυντικά μικρόφωνα που περιλαμβάνουν. Για παράδειγμα, εάν συμμετέχετε σε μία συναυλία ή σε κάποιο μάθημα, μπορείτε να επιλέξετε τα μικρόφωνα να εστιάζουν περισσότερο στους ήχους που φτάνουν σε εσάς από μπροστά παρά από πίσω σας. Κατά πάσα πιθανότητα ο ακοοπροθετιστής θα σας ρωτήσει σε τι είδους ακουστικά περιβάλλοντα παραβρίσκεστε συνήθως και θα ρυθμίσει κατάλληλα το πρόγραμμα μείωσης θορύβου στα ακουστικά βαρηκοΐας σας.
Η ένταση στα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι το ίδιο με την τηλεόραση
Ίσως έχετε έναν ρυθμιστή έντασης για τα ακουστικά βαρηκοΐας, ο οποίος όμως δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση το ίδιο με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Το τηλεκοντρόλ αυξάνει όλους τους ήχους της τηλεόρασης εξίσου, ενώ ο ρυθμιστής έντασης για τα ακουστικά βαρηκοΐας αυξομειώνει τους ήχους των χαμηλών και των υψηλών συχνοτήτων, τους οποίους ο χρήστης πιθανόν δεν μπορεί να τους επεξεργαστεί. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η ανθρώπινη ομιλία βρίσκεται συνήθως σε χαμηλές συχνότητες, η αύξηση της έντασης μπορεί να κάνει δύσκολη την ακρόαση μιας συζήτησης. Η αντίληψη του ήχου είναι διαφορετική για τον καθένα.
Βοηθητικές συσκευές ακρόασης
Η κατάλληλη ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να διαφέρει ακόμα και ανάλογα με τη θέση που έχετε σε έναν χώρο. Για ειδικές περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βοηθητικές συσκευές ακρόασης που περιλαμβάνουν τεχνολογία συχνοτήτων FM.
Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία t-coil σε σημεία όπου επαναλαμβάνονται ηχητικά μηνύματα, όπως αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και μετρό. Μέσω της ασύρματης τεχνολογίας, τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα θα φτάνουν στα αυτιά σας καθαρά και θα γίνονται περισσότερο κατανοητά.
Εκπαιδεύστε τα αυτιά σας να ξεχωρίζουν τους ήχους
Κάτι ακόμη που μπορείτε να κάνετε είναι να «εκπαιδεύσετε» τα αυτιά και τον εγκέφαλό σας να διακρίνουν πιο εύκολα την ομιλία από τον θόρυβο του περιβάλλοντος. Αυτό ονομάζεται ακουστική εκπαίδευση και μπορείτε να βρείτε σχετικές εφαρμογές/προγράμματα για τον Η/Υ ή το κινητό σας τηλέφωνο. Οι περισσότερες εφαρμογές μιμούνται ηχητικά περιβάλλοντα (εστιατόρια, γυμναστήρια, καφετέριες), ώστε να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις ακουστικές σας ικανότητες σε διαφορετικές συνθήκες.
Η περίπτωση του Farber
O Gregory Scott Farber είναι ο εμπνευστής και ο δημιουργός του SoundPrint, μιας εφαρμογής που δείχνει το επίπεδο του θορύβου στα εστιατόρια 11 αμερικανικών πόλεων. Ο Farber πάσχει από μόνιμη απώλεια ακοής, αποτέλεσμα της μηνιγγίτιδας, που πέρασε όταν ήταν ακόμη μωρό. Στην προσπάθειά του να βρει ένα ήσυχο εστιατόριο για βγει ραντεβού, συνέλαβε την ιδέα του SoundPrint. Μάλιστα, σε μία έρευνα που πραγματοποίησε στο Μανχάταν το διάστημα 2015-2017, ανακάλυψε πως στο 31% των εστιατορίων και στο 60% των μπαρ τα επίπεδα θορύβου τις ώρες αιχμής είναι ικανά να βλάψουν την ακοή των θαμώνων και των εργαζομένων τους. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν συνολικά 2.376 καταστήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα κινεζικά, τα ινδικά και τα ιαπωνικά εστιατόρια ήταν κατά κύριο λόγο λιγότερο θορυβώδη, ενώ τα χαλιά, τα διακοσμητικά φυτά και τα πιο αραιά τοποθετημένα τραπέζια ήταν επίσης καλά σημάδια ως προς τη σωστή διάχυση του ήχου στον χώρο.
Η ηχορύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα
Η ηχορύπανση αφορά τους πάντες, ίσως λίγο περισσότερο τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Όταν ζητάτε από τον σερβιτόρο του μπαρ να χαμηλώσει τη μουσική, επί της ουσίας βοηθάτε τους θαμώνες και τους εργαζόμενους να προστατεύσουν κι αυτοί την ακοή τους. Το σημαντικό είναι να αναζητάτε άμεσα βοήθεια από τον ειδικό ΩΡΛ σε περίπτωση που εντοπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα με την ακοή σας. Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε πως με τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας η ποιότητα της ακοής – και συνεπώς της ζωής – σας θα βελτιωθεί εντυπωσιακά.