Menu
E-shop
Αναλώσιμα

Μπαταρίες
Προϊόντα καθαρισμού & φροντίδας

Ανταλλακτικά

Ear tips
Thin Tube

Αξεσουάρ

Θήκη ακουστικού
Fitting
Βοηθητικές συσκευές

Τι Προσφέρουμε
Blog

Απώλεια ακοής στην εγκυμοσύνη: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η απώλεια ακοής δε σχετίζεται κλινικά με την εγκυμοσύνη, αν και δεν είναι πολλές οι μελέτες γύρω από τη βαρηκοΐα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να έχετε την κατάλληλη ενημέρωση από τη στιγμή που θα ακούσετε τον γυναικολόγο να σας λέει το πρώτο «συγχαρητήρια» μέχρι και τη στιγμή που θα πάρετε για πρώτη φορά στην αγκαλιά το νεογέννητο μωρό σας.

Τι μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής στην εγκυμοσύνη;

Περίπου μία στις τρεις γυναίκες παραπονιούνται για απώλεια ακοής ή εμβοές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σημαντικές αλλαγές στις ορμόνες και το κυκλοφορικό σύστημα μπορούν να φέρουν τις εγκυμονούσες γυναίκες αντιμέτωπες με τέτοιες παθολογικές καταστάσεις. Παρακάτω θα βρείτε 6 πιθανούς λόγους εμφάνισης βαρηκοΐας στην εγκυμοσύνη.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Το έσω αυτί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις μεταβολές της αρτηριακής πίεσης. Επομένως, είναι λογικό η υψηλή αρτηριακή πίεση να οδηγήσει σε απώλεια ακοής κάποιου βαθμού ή και σε εμβοές, που είναι συχνά σύμπτωμα της αυξημένης πίεσης του αίματος.

Τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης ίσως είναι και σύμπτωμα προεκλαμψίας, μιας  παθολογικής κατάστασης των εγκύων που προσβάλλει τα νεφρά και το συκώτι. Εάν η προεκλαμψία δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία, η οποία προκαλεί επιληπτικές κρίσεις και άλλες επιπλοκές στη μητέρα και το έμβρυο.

Σιδηροπενική αναιμία

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε  στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery έδειξε ότι οι ενήλικες με χαμηλά επίπεδα σιδήρου έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν βαρηκοΐα απ’ ό,τι εκείνοι με φυσιολογικά επίπεδα.

Η σιδηροπενική αναιμία είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επηρεάζει περίπου το 40% των εγκύων. Ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο σε διάφορα σημεία του σώματος, άρα οποιαδήποτε μείωση των επιπέδων σιδήρου μπορεί να επηρεάσει την ακοή.

Κεφαλαλγίες και ημικρανίες

Για τις γυναίκες που είναι ήδη επιρρεπείς σε κεφαλαλγίες και ημικρανίες, το αυξημένο στρες της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να εντείνει αυτά τα προβλήματα. Δυστυχώς, οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες συχνά συνοδεύονται από μειωμένη ακοή και εμβοές. Εάν ταλαιπωρείστε τακτικά από κεφαλαλγίες κατά την εγκυμοσύνη, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Αυξημένη προγεστερόνη

Η προγεστερόνη είναι μία από τις βασικές ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση μιας  υγιούς  εγκυμοσύνης. Όταν μία γυναίκα είναι έγκυος , τα επίπεδα της προγεστερόνης απογειώνονται, αφού ο οργανισμός την παράγει περίπου 10 φορές περισσότερο από το φυσιολογικό.

Η αυξημένη προγεστερόνη μεταβάλλει τη δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων στο έσω αυτί, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ακοή. Οι αυξομειώσεις στην προγεστερόνη και τα οιστρογόνα οδηγούν επίσης σε άγχος και καταθλιπτικές κρίσεις, καταστάσεις που εντείνουν τις εμβοές των αυτιών.

Ωτοσκλήρυνση

Μία πιθανή αιτία απώλειας ακοής στην εγκυμοσύνη είναι η ωτοσκλήρυνση. Θυμηθείτε ότι η εγκυμοσύνη δεν προκαλεί ωτοσκλήρυνση αλλά μπορεί να εντείνει γρηγορότερα τα συμπτώματα. Η ωτοσκλήρυνση προκαλείται όταν υπάρχει ασυνήθιστη ανάπτυξη του οστού στο εσωτερικό του αυτιού.

Η θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση ή τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας και πρέπει να γίνεται άμεσα. Διαφορετικά η ωτοσκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο εσωτερικό του αυτιού και φυσικά στην ακοή του ασθενή.

Ξαφνική κώφωση

Ίσως η πιο σπάνια περίπτωση είναι αυτή της ξαφνικής κώφωσης, μιας  έκτακτης ιατρικής κατάστασης. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προκαλεί αυτό ακριβώς που περιγράφει: ξαφνική και απροειδοποίητη κώφωση.

Επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ

Τα προβλήματα ακοής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά οδηγούν σε επιλόχειο κατάθλιψη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να συνεχιστούν περισσότερο. Σε περίπτωση που παρατηρείτε μεταβολές στην ακοή σας, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ΩΡΛ και να συζητήσετε μαζί του το πρόβλημά σας από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα.

Σχετικά άρθρα