Αν και εξυπηρετούν παρόμοιους σκοπούς, οι ενισχυτές ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι δύο εντελώς διαφορετικές συσκευές. Παρακάτω θα μάθετε ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους και ποιες οι διακριτές λειτουργίες που προσφέρουν στους χρήστες τους.
Ενώ οι τηλεοπτικές διαφημίσεις παρουσιάζουν τους προσωπικούς ενισχυτές ήχου ως μία πολύ δελεαστική αγορά, πολλοί καταναλωτές αδυνατούν να εντοπίσουν τις βασικές διαφορές και τις δυνατότητες ανάμεσα στους ενισχυτές ακοής και στα ακουστικά βαρηκοΐας. Για παράδειγμα, η απώλεια ακοής σε μία συγκεκριμένη ηχητική συχνότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία απλή ενίσχυση όλων των ηχητικών σημάτων που δέχεται ο εγκέφαλος. Αντιθέτως, η χρήση ενός ενισχυτή σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την ακοή σας.
Πολλοί ακουολόγοι έχουν προσπαθήσει να τονίσουν τη διαφορά ανάμεσα στους ενισχυτές και τα ακουστικά βαρηκοΐας. Ακόμη και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων επισημαίνει και ταυτόχρονα προειδοποιεί το κοινό πως οι ενισχυτές ακοής δε μπορούν να αντικαταστήσουν τα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία αποτελούν γενικά μία ασφαλέστερη επιλογή.
Ενισχυτές ακοής ή Ακουστικά βαρηκοΐας;
Οι προσωπικοί ενισχυτές ήχου είναι σχεδιασμένοι ώστε να ενισχύουν την ακοή του περιβάλλοντος σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής. Δεν επιλέγουν ποιους ήχους ενισχύουν και ποιους όχι, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται από γονείς ή baby-sitters που θέλουν να ακούν τι γίνεται με τα παιδιά τους στο διπλανό δωμάτιο. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρουν μεγαλύτερη ποιότητα ήχου σε δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης.
Αν και το concept είναι δελεαστικό, κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν λάθος τους προσωπικούς ενισχυτές ήχου ως υποκατάστατο των ακουστικών βαρηκοΐας. Μπορεί να φαίνεται ως μία εύκολη επιλογή για να εξοικονομήσει κανείς χρήματα που θα έδινε για να προμηθευτεί ένα ζευγάρι πιστοποιημένων ακουστικών, δεν είναι ωστόσο καθόλου έξυπνη. Η ενίσχυση του ήχου που προσφέρουν τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι εξατομικευμένη γύρω από τις προσωπικές ανάγκες του χρήστη, βοηθώντας τον να ακούσει ξανά κάποιες ηχητικές συχνότητες που είχε «χάσει».
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι γύρω από τους ενισχυτές ακοής;
Οι ενισχυτές ακοής δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνοι από μόνοι τους. Ωστόσο, η βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν στην ακοή σας βασίζεται στην κακή τους χρήση. Για παράδειγμα, πολλοί καταναλωτές συχνά τους χρησιμοποιούν ως ακουστικά βαρηκοΐας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των αυτιών τους. Ενώ η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα δύο είδη συσκευών είναι παρόμοια, δεν παύουν να αποτελούν δύο ξεχωριστές συσκευές που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.
Βασική διαφορά μεταξύ ενός ενισχυτή ακοής και ενός ακουστικού βαρηκοΐας είναι ότι ενώ ο πρώτος προορίζεται για άτομα με φυσιολογική ακοή, το δεύτερο απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα με απώλεια ακοής. Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ενισχυτές ακοής για να μετριάσουν τη βαρηκοΐα τους, το πρόβλημα δε λύνεται. Επί της ουσίας, το πρόβλημα δεν αναγνωρίζεται καν από τη συσκευή. Αυτό που χρειάζεται για να διαγνωστεί η απώλεια ακοής οποιουδήποτε βαθμού είναι το ακουόγραμμα και ο έλεγχος από τον ΩΡΛ. Εάν ένα άτομο με απώλεια ακοής δε λάβει την απαραίτητη επαγγελματική βοήθεια, αυτό μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή του.
Πώς θα μάθω ποιο από τα δύο να επιλέξω
Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ενδιαφέρεται να αγοράσει έναν προσωπικό ενισχυτή ακοής, μπορείτε να κάνετε μία γρήγορη συζήτηση μαζί του. Γιατί το χρειάζεται; Εάν τον ενδιαφέρει να τον χρησιμοποιεί αποκλειστικά για ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή όταν προσέχει τα παιδιά στο σπίτι, τότε ίσως βοηθηθεί από μια τέτοια αγορά. Βέβαια, εάν αντιμετωπίζετε γενικότερα προβλήματα ακοής, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν ΩΡΛ και να κάνετε ένα ακουόγραμμα που θα τα εντοπίσει. Από εκεί και μετά, ο ΩΡΛ είναι αυτός που θα σας κατατοπίσει, προτείνοντας τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας που θα ανταποκριθούν στις ανάγκες του προβλήματός σας.
Πηγή: signia.net