Διαβάζοντας τον τίτλο οι περισσότεροι μπορεί να σκέφτεστε: «πώς σχετίζεται η διατροφή με την ακοή»; Κι όμως. Η διαδικασία της ακοής πραγματοποιείται μέσω των νευρικών απολήξεων του εγκεφάλου. Επομένως, ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε κάλιο, φολικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και Ω-3 λιπαρά ενισχύει το νευρικό σύστημα και συμβάλλει αποδεδειγμένα στην υγεία των αυτιών μας.
Παρακάτω θα βρείτε 4 ξεχωριστές συνταγές που μπορούν να απογειώσουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και την ακοή σας.
Πρωινό γλυκοπατάτας
Τι θα χρειαστείτε
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 2 κούπες baby σπανάκι
- ¼ της κούπας κινόα (βρασμένη)
- 1 αβγό (τηγανητό ή ποσέ)
- ½ αβοκάντο σε φέτες
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230°C. Ρίχνετε σε ένα ταψί τη γλυκοπατάτα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνετε να ψηθούν για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο και το σπανάκι και τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο πιάτο μαζί με τη βρασμένη κινόα. Προσθέτετε τη γλυκοπατάτα, το αβοκάντο και τα αβγά. Επιπλέον, μπορείτε το σερβίρετε με σπόρους chia ή/και με μία κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι στο πλάι.
Σαλάτα με μπρόκολο και σπαράγγια
Τι θα χρειαστείτε
- 1 κούπα κινόα
- 1 μπρόκολο
- 1 ματσάκι σπαράγγια
- 1 κούπα ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
- 1 κ.γ μέλι
- 1 κ.σ σουσάμι
- Χυμό από ένα πορτοκάλι
- Χυμό από ένα λάιμ
Εκτέλεση
Βράζετε την κινόα για 8-10 λεπτά, την στραγγίζετε και την αφήνετε στο πλάι. Στη συνέχεια, βράζετε το μπρόκολο και τα σπαράγγια για περίπου 5-7 λεπτά. Όταν τα 7 λεπτά περάσουν, βρέξτε τα λαχανικά με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Τοποθετείτε την κινόα και τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε τα ντοματίνια . Σε μία μικρή κούπα ανακατεύετε τον χυμό πορτοκάλι, τον χυμό λάιμ, το μέλι και το σουσάμι και το περιχύνετε στη σαλάτα σας.
Muffins με αβοκάντο και μπανάνα
Τι θα χρειαστείτε
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 2 ώριμες μπανάνες
- 2 αβγά
- 2 κ.σ μέλι
- 1 βανίλια
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ baking powder
- ¼ της κούπας δάκρυα σοκολάτας ή τρούφα σοκολάτας
Εκτέλεση
Βάζετε το αβοκάντο, την μπανάνα, τα αβγά, το μέλι και τη βανίλια σε ένα μίξερ και τα χτυπάτε ώσπου να «δέσουν». Κοσκινίζετε το αλεύρι και το baking powder σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε στο μπολ το μείγμα του αβοκάντο και τα δάκρυα σοκολάτας (ή την τρούφα σοκολάτας) και ανακατεύετε καλά. Μοιράζετε το μείγμα σε μία φόρμα για muffins, την οποία πρώτα έχετε λαδώσει. Ψήνετε στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα ξεφορμάρετε.
Ομελέτα με σκουμπρί και λιναρόσπορο
Τι θα χρειαστείτε
- 4 μεσαία αβγά
- 100 γρ φιλέτο σκουμπρί
- 2 κ.σ λιναρόσπορο
- 75 γρ μπιζέλια ή φασολάκια (βρασμένα)
- Πιπέρι
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- Σχοινόπρασο ή μαϊντανό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε τον λιναρόσπορο, το σκουμπρί, τα μπιζέλια (ή τα φασολάκια) και το πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Εάν το επιθυμείτε, προσθέτετε λίγο σχοινόπρασο ή μαϊντανό. Τοποθετείτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί καλά, μειώνετε τη θερμότητα και ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι. Αφού ψηθεί από τη μια πλευρά για 1-2 λεπτά, γυρίζετε την ομελέτα και από την άλλη για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτή η συνταγή αντιστοιχεί σε δύο μερίδες.
Δείτε 12 + 1 tips για να προστατεύσετε την ακοή σας.