Ο τομέας της ακουοπροσθετικής είναι ένας δυναμικός και διαρκώς εξελισσόμενος τομέας τεχνολογίας. Είναι αλήθεια ότι τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας δε σταματούν να μας εντυπωσιάζουν με τις καινοτόμες δυνατότητες που προσφέρουν στα άτομα με προβλήματα ακοής, συνδυάζοντας την άριστη ποιότητα του ήχου με την άνεση και τη λειτουργικότητα. Ποιο θα είναι άραγε το επόμενο βήμα; Μήπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης;
Η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς σήμερα: είναι αυτή που σας προτείνει την επόμενη ταινία στο Netflix με βάση τα ενδιαφέροντά σας μέχρι την επαναστατική μηχανική μάθηση, το πώς δηλαδή μία μηχανή μαθαίνει να εκτελεί μία συγκεκριμένη λειτουργία.
Μπορώ να «εκπαιδεύσω» τα ακουστικά βαρηκοΐας μου;
Ναι. Αν και πολλές συσκευές που λειτουργούν σήμερα με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης είναι πλήρως αυτοματοποιημένες και δεν απαιτούν από εμάς να τις «εκπαιδεύσουμε», υπάρχουν κάποιες στις οποίες μπορούμε να παίξουμε εμείς τον ρόλο του… δασκάλου. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μία από αυτές. Μάθετε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.
[βίντεο]
Ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’50 και πλέον έχει μπει σε κάθε σύγχρονο σπίτι. Είναι η τεχνολογία που κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, όπως όταν μας προτείνει τον επόμενο προορισμό για τις διακοπές μας, την ιδανική ταινία για το βράδυ του Σαββάτου ή τα κατάλληλα παπούτσια για το γυμναστήριο, πάντα με βάση το προσωπικό μας γούστο.
Ουσιαστικά με την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και τη μηχανική μάθηση (machine learning) οι μηχανές εκπαιδεύονται από τους ανθρώπους στο να πραγματοποιούν μία εργασία-εντολή. Για παράδειγμα, το να βρει και να μας παρουσιάσει τη συντομότερη διαδρομή σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη.
Τεχνητή νοημοσύνη και προβλέψεις
Ειδικότερα η μηχανική εκμάθηση (machine learning), μία πιο εξειδικευμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης, είναι σε θέση να προβλέψει τα αποτελέσματα με βάση αυτά που έχει «διδαχθεί» από τον άνθρωπο. Παρότι δε μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της, έρευνα απέδειξε πως η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών με τεχνητή νοημοσύνη προέβλεψε περιστατικά καρκίνου κατά 52%, έναν χρόνο πριν διαγνωστούν από ογκολόγους. Εφόσον οι άνθρωποι κατέχουν μέχρι στιγμής αυτή την πληροφορία, μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη θεραπευτική διαδικασία.
Γενικότερα, η τεχνητή νοημοσύνη χαρίζει στους ανθρώπους την άνεση και τη δυνατότητα να βελτιώσουν σε πολλά επίπεδα την ποιότητα της ζωής τους. Η βελτίωση της ακοής μέσα από «έξυπνα» ακουστικά βαρηκοΐας και εφαρμογές είναι ένα από αυτά τα επίπεδα βελτίωσης. Όμως ακόμη και αν η τεχνητή νοημοσύνη φαντάζει κάποιες φορές «εξυπνότερη» από τους ανθρώπους, θυμηθείτε ότι πρόκειται για συστήματα που εκπαιδεύονται από τους ανθρώπους και θα τους χρειάζονται πάντα για να τους δίνουν οδηγίες, να τα αναβαθμίζουν και να θέτουν τα κριτήρια της επιτυχίας.
Πηγή: widex.com