Όπως είναι φυσικό, τα ζώα έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές προκειμένου να εκφράσουν μια σειρά από συναισθήματα: θυμό, δυσαρέσκεια, ικανοποίηση, φόβο ή και απειλή. Μερικές από αυτές τις τεχνικές έχουν να κάνουν με τη φωνή και περιλαμβάνουν κραυγές, βρυχηθμούς ή και ουρλιαχτά. Δεδομένου ότι το κατώφλι του πόνου για τον άνθρωπο βρίσκεται στα 120dB, καλό θα ήταν να αποφύγετε την άμεση επαφή με τα παρακάτω ζώα, εάν θέλετε να προστατέψετε την ακοή σας.
Λιοντάρι
Ο βρυχηθμός του λιονταριού μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακός μέσα από τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση ό,τι καλύτερο για το ανθρώπινο αυτί. Με βεληνεκές που μπορεί να φτάσει σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων, ο βρυχηθμός του λιονταριού αγγίζει έως και 114dB σε απόσταση ενός μέτρου και συχνά χρησιμοποιείται για να δηλώσει την κυριαρχία μίας περιοχής έναντι των υπολοίπων.
Ύαινα
Παρά τον «ιδιαίτερο» θόρυβο που παράγουν, η συνάντηση με ένα κοπάδι ύαινες δεν είναι σε καμία περίπτωση αστεία υπόθεση. Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνα σαρκοφάγα που δε διστάζουν να τα βάλουν ακόμα και με λιοντάρια. Όσον αφορά τις κραυγές που βγάζουν, αυτές μπορούν να αγγίξουν τα 112dB!
Λύκος
Το πιο διάσημο ουρλιαχτό του ζωικού βασιλείου ανήκει αναμφίβολα στον γκρίζο λύκο. Με ακτίνα από 90 έως και 115dB, το ουρλιαχτό του λύκου είναι χαρακτηριστικό και μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να φτάσει έως και τα 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όπως ακριβώς και το λιοντάρι, ο λύκος ουρλιάζει για να δηλώσει την κυριαρχία του σε μία περιοχή αλλά και για να επικοινωνήσει με άλλους λύκους.
Ελέφαντας
Ο ελέφαντας αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση ζώου, αφού όχι μόνο έχει τα μεγαλύτερα αυτιά στο ζωικό βασίλειο, αλλά παράγει και τον δυνατότερο ήχο. Εκτός από τις θορυβώδεις κραυγές τους, που φτάνουν τα 117dB, οι ελέφαντες μπορούν να εκπέμψουν και υποηχητικές συχνότητες που δεν γίνονται αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί και ταξιδεύουν έως και 9,6 χιλιόμετρα (σε ιδανικές καιρικές συνθήκες).
Αλουάτα
Άλλο ένα ζώο με διάσημο ουρλιαχτό, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 140dB και ακτίνα 4,8 χιλιομέτρων. Η μαϊμού Αλουάτα, αν και θορυβώδης, είναι ένα εξαιρετικά κοινωνικό ζώο που επικοινωνεί με τα υπόλοιπα και επιδιώκει την αλληλεπίδραση μαζί τους.
Κακάπο
Τα κακάπο ανήκουν στην οικογένεια των παπαγάλων. Δεν πετούν, είναι νυκτόβια και ζυγίζουν περισσότερο από κάθε άλλο είδος παπαγάλου (περίπου 2-4 κιλά). Πρόκειται για τα πλέον θορυβώδη πτηνά στον κόσμο και η διάρκεια της ζωής τους μπορεί να φτάσει τα 90 χρόνια. Σημειώνεται ότι το ερωτικό κάλεσμα του αρσενικού προς το θηλυκό κακάπο αγγίζει τα 137dB και ακτίνα έως 7 χιλιόμετρα!
Πράσινο τζιτζίκι
Το πιο θορυβώδες έντομο στον κόσμο έρχεται από την Αυστραλία. Το πράσινο τζιτζίκι (επιστημονική ονομασία Cyclochila Australasiae) χρησιμοποιεί την τραγουδιστή φωνή του για να προσελκύσει ταίρια με ήχους που φτάνουν τα 120dB σε μήκος ενός μιλίου. Μέσω ενός τυμπάνου που διαθέτει στο στομάχι το πράσινο τζιτζίκι παράγει έναν τόσο ενοχλητικό ήχο που μπορεί να εκνευρίσει ακόμη και τα πουλιά γύρω του.
Νυχτερίδα
Οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν τον υπερηχητικό εντοπισμό για να προσανατολιστούν και να κυνηγήσουν τα θηράματα τους. Αυτό σημαίνει ότι εκπέμπουν ήχους και αποκτούν εικόνα του περιβάλλοντος από τις ηχητικές ταλαντώσεις της αντήχησης. Το πλέον θορυβώδες μέλος της οικογένειας των νυχτερίδων (bulldog bat) μπορεί να παράξει ήχους που ξεπερνούν τα 140dB, αν και αυτοί οι ήχοι είναι έξω από την ακουστική μας κλίμακα.
Γαρίδα τίγρης
Αν και το μέγεθός της ίσως να μη σας γεμίζει το μάτι, η γαρίδα τίγρης βρίσκεται ανάμεσα στα πιο θορυβώδη ζώα του πλανήτη, αφού μπορεί να παράξει ήχους που να ξεπερνούν τα 200dB. Με άλλα λόγια, δυνατότερους και από έναν κοινό πυροβολισμό. Όταν κυνηγάει το θήραμά της, η γαρίδα τίγρης χρησιμοποιεί μία δαγκάνα για να το ακινητοποιήσει και στη συνέχεια το «πυροβολεί» με μία φούσκα που κινείται με ταχύτητα 96 χιλιομέτρων την ώρα!
Φάλαινα
Στις φάλαινες αρέσει να τραγουδούν και να σφυρίζουν όταν επικοινωνούν. Το κάλεσμα της μπλε φάλαινας αγγίζει τα 188dB και συχνά ταξιδεύει έως και 880 χιλιόμετρα μέσα στο νερό! Οι ήχοι που παράγουν οι φάλαινες είναι δυνατότεροι από μία μηχανή και σίγουρα πολύ δυνατότεροι απ’ ότι μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο αυτί. Ένα συγκεκριμένο είδος φάλαινας, η φάλαινα φυσητήρας, είναι σε θέσει να παράξει ήχο που φτάνει τα 230dB για ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου και είναι αρκετό για να εντοπίσει τη λεία του σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρου!