Είναι αλήθεια πως χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει κανείς στην ιδέα των ακουστικών βαρηκοΐας. Ίσως να έχετε επισκεφθεί έναν γιατρό, να έχετε διαβάσει για την απώλεια ακοής στο ίντερνετ ή ακόμη να έχετε συζητήσει γι’ αυτήν με την οικογένεια και τους φίλους σας. Όμως, έφτασε πλέον η στιγμή να κλείσετε ένα ραντεβού με τον ΩΡΛ. Τι θα πρέπει να περιμένετε από αυτή την πρώτη επίσκεψη; Ποιες είναι οι συνήθεις ερωτήσεις και ποια η διαδικασία που ακολουθείται;
Ιστορικό και πρώτη ενημέρωση
Όταν φτάσετε στο ραντεβού σας, το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αφού συστηθείτε είναι να εξηγήσετε στον γιατρό τοv λόγο για τον οποίο τον επισκέπτεστε. Πότε και πώς αντιληφθήκατε την απώλεια ακοής, πόσο επηρεάζει την καθημερινότητά σας αλλά φυσικά και πώς την αντιμετωπίζει ο οικογενειακός, ο φιλικός και ο εργασιακός σας περίγυρος. Συμβουλή: μην παραλείψετε να αναφέρετε τυχόν λεπτομέρειες που μπορεί αρχικά να σας φαίνονται ασήμαντες.
Είναι απαραίτητο για τον ΩΡΛ να κατανοήσει τις καθημερινές σας συνήθειες και ανάγκες, ώστε να είναι σε θέση να σας προτείνει το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας για την περίπτωσή σας. Κάθε περιστατικό βαρηκοΐας είναι ξεχωριστό και εξίσου ξεχωριστή είναι η καθημερινή ζωή κάθε ατόμου που την αντιμετωπίζει: από έναν εξαιρετικά δραστήριο άνθρωπο που έρχεται σε επαφή με διαφορετικά ηχητικά περιβάλλοντα μέσα στο 24ωρο μέχρι εκείνον που προτιμά την ηρεμία του σπιτιού του. Είναι λογικό πως οι ακουστικές ανάγκες αυτών των δύο περιπτώσεων διαφέρουν.
Το τεστ της ακοής
Σειρά έχει το τεστ ακοής. Ο ΩΡΛ θα μετρήσει πόσο καλά ακούτε τους ήχους και τις ομιλίες και θα εντοπίσει το χαμηλότερο επίπεδο ήχου που μπορείτε να αντιληφθείτε σε μία κλίμακα συχνοτήτων. Αυτή η εξέταση θα του δώσει μία πλήρη εικόνα για την απώλεια ακοής σε κάθε αυτί και θα εξακριβώσει πώς και πόσο ακούτε τους ήχους που είναι πιο σημαντικοί στην καθημερινότητά σας.
Το τεστ ακοής πραγματοποιείται συνήθως με ακουστικά σε ηχομονωμένα δωμάτια ή θαλάμους, τεστάροντας κάθε αυτί ξεχωριστά σε διαφορετικές εντάσεις και συχνότητες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απαντάτε (συχνά πατώντας ένα κουμπί) κάθε φορά που ακούτε έναν ήχο. Αργότερα, θα λάβετε τα αποτελέσματα της εξέτασης αποτυπωμένα σε ένα ακουόγραμμα, το οποίο θα σας εξηγήσει ο ΩΡΛ. Να θυμάστε πως το τεστ ακοής δεν κρατάει πολύ και το σημαντικότερο: δεν πονάει.
Το τεστ της ομιλίας
Η πρώτη επίσκεψη στον ΩΡΛ δε σημαίνει ότι περιλαμβάνει απαραίτητα και ένα τεστ ομιλίας. Ωστόσο, εάν σας ζητηθεί, θα πρέπει να φορέσετε ακουστικά και να επαναλαμβάνετε λέξεις και προτάσεις για όσο διάστημα τις ακούτε. Ίσως μάλιστα σας ζητηθεί να τις επαναλαμβάνετε στον τόνο που τις ακούτε. Προς το τέλος της εξέτασης οι ήχοι θα είναι εσκεμμένα εξαιρετικά χαμηλοί, ώστε θα τους καταλαβαίνετε με μεγάλη δυσκολία.
Το ακουόγραμμα
Μετά το τέλος της εξέτασης, θα έχετε στα χέρια σας τα αποτελέσματα σε μορφή ακουογράμματος. Το ακουόγραμμα είναι μία πλήρης καταγραφή της ακοής σας σε κάθε αυτί ξεχωριστά και δίνει μία λεπτομερή περιγραφή του πόσο χαμηλά πρέπει να κατέβει ένας ήχος μέχρι να φτάσει στο σημείο να μην μπορείτε πια να τον αντιληφθείτε.. Ένα ακουστικό «κατώφλι» μεταξύ 0 και 25 dB θεωρείται φυσιολογικό. Το ακουόγραμμα βοηθά επίσης στο να εξακριβωθεί η σοβαρότητα της βαρηκοΐας και ο ΩΡΛ θα είναι εκεί για να απαντήσει στις απορίες σας και να σας εξηγήσει το πρόβλημά σας με κάθε λεπτομέρεια.
Είναι πιθανό ο ΩΡΛ να σας προτείνει άλλου είδους ακουστικά τεστ που δεν αναφέραμε εδώ. Σε κάθε περίπτωση όμως θα έχει μία πλήρη εικόνα για την κατάσταση της ακοής σας σε κάθε αυτί, τις χαμηλές και υψηλές συχνότητες που μπορείτε να αντιληφθείτε. Βασισμένος σε αυτά τα αποτελέσματα, τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε και τις καθημερινές σας ανάγκες, ο ΩΡΛ θα σας προτείνει τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας.
Τα επόμενα βήματα
Μόλις καταλήξετε στα σωστά ακουστικά βαρηκοΐας, θα κάνετε την πρώτη τους δοκιμή μαζί με τον ακοοπροθετιστή ή τον ΩΡΛ σας. Αυτός θα σας βοηθήσει να τα φορέσετε και θα σας δείξει τις λειτουργίες, τα χαρακτηριστικά τους αλλά και τον ενδεδειγμένο τρόπο καθαρισμού. Αφού τα δοκιμάσετε στην καθημερινότητά σας για μερικές εβδομάδες, επιστρέφετε για έναν επανέλεγχο. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με ακουστικά βαρηκοΐας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης μετά τους πρώτους 2-3 επανελέγχους, καθώς έχουν ήδη προσαρμοστεί και έχουν μάθει τον τρόπο λειτουργίας τους. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε θέμα με τα ακουστικά βαρηκοΐας σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον ακοοπροθετιστή ή τον ΩΡΛ για να σας βοηθήσει να το επιλύσετε άμεσα.
Πηγή: widex.com