Η απώλεια ακοής σίγουρα δεν προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα στο άτομο που την αντιμετωπίζει. Η ψυχολογική και πρακτική δυσκολία που συναντά κανείς όταν παρακολουθεί μία αγαπημένη σειρά, μία ταινία ή όταν συμμετέχει σε μία φιλική συζήτηση, δεν του επιτρέπουν να απολαύσει αυτές τις στιγμές στο 100%. Φυσικά, η απώλεια ακοής οποιουδήποτε βαθμού μπορεί σήμερα να αντιμετωπιστεί δραστικά χάρη στις νέες, πρωτοποριακές τεχνικές της ακοολογίας και τα υπερσύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας.
Βέβαια, ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής, υποστήριζε πως «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», επισημαίνοντας ήδη από την αρχαιότητα τη σημασία της πρόληψης σε θέματα υγείας. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες που μπορούν να μας οδηγήσουν, σταδιακά σε απώλεια ακοής και τις οποίες θα ήταν καλό να αποφεύγουμε. Παρακάτω θα βρείτε ενδεικτικά κάποιες από αυτές.
Έκθεση σε θορύβους
Η πρώτη είναι και η πλέον προφανής. Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε την ακοή μας, το βασικότερο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε την έκθεση σε δυνατούς θορύβους. Όπως ακριβώς το να μην κοιτάζουμε απευθείας τον ήλιο, γιατί κάνει κακό στα μάτια μας, έτσι και ο περιορισμός των δυνατών θορύβων που λαμβάνουμε είναι ο ευκολότερος τρόπος για να προστατεύσουμε τα αυτιά μας.
Υψηλές εντάσεις
Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο σε εκείνους που συνηθίζουν να ακούν την αγαπημένη τους μουσική ή να βλέπουν ταινίες στη «διαπασών». Η συνεχής ακρόαση μουσικής σε υψηλότερο από το υγιές και συνιστώμενο επίπεδο έντασης σίγουρα μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα απώλεια ακοής. Τι γίνεται, όμως, με όσους δέχονται αναγκαστικά υψηλές εντάσεις ήχου στο εργασιακό τους περιβάλλον ή ακόμη και στη γειτονιά τους λόγω κατασκευαστικών έργων;
Η έκθεση σε υψηλές εντάσεις μπορεί, συνεπώς, να είναι και ακούσια. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε την επαφή με οτιδήποτε παράγει ήχους που υπερβαίνουν το όριο των 80 dB και να μην υποτιμάμε τη σοβαρότητα του προβλήματος που μπορούν να μας προκαλέσουν. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η χρήση ωτοασπίδων ή ειδικών σκούφων με προστατευτικά καλύμματα (earmuffs).
Οικιακές συσκευές
Υπάρχει το ενδεχόμενο ο θόρυβος να μην προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες αλλά να δημιουργείται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Για να μειώσουμε δραστικά το επίπεδο των θορύβων που λαμβάνουμε καθημερινά, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ακόμη και τον τρόπο που αγοράζουμε και χειριζόμαστε τις οικιακές μας συσκευές.
Αν και τα σύγχρονα μοντέλα συχνά διαθέτουν silent mode, η ηλεκτρική σκούπα, το μίξερ και αρκετά εργαλεία που χρησιμοποιούμε για τις επισκευές και τον κήπο, εξακολουθούν να λειτουργούν σε υψηλή ένταση. Ένα πρώτο βήμα για να περιορίσουμε αυτούς τους «αναγκαίους» θορύβους είναι να εστιάζουμε περισσότερο στην ετικέτα των συσκευών με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και να μην την προσπερνάμε. Και σε αυτή την περίπτωση θυμηθείτε τον «χρυσό κανόνα» των 80 dB , ενώ μην ξεχνάτε να τσεκάρετε και την ένταση της τηλεόρασης ή του ηχοσυστήματος που χρησιμοποιείτε καθημερινά.
Η χρήση μπατονέτας
Πιθανόν το έχετε ακούσει αλλά εξακολουθείτε να το κάνετε. Η χρήση της μπατονέτας ως μέσο καθαρισμού κρίνεται απαγορευτική από τους ειδικούς, αφενός διότι δεν καθαρίζει τόσο αποτελεσματικά όσο φανταζόμαστε, αφετέρου μπορεί να τραυματίσει σοβαρά το εσωτερικό του αυτιού μας. Το δέρμα στο ακουστικό κανάλι είναι ιδιαίτερα λεπτό και εύθραυστο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κάποιου είδους μόλυνση. Αφήστε, λοιπόν, τη μπατονέτα και αντικαταστήστε την με ένα καθαρό πανάκι.
Αλκοόλ, τσιγάρο και διατροφή
Μολονότι η απώλεια ακοής συνδέεται αποδεδειγμένα με την ηλικία, ως φυσικό επακόλουθο του γήρατος, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε το εύρος της. Για παράδειγμα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί πως επηρεάζουν αρνητικά την ακοή μας. Ψάχνατε έναν επιπλέον λόγο για να απαλλαγείτε από τις βλαβερές αυτές συνήθειες; Τώρα τον έχετε.
Επιπλέον, ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες Α, C και Ε συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των αυτιών μας. Το μπρόκολο και το ακτινίδιο που ίσως δε σας «τρελαίνουν», οι ξηροί καρποί, η μπανάνα, ο σολομός και το σπανάκι είναι καιρός να βρουν μια θέση στο καθημερινό σας τραπέζι.
Σε γενικές γραμμές, η προστασία της ακοής μας γίνεται μέσα από μικρά αλλά σημαντικά βήματα. Η αλλαγή κάποιων επιβλαβών συνηθειών είναι το κλειδί για την υγεία των αυτιών μας, πάντα σε συνδυασμό με τον τακτικό έλεγχο, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει προδιάθεση βαρηκοΐας. Ενημερωθείτε και κλείστε ραντεβού για εξέταση σε έναν ΩΡΛ. Εκείνος θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές και θα σας προτείνει τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας, εάν το κρίνει απαραίτητο.