Το άνοιγμα του καιρού καθώς πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι μάς φέρνει συνήθως πιο κοντά στο υδάτινο στοιχείο. Μία βουτιά στην πισίνα ή στη θάλασσα είναι ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης με παρέα ή και μόνοι. Ωστόσο, η συχνότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή με το νερό απαιτεί προσοχή για την υγεία των αυτιών μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα περιστατικά ωτίτιδας αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού οι επισκέψεις στη θάλασσα αλλά και το μπάνιο στο σπίτι γίνονται σε πιο τακτική βάση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Όταν το νερό που έχει εισχωρήσει στο ακουστικό κανάλι των αυτιών μας δεν αφαιρείται επαρκώς, ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, τη μόλυνση και συνεπώς την εμφάνιση ωτίτιδας.
Η εξωτερική ωτίτιδα (Νόσος του κολυμβητή) είναι μία τέτοια περίπτωση μόλυνσης του δέρματος στην περιοχή του αυτιού. Πρόκειται για μία επώδυνη πάθηση που προκαλείται από τα βακτήρια που βρίσκονται στο νερό. Αυτά πολλαπλασιάζονται σε συνθήκες υγρασίας και προκαλούν οίδημα, πόνο και φλεγμονή.
Όπως αναφέραμε παραπάνω, η εξωτερική ωτίτιδα ή νόσος του κολυμβητή επηρεάζει κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους, με το 44% των περιστατικών να σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Έρευνες έχουν δείξει πως σε διάστημα ενός χρόνου στις Η.Π.Α περίπου 4 στους 1.000 ανθρώπους εμφανίζουν εξωτερική ωτίτιδα, ενώ οι κολυμβητές έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες νόσησης απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός.
Αν και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη ωτίτιδας λόγω των στενών ακόμη ακουστικών καναλιών που διαθέτουν, η νόσος του κολυμβητή δε δείχνει να προτιμά συγκεκριμένες ηλικίες. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να είναι κανείς κολυμβητής για να την εμφανίσει. Η διαβίωση σε ένα ζεστό και υγρό κλίμα, όπου η υγρασία παγιδεύεται στο εσωτερικό του αυτιού, είναι μία ευνοϊκή συνθήκη. Ακόμη, ο τραυματισμός μετά από χρήση μπατονέτας, ενός ακουστικού Bluetooth ή ακουστικών βαρηκοΐας που μας ερεθίζουν και η ύπαρξη εκζέματος ή ψωρίασης στο σημείο αφήνουν ανοιχτό τον δρόμο στα βακτήρια να εισβάλουν και να προκαλέσουν ωτίτιδα.
Συμπτώματα και θεραπεία
Η αίσθηση των βουλωμένων αυτιών που δεν επιτρέπουν την καθαρή ακρόαση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εξωτερικής ωτίτιδας που, αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε πόνο, εμβοές και οίδημα. Το θετικό είναι πως η απώλεια ακοής που προκαλείται από την εξωτερική ωτίτιδα είναι παροδική και υποχωρεί με τη θεραπεία.
Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα οξύς, σε σημείο που να σας εμποδίζει να είστε λειτουργικοί μέσα στη μέρα. Δεδομένου ότι πολλοί νευρώνες συνδέουν τον εγκέφαλο με τα αυτιά, το σαγόνι και το διάφραγμα, είναι πιθανό ο πόνος να αντανακλά στον λαιμό, δημιουργώντας πρήξιμο στους λεμφαδένες και υψηλό πυρετό.
Όσον αφορά τη θεραπεία, όπως σε κάθε βακτηριακή λοίμωξη, ο ΩΡΛ προτείνει αντιβιοτικά για να υποχωρήσει η μόλυνση. Ένας πλήρης κύκλος αντιβιοτικής θεραπείας συνήθως διαρκεί 7-10 ημέρες, αν και ήδη από τις πρώτες δύο ο ασθενής βλέπει σημαντική διαφορά και ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Σε περίπτωση που ο ΩΡΛ σας χορηγήσει σταγόνες, κατά πάσα πιθανότητα θα σας ζητήσει να αποφύγετε να φέρετε τα αυτιά σας σε επαφή με το νερό και να τα διατηρείτε συνεχώς στεγνά.
Σημασία στην πρόληψη
Το σημαντικότερο σε κάθε πάθηση είναι η πρόληψη. Έτσι και στην περίπτωση της εξωτερικής ωτίτιδας, θυμηθείτε να στεγνώνετε τα αυτιά σας, χρησιμοποιώντας μία στεγνή πετσέτα ή ένα πανί. Παράλληλα γείρετε το κεφάλι σας από κάθε πλευρά, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το νερό έχει αποβληθεί επαρκώς από το εσωτερικό των αυτιών.
Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτας και οποιουδήποτε αιχμηρού αντικειμένου. Αντιθέτως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σεσουάρ στη χαμηλότερη σκάλα, φυσώντας απαλά στο αυτί σας για να στεγνώσετε την υγρασία.
Εάν για οποιονδήποτε λόγο αισθανθείτε δυσφορία, πόνο ή απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά σας, επικοινωνήστε με τον ΩΡΛ για μία άμεση εξέταση.