Menu
E-shop
Αναλώσιμα

Μπαταρίες
Προϊόντα καθαρισμού & φροντίδας

Ανταλλακτικά

Ear tips
Thin Tube

Αξεσουάρ

Θήκη ακουστικού
Fitting
Βοηθητικές συσκευές

Τι Προσφέρουμε
Blog

Η ιστορία των ακουστικών βαρηκοΐας: από την ηχητική τρομπέτα στη σχεδόν αόρατη συσκευή του σήμερα

Μολονότι τα προβλήματα ακοής εξακολουθούν να ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας διαφέρουν σημαντικά με εκείνα προηγούμενων δεκαετιών, ενώ δε θυμίζουν σε τίποτα τις κατασκευές που χρησιμοποιούνταν για την απώλεια ακοής μερικούς αιώνες πριν. Όπως είναι φυσικό, η τεχνολογία βοήθησε στο να εφευρεθούν προηγμένες συσκευές στο πέρασμα των ετών, φτάνοντας σήμερα στη μικροσκοπική και διακριτική λύση του ακουστικού βαρηκοΐας. 

Πώς καταλήξαμε όμως στα σύγχρονα ακουστικά και ποια ήταν τα στάδια που προηγήθηκαν;

17ος αιώνας: η ηχητική τρομπέτα. Η ηχητική τρομπέτα ήταν η πρώτη ακουστική συσκευή που εφευρέθηκε ποτέ και έμοιαζε ακριβώς έτσι, όπως μία τρομπέτα. Βέβαια, καθώς οι ηλεκτρικές συσκευές δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί, δεν υπήρχε η δυνατότητα ενίσχυσης ή επεξεργασίας του ήχου. Συνεπώς, το μόνο που μπορούσε να κάνει η ηχητική τρομπέτα ήταν να συλλέγει τον ήχο και να τον οδηγεί κατευθείαν στο αυτί. 

19ος αιώνας: η ηχητική τρομπέτα αναβαθμίζεται. Με την έλευση του 19ου αιώνα, η ηχητική τρομπέτα πέρασε στη φάση της αναβάθμισης. Τώρα ο σχεδιασμός της ενισχύθηκε με περίτεχνα σκαλίσματα, χρωματισμούς και ανάγλυφα σχέδια, ώστε να δείχνει πιο ελκυστική και να «μετριάζει» την εικόνα της απώλειας ακοής. Πρόκειται για μία εποχή, που η απώλεια ακοής συνδεόταν λανθασμένα με διάφορες μορφές αναπηρίας γεγονός που προκαλούσε ένα τεράστιο στίγμα σε όσους την αντιμετώπιζαν. Άλλωστε, ήταν κι αυτός ένας από τους λόγους που αναβαθμίστηκε εμφανισιακά η – καθόλου διακριτική – ηχητική τρομπέτα. 

1898: το ηλεκτρονικό ακουστικό βαρηκοΐας. Όπως είναι ήδη γνωστό, το τηλέφωνο ανακαλύφθηκε το 1876. Η μεταφορά ενός ηχητικού σήματος από ένα μέρος σε ένα άλλο ήταν πια γεγονός. Η εφεύρεση του πρώτου ηλεκτρονικού ακουστικού βαρηκοΐας δεν άργησε να φτάσει. Έτσι το 1898 παρουσιάστηκε το Akouphone, μία συσκευή που μπορούσε να ενισχύσει τον ήχο χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα. 

To Akouphone περιλάμβανε ένα ξεχωριστό μικρόφωνο, έναν ενισχυτή, ακουστικά και μία μεγάλη, ογκώδη μπαταρία που διαρκούσε τότε για λίγες μόλις ώρες. Δυστυχώς, αυτό έκανε τη συσκευή ιδιαίτερα δύσκολη στη χρήση. Επιπλέον, ήταν τόσο ακριβή, ώστε μόνο λίγοι άνθρωποι διέθεταν τα χρήματα για να την αγοράσουν. 

1900’s: τα ακουστικά βαρηκοΐας γίνονται μικρότερα. Σε αυτή την περίπτωση, το μέγεθος είναι σχετικό. Μπορεί στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα τα ακουστικά βαρηκοΐας να έγιναν αρκετά μικρότερα, εξακολουθούσαν ωστόσο να είναι δύσχρηστα και καθόλου διακριτικά. Ο χρήστης ενός ακουστικού βαρηκοΐας της εποχής έπρεπε να φορά τον ενισχυτή και τις μπαταρίες γύρω από τον λαιμό, ενώ έπρεπε να κρατά το μικρόφωνο στο χέρι και να το στρέφει κάθε φορά προς το μέρους του ατόμου που του μιλούσε. Όπως ακριβώς δηλαδή χρησιμοποιεί σήμερα το μικρόφωνο ένας ρεπόρτερ. Επίσης, όσο μεγαλύτερη ή μικρότερη ήταν η απώλεια ακοής του χρήστη, τόσο το μέγεθος του μικροφώνου μεγάλωνε ή μίκρυνε αντίστοιχα. 

1950’s: τα ακουστικά βαρηκοΐας γίνονται πιο εύχρηστα. Η επόμενη μεγάλη επανάσταση στα ακουστικά βαρηκοΐας ήρθε περίπου στα μισά του 20ου αιώνα, λίγο μετά την εφεύρεση του τρανζίστορ. Δεν πήρε πολύ χρόνο ώστε τα ακουστικά βαρηκοΐας να μπορούν πλέον να φορεθούν πάνω ή πίσω από το αυτί και ήταν ευκολότερα στη μεταφορά. Με αυτόν τον τρόπο, πλησιάζαμε όλο και πιο κοντά στη σημερινή τους εικόνα, ενώ ήδη από τη δεκαετία του ’60 μπορούσε κανείς να βρει ακουστικά βαρηκοΐας που εγκαθίστανται εντός του ακουστικού καναλιού. 

1990’s: ψηφιακό σήμα και ακόμη μικρότερο σχήμα. Μέχρι και τη δεκαετία του ’80, η ακουστική τεχνολογία ήταν αναλογική. Όμως σύντομα τα ακουστικά βαρηκοΐας ήταν σε θέση να επεξεργάζονται το αναλογικό σήμα ψηφιακά και να το στέλνουν στο αυτί του χρήστη. Η ψηφιακή τεχνολογία έφερε μία ακόμη επανάσταση στα άτομα με απώλεια ακοής, αφού τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούσαν πλέον να ενισχύσουν με ακρίβεια εκατομμύρια διαφορετικά ηχητικά σήματα και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ακοής σε σχέση με τα αναλογικά.  

Σήμερα: προηγμένη τεχνολογία και  διακριτικός σχεδιασμός. Τα ακουστικά βαρηκοΐας του 21ου αιώνα προσαρμόζονται στο περιβάλλον εν κινήσει, μπορούν να συνδεθούν στο ίντερνετ και διαθέτουν μία μεγάλη ποικιλία λειτουργιών. Έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με το smartphone ή την τηλεόραση, ενώ ο χρήστης μπορεί να ακούσει την αγαπημένη του μουσική, να απαντήσει σε κλήσεις και να παρακολουθήσει την ταινία ή τη σειρά της αρεσκείας του. 

Μάλιστα, ορισμένα ακουστικά βαρηκοΐας είναι τόσο προηγμένα, που μπορούν ακόμη και να προβλέψουν την επιθυμητή ένταση που θέλετε να λάβετε σε μία κατάσταση, βάσει προηγούμενων ρυθμίσεων. Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει την ένταση μέσω του κινητού του τηλεφώνου, τελειοποιώντας την ποιότητα του ήχου που λαμβάνει κάθε φορά. 

Από την ηχητική τρομπέτα του 17ου αιώνα στα ακουστικά βαρηκοΐας του σήμερα οι διαφορές είναι χαοτικές. Η απλή μεταφορά του ήχου έχει πλέον εξελιχθεί με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και έχει βελτιώσει σημαντικά την ακουστική εμπειρία των χρηστών, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τον σχεδιασμό της συσκευής. Πλέον υπάρχει μία πληθώρα επιλογών και σίγουρα η κατάλληλη και για εσάς με την εγγύηση της Widex

Πηγή: widex.com

Σχετικά άρθρα