Με τον όρο «έκταση της ανθρώπινης ακοής» ονομάζουμε τις συχνότητες και τα επίπεδα ήχου που μπορεί να ακούσει ένας άνθρωπος χωρίς αυτό να του προκαλεί δυσφορία.
Το περιβάλλον γύρω μας είναι γεμάτο ήχους: απαλούς, όπως το κελάηδισμα των πουλιών ή το θρόισμα των φύλλων και πιο ισχυρούς, όπως η μουσική, η κόρνα του αυτοκινήτου και ο θόρυβος ενός μηχανήματος. Αυτό ονομάζεται ακουστική κλίμακα.
Η ένταση και ο τόνος
Η έκταση της ανθρώπινης ακοής βασίζεται στον τόνο ενός ήχου – εάν είναι υψηλός ή χαμηλός – και φυσικά στην έντασή του. Ο τόνος μετριέται σε Hertz (Hz) και η ένταση σε Decibels (dB). Για έναν άνθρωπο με φυσιολογική ακοή, η έκταση της ακοής ως προς τον τόνο ξεκινά χαμηλά από τα 20Hz και μπορεί να φτάσει οριακά έως και τα 20.000Hz, θέτοντας τα όρια της ανθρώπινης ακοής. Παρ’ όλα αυτά, η ανθρώπινη ακοή είναι περισσότερο ευαίσθητη σε συχνότητες ύψους 2.000-5.000Hz.
Όσον αφορά την ένταση των ήχων, ο άνθρωπος θεωρητικά ξεκινά να ακούει από τα 0dB, φτάνοντας μέχρι και τα 85dB. Οποιοσδήποτε ήχος με ένταση μεγαλύτερη από αυτή των 85dB μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία των αυτιών. Όπως είναι γνωστό από τη Φυσική, υπάρχουν και ήχοι που ακόμη και ένας άνθρωπος με εξαιρετική ακοή δεν μπορεί να συλλάβει. Αυτοί βρίσκονται σε συχνότητα χαμηλότερη ή υψηλότερη από την έκταση της ανθρώπινης ακοής.
Η ακουστική κλίμακα των ανθρώπων με απώλεια ακοής
Όταν αντιμετωπίζουμε απώλεια ακοής, η ακουστική μας κλίμακα αλλάζει. Για τους περισσότερους η απώλεια ακοής ξεκινά επηρεάζοντας τις υψηλότερες συχνότητες της ανθρώπινης ακοής. Ένας εξειδικευμένος ΩΡΛ μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε με ακρίβεια την προσωπική σας ακουστική κλίμακα, υποβάλλοντάς σας σε ένα τεστ ακοής. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποδίδονται σε ένα ακουόγραμμα, δηλαδή ένα είδος ακουστικού διαγράμματος, και συγκρίνονται με τις τιμές της φυσιολογικής ακοής. Οι ΩΡΛ χρησιμοποιούν το ακουόγραμμα για να εξακριβώσουν την απώλεια ακοής αλλά και ως εργαλείο για να προτείνουν το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας.
Προκειμένου να εντοπίσει με ακρίβεια τα επίπεδα της ακοής σας, ο ΩΡΛ θα αναπαράγει μία σειρά από ηχητικά σήματα και θα σας ζητά να σηκώνετε το χέρι σας ή να πατάτε ένα κουμπί κάθε φορά που τα ακούτε. Η άσκηση ξεκινά συνήθως από μία ένταση που μπορείτε να ακούτε άνετα, φτάνοντας μέχρι το «κατώφλι» της ακοής σας, δηλαδή το σημείο όπου δεν μπορείτε πλέον να ακούσετε, μετρώντας την ακουστική κλίμακα και για κάθε αυτί ξεχωριστά. Όπως είναι λογικό, η ακουστική κλίμακα ενός ανθρώπου μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη στο δεξί ή το αριστερό αυτί.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Εάν νομίζετε πως η ακοή σας δεν είναι η ιδανική, τότε θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ για μία πλήρη εξέταση. Ένα τεστ ακοής θα εξακριβώσει αν ακούτε τους ήχους που πρέπει φυσιολογικά να ακούτε ή εάν αντιμετωπίζετε απώλεια ακοής και χρειάζεστε κάποιο ακουστικό βαρηκοΐας.
Πηγή: widex.com