Όταν τα αυτιά σας βουλώνουν ξαφνικά – ξέρετε, αυτό που συχνά μας συμβαίνει μετά από ένα ταξίδι με το αεροπλάνο ή μια βουτιά στο νερό – σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο. Οι ήχοι «αλλοιώνονται» και η αίσθηση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Ωστόσο, εάν δεν έχει προηγηθεί κάτι από τα παραπάνω και παρ’ όλα αυτά αισθάνεστε τα αυτιά σας βουλωμένα για μέρες, τότε θα πρέπει να ελέγξετε την αιτία του προβλήματος.
Τι μπορεί να προκαλέσει το ενοχλητικό «βούλωμα» στα αυτιά;
Τα πιθανά αίτια είναι πολλά, όμως η βασική διαφορά βρίσκεται στην ύπαρξη ή την απουσία του πόνου.
«Τα αυτιά μου είναι βουλωμένα και πονάνε»
Το πιο πιθανό είναι πως έχετε κάποιου είδους μόλυνση των αυτιών. Αυτές οι μολύνσεις είναι πολύ συχνές και μπορεί να οφείλονται σε ιγμορίτιδα, σε υπερβολική έκκριση βλέννας λόγω αλλεργιών, ακόμη και στο κάπνισμα. Οι κοινές μολύνσεις των αυτιών συνήθως διαρκούν μία με δύο εβδομάδες. Εάν το πρόβλημα εντοπίζεται βαθιά μέσα στο αυτί, ίσως διαρκέσει παραπάνω. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, ωσότου το πρόβλημα κάνει τον «κύκλο» του, είναι να μετριάσετε τον πόνο, χρησιμοποιώντας παυσίπονα, ειδικές σταγόνες ή τοποθετώντας στο αυτί σας μία θερμοφόρα.
Φυσικά, εάν ο πόνος και το «βούλωμα» επιμένουν για περισσότερο από μία με δύο εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ. Οι μολύνσεις στο εσωτερικό των αυτιών μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε μηνιγγίτιδα, προσβολή του τυμπάνου ή απώλεια της ακοής.
«Τα αυτιά μου είναι βουλωμένα αλλά δεν πονάνε»
Κατά πάσα πιθανότητα αυτό οφείλεται σε υπερβολικό κερί. Σε γενικές γραμμές το κερί των αυτιών δεν αποτελεί πρόβλημα. Αντίθετα με όσα μπορεί να πιστεύετε, το κερί προστατεύει τα αυτιά από τη βρωμιά και τα βακτήρια, διατηρώντας το εσωτερικό τους αλλά και το ακουστικό τύμπανο ανέπαφα από μολύνσεις. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η υπερβολική παραγωγή κεριού στα αυτιά μπορεί να προκαλέσει κάποιου είδους προβλήματα (εμβοές, ίλιγγο, απώλεια ακοής), γι’ αυτό συνίσταται η συχνή αφαίρεση του, συνήθως μετά το μπάνιο.
Επομένως, γιατί βουλώνουν τα αυτιά μου;
Κάθε άνθρωπος παράγει διαφορετική ποσότητα κεριού στα αυτιά. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί πως η κολύμβηση προκαλεί σε πολλούς αυξημένη παραγωγή κεριού. Συνεπώς, εάν παράγετε περισσότερο κερί, είναι λογικό να νιώθετε πιο συχνά τα αυτιά σας βουλωμένα. Μία άλλη πιθανή αιτία έχει να κάνει με τα ακουστικά βαρηκοΐας και τις ωτοασπίδες, που συχνά λόγω της ανατομικής τους κατασκευής δεν επιτρέπουν το κερί να βγει από το εσωτερικό του αυτιού. Επομένως, βεβαιωθείτε πως καθαρίζετε τακτικά τα αυτιά σας, πάντα με καθαρό πανί και όχι με μπατονέτα. Ιδανικά, μπορείτε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για έναν ολοκληρωμένο καθαρισμό των αυτιών.
Αξίζει να σημειώσουμε πως, εάν το «βούλωμα» επιμένει και παρ’ όλα αυτά δεν πονάτε, η επίσκεψη σε έναν ΩΡΛ είναι αναγκαία, διότι μπορεί να εμφανίζετε τα πρώτα συμπτώματα απώλειας της ακοής. Αυτό σημαίνει πως ίσως είναι η ώρα να κάνετε ένα ακουόγραμμα και, σε περίπτωση που ο ΩΡΛ το κρίνει απαραίτητο, να χρησιμοποιήσετε κάποιο ακουστικό βαρηκοΐας.
Πηγή: widex.com