γράφει ο Δημήτρης Χρυσικός
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ακοολογίας & Τεχνολογίας και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδος
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει ορίσει την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ακοής. Σκοπός του εορτασμού της ημέρας αυτής είναι να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός παγκοσμίως για τα προβλήματα ακοής που επηρεάζουν την υγεια και την ποιότητα ζωής 643 εκατομμυρίων ανθρώπων όλων των ηλικιών, σε όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ειδική εκδήλωση-ημερίδα που, για το 2020, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου με εισηγήτρια και συντονίστρια την ελληνίδα ευρωβουλευτή, Μαρία Σπυράκη.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συμμετέχει ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ακοοπροθετιστών καθώς και άλλοι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί με ομιλίες ενώ θα παραβρεθούν ευρωβουλευτές, ακοολόγοι, ακοοπροθετιστές, βαρήκοα άτομα και πολλοί άλλοι ειδικοί του χώρου.
Η βαρηκοΐα μειώνει δραματικά τον βαθμό και την ποιότητα της επικοινωνίας
Διεθνή στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι το 10% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει σήμερα βαρηκοΐα και το ποσοστό αυτό έχει συνεχώς αυξητικές τάσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση 52 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από βαρηκοΐα. Το οικονομικό κόστος της μη επαγγελματικής αποκατάστασης των προβλημάτων ακοής ανέρχεται στα 178 δις ευρώ ενώ για την Ελλάδα ανέρχεται σε 3,8 δις ευρώ, με τον αριθμό των βαρήκοων ατόμων στην χώρα μας να υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο περίπου.
Τα βασικότερα αίτια που προκαλούν την βαρηκοΐα είναι η ηλικία, η έκθεση σε έντονους ή συνεχείς θορύβους καθώς άλλα ιατρικά θέματα που αφορούν το αυτί.
Η αποκατάσταση της βαρηκοΐας με την εφαρμογή ακουστικών αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισής της καθώς με τα σύγχρονα ακουστικά η ακοή βελτιώνεται και αγγίζει τα επίπεδα της φυσιολογικής ακοής. Επιπλέον, το 59% των διαφόρων θεμάτων υγείας που συνδέονται με την βαρηκοΐα π.χ. γνωστική ικανότητα, κατάθλιψη, άνοια, ψυχική και σωματική κούραση, θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί εάν κάθε βαρήκοο άτομο χρησιμοποιούσε τα καταλληλα ακουστικά βαρηκοΐας.
Δυστυχώς όμως το 83% των βαρήκοων ατόμων δε χρησιμοποιούν ακουστικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ενημέρωσης, στο κοινωνικό στίγμα για την βαρηκοΐα και τα ακουστικά, ενώ υπάρχει πολύ χαμηλή επίγνωση για τα οφέλη της χρήσης τους.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η σωστή εφαρμογή ακουστικών προσφέρει τη δυνατότητα για καλύτερη και ποιοτικότερη επικοινωνία, καθώς:
-
Μειώνει τα συμπτώματα της απομόνωσης, της κατάθλιψης και της άνοιας
-
Μειώνει την ψυχική και τη σωματική κούραση και πολλές διαταραχές υγείας
-
Προσφέρει ποιοτικότερη ξεκούραση και καλύτερο ύπνο που οδηγούν στην αύξηση του χρόνου και της ποιότητας ζωής
-
Αυξάνει τη δυνατότητα της γνωστικής ικανότητας με μικρότερη εσωστρέφεια
-
Βελτιώνει την κοινωνική ζωή με την ενεργή συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες, σε προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις
-
Αυξάνει την αυτοεκτίμηση και ενδυναμώνει την προσωπική εικόνα
-
Προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη αποδοτικότητα στον εργασιακό χώρο που οδηγεί στην αύξηση της παραγωγικότητας
-
Στα παιδιά δίνει καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και προσφέρει καλύτερες δυνατότητες της ανάπτυξης του λόγου, της ομιλίας και της συνολικής μαθησιακής τους ικανότητας.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε σημαντικά προσωπικά και κοινωνικά οφέλη για τους πολίτες καθώς και οικονομικά οφέλη για το κράτος με το μειωμένο κόστος φροντίδας υγείας και των κοινωνικών παροχών.
Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ακοής είναι
«Μην επιτρέψεις στην βαρηκοΐα να περιορίζει την ζωή σου»
«Η ΣΩΣΤΗ ΑΚΟΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ»
Η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ματαιώνεται ως αναγκαίο προληπτικό μέτρο κατά της διάδοσης του κορωναϊου.