Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα

Η βαρηκοΐα, η μείωση δηλαδή της ακουστικής ικανότητας, είναι η τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση και τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία δείχνουν έναν στους δέκα να υποφέρει από κάποια μορφή μείωση της ακοής.

Η βαρηκοΐα δυσχεραίνει την επικοινωνία, δημιουργεί μικρή ή μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση, δυσκολίες στις εργασιακές και ανθρώπινες σχέσεις, με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχολογία, τη διάθεση και την υγεία.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν το πόσο μας αφορά όλους:

600.000.000 περίπου άνθρωποι στον κόσμο είναι βαρήκοοι

73.000.000 ενήλικες και 1.000.000 βρέφη και παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα βαρηκοΐας

Το 35% των ατόμων πάνω από τα 60, το 6% των ενηλίκων και το 1,5% των παιδιών και νέων  χρειάζονται ενίσχυση της ακοής τους

Ευτυχώς σήμερα η σύγχρονη τεχνολογία έχει τη λύση. Με την εφαρμογή του κατάλληλου ακουστικού, το βαρήκοο άτομο αποκαθιστά πλήρως την ακουστική του ικανότητα και απαλλάσσεται από τη δυσχέρεια που του προκαλεί η βαρηκοΐα. Απολαμβάνει και πάλι τη ζωή, τους ήχους, τη μουσική, τις ομιλίες των δικών του ανθρώπων. Συμμετέχει στις κοινωνικές δραστηριότητες, συνεχίζει το επάγγελμά του, αθλείται και δημιουργεί.

 

Εμβοές

Οι εμβοές είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που συχνά συνδέεται με την βαρηκοΐα, καθώς περισσότερο του 70% των βαρήκοων ατόμων αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό εμβοών.

Για την αντιμετώπισή του χρησιμοποιούνται ακουστικά βαρηκοΐας ενισχυμένα με ήχους από το περιβάλλον ή με μουσική. Εμπνευσμένη από την χαλαρωτική επίδραση ορισμένων τύπων μουσικής, η Widex ανέπτυξε το πρόγραμμα Zen.

Επαφή

Έχει παρατηρηθεί συχνά ότι τα άτομα που βρίσκονται κοντά σε κάποιον βαρήκοο νιώθουν αμηχανία. Αυτές οι χρήσιμες συμβουλές θα τους βγάλουν από τη δύσκολη αυτή θέση.

 

Ακοοπροθετιστής

Ο ρόλος του ειδικού ακοοπροθετιστή, του επιστήμονα που θα αναλάβει την εφαρμογή του ακουστικού, είναι πολύ ουσιαστικός. Καλείται να αξιολογήσει τον τύπο, την μορφή και τον βαθμό της βαρηκοΐας, να επιλέξει το κατάλληλο ακουστικό, να το εφαρμόσει με τρόπο που να το αισθάνεται το βαρήκοο άτομο ως «φυσικό» μέρος του σώματός του και να παρακολουθήσει την εξέλιξή του. Η ικανότητά του για παροχή πληροφοριών, η επιστημονική του κατάρτισή, καθώς και η δυνατότητά του για ψυχολογική υποστήριξη στο βαρήκοο άτομο, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματική εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας.

Σε περίπτωση που απευθύνεστε σε βαρήκοο άτομο που δεν φοράει ακουστικά:

  • Δεν βοηθάει να του μιλάτε πολύ δυνατά και είναι προτιμότερο να μιλάτε αργά.
  • Η φωνή σας να είναι ήρεμη και να έχετε υπομονή στην επικοινωνία.
  • Όταν του μιλάτε, προσπαθήστε να είστε στο οπτικό του πεδίο γιατί έτσι θα σας καταλάβει καλύτερα, χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο της χειλεανάγνωσης.
  • Αποφύγετε να του θυμίζετε ότι δεν ακούει, αλλά προτρέψτε τον να επισκεφθεί, για έλεγχο της ακοής του, κάποιον ειδικό ΩΡΛ ιατρό το συντομότερο δυνατόν.

Σε περίπτωση που απευθύνεστε σε βαρήκοο άτομο που φοράει ακουστικά:

  • Προσπαθήστε να βρίσκεστε σε σημείο που σας βλέπει και να μιλάτε από μπροστά του.
  • Η ένταση στην φωνή σας δεν είναι απαραίτητο να είναι δυνατή και η ομιλία σας να είναι ήρεμη και αργή.
  • Εάν προηγουμένως σας άκουγε και τώρα φαίνεται να μην σας ακούει, ελέγξτε μήπως το ακουστικό του έχει βουλώσει ή έχει τελειώσει η μπαταρία του.
  • Υπενθυμίστε του ότι το ακουστικό χρειάζεται συχνά καθαρισμό και έλεγχο για να έχει μακροζωία.
  • Επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα αν προσέξατε ότι κάτι τον ενοχλεί κατά την εφαρμογή του ακουστικού και ενημερώστε μας σχετικά.
  • Αν παρόλα αυτά εξακολουθεί να μην ακούει σωστά, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο λειτουργίας των ακουστικών που του έχει εφαρμοστεί ή ακολουθείστε τις ανωτέρω συμβουλές. Αν το πρόβλημα παραμένει, επισκεφθείτε μας άμεσα.

Κατ Οίκον Εξυπηρέτηση

Για άτομα με κινητική δυσκολία έχουμε προβλέψει την κατ’ οίκον επίσκεψη. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για τις πόλεις που έχουμε καταστήματα καθώς και τις γύρω περιοχές. Κλείστε το ραντεβού σας εδώ