Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πως θα επιλέξω τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας;

Γράφει η Ηριάνα Χρυσικού

Η επιλογή του κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας

Το ακουστικό βαρηκοΐας αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα αποκατάστασης της μειωμένης ακουστικής ικανότητας, για ένα ποσοστό 50% των περιπτώσεων, παγκοσμίως.

Η επιλογή όμως του κατάλληλου ακουστικού και η άρτια εφαρμογή του στο αυτί του βαρήκοου ατόμου είναι καθοριστική. Για αυτό και είναι σημαντικό να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από ειδικό ακοοπροθετιστή σε χώρους που πληρούν τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις και με ακουστικά που έχουν πιστοποιηθεί ως κατάλληλα. 

Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη  στην απόφαση επιλογής του κατάλληλου ακουστικού. Οι κυριότεροι συνοψίζονται ως εξής:

  • Η μορφή και ο βαθμός της βαρηκοΐας, που καθορίζονται από το ακοόγραμμα αλλά και από τις εξειδικευμένες ωτορινολαρυγγολογικές εξετάσεις.

  • Η ένδειξη για μονόπλευρη ή αμφίπλευρη εφαρμογή. Απλά, το εάν κρίνεται απαραίτητο να εφαρμοστεί το ακουστικό στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Συνήθως, όταν υφίσταται βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά ενδείκνυται η εφαρμογή δύο ακουστικών.

  • Το εύρος και η μορφολογία του έξω ακουστικού πόρου. Ο τρόπος δηλαδή που είναι ανατομικά διαμορφωμένο το αυτί του κάθε ατόμου. Αυτό καθορίζει τον τύπο του ακουστικού που θα εφαρμόσουμε.

  • Το ιστορικό, ο χαρακτήρας και η ψυχολογία του ατόμου είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες κυρίως για την «αποδοχή» του ακουστικού. Έχει παρατηρηθεί ότι ο χαρακτήρας του κάθε χρήστη , το ιατρικό του ιστορικό και ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει το θέμα της βαρηκοΐας, επηρεάζουν πολύ, τόσο την επιλογή του ακουστικού όσο και τη χρήση του.

  • Η ηλικία, η επαγγελματική δραστηριότητα, το περιβάλλον και ο τόπος κατοικίας του. Άλλες ανάγκες ακοής έχει ένα νεαρό άτομο, άλλες ένα παιδί και άλλες ένας μεσήλικας ή ένας ηλικιωμένος. Άλλες ένας εργαζόμενος και άλλες ένας συνταξιούχος. Οι συνθήκες εργασίας, το ίδιο το επάγγελμα και οι απαιτήσεις του είναι ευνόητο ότι μας καθοδηγούν σε διαφορετικές  ακουστικές ανάγκες. Το που μένουμε, στην πόλη ή στην εξοχή, το εάν μένουμε μόνοι μας ή με άλλα άτομα, είναι επίσης παράγοντες που διαμορφώνουν την τελική  επιλογή.

  • Το οικογενειακό μας περιβάλλον και ο τρόπος με τον οποίο οι δικοί μας άνθρωποι αντιμετωπίζουν και στηρίζουν το θέμα της βαρηκοΐας παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο στον τύπο του ακουστικού που χρειαζόμαστε.

  • Η προσωπική ικανότητα στις λεπτές κινήσεις των δακτύλων του κάθε ατόμου ποικίλλει.Έτσι θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ακουστικό που θα μπορούμε να το χειριστούμε στην τοποθέτηση αλλά και στην καθημερινή του χρήση.

Ο ειδικός ακοοπροθετιστής γνωρίζει και καθοδηγεί τον χρήστη για  την επιλογή του ιδανικού ακουστικού στα μέτρα του,  λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους. Για αυτό και είναι σημαντικό να μην επιλέγουμε το ακουστικό χωρίς τη συμβουλή των ειδικών.