Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γιατί «σφυρίζει» το ακουστικό βαρηκοΐας μου;

Κάποιες φορές τα ακουστικά βαρηκοΐας «σφυρίζουν», όπως ακριβώς κάνει το τηλέφωνό σας όταν βρεθεί κοντά στο ραδιόφωνο. Εάν χρησιμοποιείτε ακουστικό βαρηκοΐας, σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει κάποια στιγμή. Αυτό το ενοχλητικό «σφύριγμα» ονομάζεται μικροφωνισμός και παρακάτω θα βρείτε τους λόγους που συμβαίνει αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. 

Γιατί συμβαίνει; 

Ο μικροφωνισμός στο ακουστικό βαρηκοΐας συμβαίνει όταν ο ήχος που ήταν προορισμένος για το αυτί σας επιστρέφει πίσω στη συσκευή. Τότε ο ήχος ενισχύεται και αυτό προκαλεί το «σφύριγμα» στο ακουστικό σας. Ακόμα κι αν κάποιος σας αγκαλιάσει, ίσως παρατηρήσετε το ίδιο «σφύριγμα». Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό, αφού το ακουστικό βαρηκοΐας αντιδρά στους ήχους που προέρχονται από το περιβάλλον. 

Βέβαια, ο μικροφωνισμός στο ακουστικό βαρηκοΐας σας μπορεί και να υποδεικνύει κάποια τεχνική βλάβη ή την ανάγκη να καθαριστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή έναν  ειδικό ακοοπροθετιστή. Όμως, υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες για τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις: 

Κακή εφαρμογή. Όπως ακριβώς το υπόλοιπο σώμα, έτσι και τα αυτιά σας αλλάζουν με τον χρόνο. Για παράδειγμα, μία σταδιακή αλλαγή στο σχήμα των αυτιών μπορεί να «χαλαρώσει» το εκμαγείο του ακουστικού σας και αυτό να μην εφαρμόζει σωστά. Έτσι ο ήχος φεύγει από το αυτί σας και επιστρέφει στο ακουστικό, γεγονός που προκαλεί το «σφύριγμα». Για να το διορθώσετε, αγοράστε ένα καινούριο εκμαγείο που να ταιριάζει στο σχήμα του αυτιού σας. 

Γενικά, αν το ακουστικό βαρηκοΐας δεν εφαρμόζει σωστά στο αυτί, επιτρέπει στον ήχο να ξεφύγει και να επιστρέψει στο μικρόφωνο του ακουστικού. Οπότε, βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά και σφιχτά τοποθετημένο. 

Πολύ υψηλή ένταση. Ίσως να σας αρέσει κάποιες φορές να ανεβάζετε την ένταση στο ακουστικό βαρηκοΐας σας. Όμως, σκεφτείτε ότι η πολύ υψηλή ένταση μπορεί να αναγκάσει τον ήχο να επιστρέψει στο ακουστικό και να προκαλέσει τον λεγόμενο μικροφωνισμό. Προσαρμόστε την ένταση στο επιθυμητό επίπεδο και αποφύγετε τις υπερβολές. 

Κακή σύνδεση. Σε κάποια ακουστικά βαρηκοΐας το σωληνάκι που συνδέεται με το εκμαγείο μπορεί να σκληρύνει και να συρρικνωθεί. Έτσι, το εκμαγείο δεν εφαρμόζει πια σωστά και θα πρέπει να αντικαταστήσετε το σωληνάκι με ένα καινούριο.  

Κυψελίδα. Το ακουστικό βαρηκοΐας σας βοηθά να ακούτε, επειδή μεταφέρει τους ήχους μέσα στο κανάλι του αυτιού σας. Εάν όμως το κανάλι είναι γεμάτο με κυψελίδα (το γνωστό κερί), ο ήχος δεν μπορεί να περάσει και έτσι επιστρέφει στο ακουστικό και προκαλεί το ενοχλητικό «σφύριγμα». Η υπερβολική παραγωγή κεριού στο αυτί σας μπορεί να προκαλέσει και πρόσθετα προβλήματα, όπως ωτίτιδα ή απώλεια της ακοής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τακτικός καθαρισμός των αυτιών από τον γιατρό σας κρίνεται απαραίτητος. 

Πρόβλημα στα μικρόφωνα. Ο μικροφωνισμός στα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να οφείλεται και στα «χαλαρωμένα» ή λάθος τοποθετημένα εσωτερικά τους μικρόφωνα. Ένας  επαγγελματίας ακοοπροθετιστής θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα. 

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα μικροφωνισμού στο ακουστικό βαρηκοΐας και δεν μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία, συμβουλευτείτε τον επαγγελματία ειδικό από τον οποίο το προμηθευτήκατε. 

Αν προμηθευτήκατε τα ακουστικά βαρηκοΐας σας από ένα κατάστημα Χρυσικός, επωφεληθείτε από την υπηρεσία service-συντήρησης των ακουστικών Widex χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Πηγή: widex.com