Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απώλεια ακοής και προγραμματισμός καλοκαιρινών διακοπών 

Το καλοκαίρι συχνά σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου των διακοπών για τους περισσότερους ανθρώπους. Ο προγραμματισμός των διακοπών μπορεί από μόνος του να αποτελέσει πρόκληση, πόσο μάλλον για κάποιον που αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής. Στο παρακάτω άρθρο, θα βρείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να διευκολύνουν και να κάνουν πιο ευχάριστες τις καλοκαιρινές διακοπές των ατόμων με βαρηκοΐα.

 

Προετοιμασία

 

Εάν έχετε διαγνωστεί με απώλεια ακοής, το πιθανότερο είναι να έχετε ήδη ακουστικά βαρηκοΐας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση της κατάστασης, ωστόσο, κατά την προετοιμασία των διακοπών, μετατρέπεται σε ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να φροντίσετε να μην ξεχάσετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας τα ακουστικά βαρηκοΐας σας, τη θήκη τους και πολλές εφεδρικές μπαταρίες, εάν το ακουστικό σας δεν είναι επαναφορτιζόμενο. Επίσης, φροντίστε να τα έχετε όλα μαζί σε ένα προσβάσιμο μέρος, όπως τη χειραποσκευή σας. 

 

Εάν αναμένετε συνθήκες υγρασίας στον προορισμό σας, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας κάποιο ειδικό πανάκι ή μία συσκευή αφύγρανσης ακουστικών. Επίσης, μια άλλη καλή ιδέα είναι να έχετε μαζί σας ένα σημειωματάριο. Το να είστε σε θέση να γράψετε, ειδικά σε ένα ξένο μέρος όπου είναι πιθανό να χρειαστείτε οδηγίες, μπορεί να κάνει την επικοινωνία με τους γύρω σας πολύ πιο εύκολη. 

 

Μετακίνηση στο αεροδρόμιο

 

Η μετακίνηση στο αεροδρόμιο μπορεί να είναι ενοχλητική και στρεσογόνα ακόμα και για κάποιον χωρίς βαρηκοϊα. Ωστόσο αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακοής, μην απογοητεύεστε. Τα αεροδρόμια είναι νομικά υποχρεωμένα να παρέχουν ανακοινώσεις και οπτικά πέρα τών μεγαφώνων. Αν αντιμετωπίσετε δυσκολίες, ενημερώστε τους υπαλλήλους του αεροδρομίου ώστε να σας παρέχουν βοήθεια. Επιπλέον, προσπαθήστε να προσεγγίσετε φιλικά τους συνταξιδιώτες σας, ιδιαίτερα εκείνους που κάθονται κοντά σας. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι θα χαρούν να βοηθήσουν. 

 

Ξεπερνώντας τα γλωσσικά εμπόδια

 

Όπου κι αν πάτε, το πιθανότερο είναι ότι τα αγγλικά θα είναι μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Εάν χρειαστεί, υποδείξτε τα ακουστικά σας. Οι περισσότεροι ντόπιοι, αν μιλούν αγγλικά, θα έχουν την τάση να σας μιλούν αργά και δυνατά εξ αρχής, λόγω της έλλειψης ευχέρειας της γλώσσας. 

 

Επιπλέον, εάν διαμένετε σε ξενοδοχείο ή συμμετέχετε σε εκδρομές με group, ενημερώστε τους εμπλεκόμενους για την απώλεια ακοής σας εκ των προτέρων. Ζητήστε προσαρμογές όπως οπτικούς συναγερμούς, υπηρεσίες υποτίτλων ή συσκευές υποστήριξης επικοινωνίας, εάν χρειάζεται. 

 

Λύσεις για την απώλεια ακοής από τη Χρυσικός

Η Χρυσικός αποτελεί αντιπρόσωπο της Widex στην Ελλάδα από το 1994, παρέχοντας εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες για τη βαρηκοΐα εδώ και δεκαετίες. Με προϊόντα τεχνολογίας αιχμής και συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση, η Χρυσικός εγγυάται τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.