Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αμφίπλευρη Εφαρμογή Ακουστικών: Τι είναι και πως ενισχύει την ομαλή λειτουργία της ακοής

Γιατί είναι καλύτερη η αμφίπλευρη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας; 

Γράφει η Μαρία Χρυσικού

 

Τα αυτιά λειτουργούν έτσι ώστε να συλλέγουν και στη συνέχεια να μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο, με στόχο να κατανοήσουμε την ομιλία και τους ήχους του περιβάλλοντος γύρω μας. Στις περιπτώσεις βαρηκοΐας η λειτουργία αυτή διαταράσσεται -σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό- και χρειάζεται η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας.

Η χρήση ακουστικών και στα δύο αυτιά, αντί του ενός, δεν αποτελεί τυχαία την καλύτερη δυνατή λύση. Διαβάστε παρακάτω τους λόγους γιατί η αμφίπλευρη εφαρμογή ακουστικών ενισχύει αποτελεσματικά την ομαλή λειτουργία της ακοής.

1. Ευρύτερο φάσμα ακουστότητας

Το βαρήκοο άτομο έχει τη δυνατότητα να ακούει από κάθε γωνία και κατεύθυνση, αποκτώντας έτσι καλύτερη αντίληψη του χώρου αλλά και του χρόνου.

2. Συνεχής λειτουργία των ακουστικών νεύρων

Τα αυτιά είναι σαν τους μυς. Αν δεν χρησιμοποιούνται συχνά, μπορεί να χάσουν τις δυνατότητές τους. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται ως «στέρηση ακουστότητας» και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της βαρηκοΐας (σε μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) στο αυτί που δεν ενισχύεται από ακουστικό.

3. Ακρίβεια στην αντίληψη του ήχου

Με τα δύο ακουστικά βαρηκοΐας, το βαρήκοο άτομο αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη καθαρότητα και πιστότητα μια συνομιλία. Επομένως, επικοινωνεί και καλύτερα. Μπορεί να απολαύσει σε σωστό επίπεδο έντασης, με σαφή και ευκρινή ποιότητα, τις ομιλίες πολλών ατόμων, την τηλεόραση αλλά και τη μουσική. Τέλος, καθώς οι χρήστες δύο ακουστικών έχουν την δυνατότητα μικρότερης ενίσχυσης/έντασης σε κάθε ακουστικό, μειώνεται ταυτόχρονα και η πιθανότητα ηχητικής παραμόρφωσης και εμφάνισης παρασίτων.

4. Αυξημένη ασφάλεια

Το βαρήκοο άτομο αντιλαμβάνεται καλύτερα τον ήχο του περιβάλλοντος και έτσι μπορεί να ακούει ειδοποιήσεις ανάγκης (σειρήνες, κόρνες κ.λπ.) πολύ πιο δυνατά και καθαρά. Επειδή το φάσμα της ακοής αυξάνεται, γίνεται πιο εύκολο στον χρήστη να κατανοεί από που προέρχεται ο θόρυβος ,να τον αναγνωρίζει και να υπολογίζει πόσο μακριά βρίσκεται. 

5. Βελτιώνεται η ισορροπία

Με την εφαρμογή ενός ακουστικού δημιουργείται μία παράξενη αίσθηση του ήχου, καθώς συλλέγεται από την μία μόνο πλευρά του σώματος. Έτσι, δημιουργείται το φαινόμενο της ηχητικής σκιάς, που μπορεί να διαταράξει την ηχητική ισορροπία του βαρήκοου ατόμου.

6. Απορρόφηση και ανεκτικότητα των δυνατών ήχων

Η χρήση δύο ακουστικών επιτρέπει μεγαλύτερη ανεκτικότητα στους δυνατούς ήχους, καθώς ο όγκος του ήχου που εισέρχεται στο κάθε αυτί είναι μικρότερος λόγω της μείωσης της έντασης σε κάθε ένα ακουστικό. 

7. Προσαρμογή - Ικανοποίηση

Όσοι χρησιμοποιούν δύο ακουστικά έχουν υψηλότερο βαθμό βελτίωσης και μικρότερο χρόνο προσαρμογής μετά την εφαρμογή των ακουστικών.

8. Παιδική βαρηκοΐα

Στις περιπτώσεις της παιδικής βαρηκοΐας γίνεται πάντοτε η εφαρμογή δύο ακουστικών. Αυτό συμβαίνει για να επιτευχθεί πιο γρήγορα και ποιοτικά η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας των παιδιών. 

Συνολικά, η επιλογή της αμφίπλευρης εφαρμογής ακουστικών προσφέρει τη δυνατότητα διάκρισης της ομιλίας, τόσο σε ήσυχα όσο και σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η χαμηλότερη ρύθμιση ακουστικής ενίσχυσης και ηχητικής πίεσης στο κάθε ένα ακουστικό, με αποτέλεσμα τον πιο μαλακό και φυσιολογικό ήχο. Παρόλο που τα δύο ακουστικά βαρηκοΐας προσφέρουν το πλεονέκτημα της φυσιολογικής ακοής και τα προτιμούν οι περισσότεροι χρήστες διεθνώς, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτών των χρηστών είναι πολύ χαμηλό και φτάνει μόλις στο 20%.