Η απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων συμβαίνει όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία στο να αντιληφθεί ήχους που ξεπερνούν τα 2.000 Hz. Αν και αυτό το είδος βαρηκοΐας μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, είναι συχνότερη σε μεγαλύτερους ενήλικες και κυρίως σε όσους εκτίθενται σε υψηλούς θορύβους, αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις ή λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Παρακάτω θα μάθετε τις κύριες αιτίες, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισή της.
Ποια είναι τα συμπτώματα της απώλειας ακοής υψηλών συχνοτήτων;
Η απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων συχνά εμφανίζεται με δυσκολία αντίληψης συγκεκριμένων ήχων, όπως είναι οι φωνές των παιδιών ή το τιτίβισμα των πουλιών.
Εάν παρατηρήσετε πως δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε μία συζήτηση σε ένα θορυβώδες περιβάλλον ή ανεβάζετε συχνά την ένταση στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, ώστε να ακούσετε καλύτερα, τότε καλό θα ήταν να κάνετε ένα τεστ ακοής. .
Αιτίες
Τι προκαλεί την απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων; Μερικοί παράγοντες είναι οι εξής:
-
Ηλικία: όσο μεγαλώνουμε, η ικανότητα της ακοής μας μειώνεται και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην αντίληψη των υψηλών συχνοτήτων .
-
Έκθεση στον θόρυβο: η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλούς θορύβους, όπως συναυλίες ή οικοδομικά έργα, μπορεί να καταστρέψει τα τριχοειδή ακουστικά κύτταρα του αυτιού. Ακόμη και μία απότομη έκθεση σε υψηλό θόρυβο, όπως μία έκρηξη, μπορεί να προκαλέσει ακαριαία απώλεια ακοής.
-
Ιατρικές παθήσεις: συγκεκριμένες ασθένειες, όπως η ωτοσκλήρυνση, η νόσος του Meniere και τα αυτοάνοσα νοσήματα των αυτιών μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων.
-
Φάρμακα: ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα αντιβιοτικά και οι χημειοθεραπείες, επηρεάζουν το επίπεδο της ακοής και μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή βαρηκοΐα στις υψηλές συχνότητες του ήχου.
-
Γονίδια: όπως είναι φυσικό, κάποια είδη βαρηκοΐας, όπως αυτή των υψηλών συχνοτήτων, είναι κληρονομικά και οφείλονται στα γονίδια.
Διάγνωση
Η διάγνωση της απώλειας ακοής υψηλών συχνοτήτων συνήθως γίνεται μέσα από το τεστ ακοής, όπου ο ΩΡΛ μετρά την ικανότητα του ατόμου να ακούει σε διαφορετικές συχνότητες και επίπεδα decibel. Εάν έχετε απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων, θα παρατηρήσετε πως στο ακουόγραμμα δυσκολεύεστε να ακούσετε μεταξύ των 2.000-8.000 Hz.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και η προτεινόμενη θεραπεία;
Υπάρχει θεραπεία για την απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων; Αν και δεν είναι 100% αναστρέψιμη, είναι ένα είδος βαρηκοΐας που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ακουστικά βαρηκοΐας. Πρόκειται για τον πιο συχνό τρόπο αντιμετώπισης, αφού αυτές οι συσκευές ενισχύουν τους υψηλούς ήχους βοηθώντας μας να τους αντιληφθούμε.
Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης είναι:
Κοχλιακή εμφύτευση: τα κοχλιακά εμφυτεύματα παρακάμπτουν τα προβληματικά μέρη του αυτιού και παρέχουν απευθείας διέγερση στο ακουστικό νεύρο. Αυτές οι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές επιτρέπουν σε άτομα με σοβαρή βαρηκοΐα – συνήθως νευροαισθητήρια – να ακούσουν ήχους τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές συχνότητες.
Λογοθεραπεία: η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να κατανοήσουν καλύτερα τις συζητήσεις.
Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία για τη βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη στιγμή που θα την αντιληφθείτε. Η έγκαιρη διάγνωση και η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας αποτρέπει την πιθανή επιβάρυνση της ακοής και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών.