Οι προστατευτικές μάσκες και η κοινωνική αποστασιοποίηση (social distancing) είναι δύο μέτρα προφύλαξης από την πανδημία του Covid-19 που μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητα πολλών συνανθρώπων μας. Ειδικότερα, για τα άτομα με απώλεια ακοής και όσους φορούν ακουστικό βαρηκοΐας είναι ένα επιπλέον επικοινωνιακό εμπόδιο που καλούνται να ξεπεράσουν. Οι λόγοι είναι προφανείς.
Οι μάσκες επηρεάζουν αρνητικά την κατανόηση του λόγου
Η κατανόηση της ομιλίας επηρεάζεται από τις προστατευτικές μάσκες με δύο τρόπους. Αφενός, καλύπτοντας την περιοχή του στόματος, περιορίζεται η οπτική επαφή των χειλιών και, άρα, η δυνατότητα ανάγνωσής τους. Αφετέρου, τα λόγια ενός συνομιλητή που φορά μάσκα φτάνουν στα αυτιά μας σε χαμηλότερη ένταση και συχνά δε γίνονται εύκολα κατανοητά. Ακόμη και σε ένα άτομο με φυσιολογική ακοή, ο ήχος της ομιλίας φτάνει στα αυτιά του μειωμένος κατά 30%, εάν το άτομο που του μιλά φορά προστατευτική μάσκα. Φυσικά, υπάρχουν πάντα πρακτικά tips για να συνδυάσετε την προστατευτική μάσκα και το ακουστικό βαρηκοΐας με άνεση.
Κοινωνική αποστασιοποίηση και ομιλία
Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΠΟΥ, η συνιστώμενη ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι τα δύο μέτρα. Κατά προσέγγιση, αυτή είναι η διπλάσια απόσταση από εκείνην που κρατάμε σε μία συζήτηση υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ο ήχος της ομιλίας, ήδη μειωμένος από τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, φτάνει στον δέκτη ακόμη πιο αποδυναμωμένος λόγω της απόστασης, δυσχεραίνοντας έτσι την επικοινωνία.
Πώς μπορώ να κάνω την επικοινωνία ευκολότερη;
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το «κλειδί» για μία αποτελεσματική επικοινωνία βρίσκεται σε μικρές, έξυπνες κινήσεις. Αυτές μπορεί να αφορούν στον χώρο, στη στάση του σώματος, στους εξωτερικούς θορύβους, ακόμη και στον φωτισμό του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα:
-
Φροντίστε να κοιτάζετε πάντα κατά πρόσωπο τον συνομιλητή σας
-
Βεβαιωθείτε ότι το πρόσωπό σας είναι επαρκώς φωτισμένο, βοηθώντας την οπτική επαφή
-
Καθίστε όσο το δυνατόν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, πάντοτε μέσα στα επιτρεπόμενα όρια της απόστασης
-
Το να περπατάτε δίπλα-δίπλα με τον συνομιλητή σας δε βοηθά όταν κάνετε μία σημαντική συζήτηση
-
Μιλάτε ελαφρώς πιο αργά και πιο καθαρά απ’ότι συνήθως. Οι συχνές παύσεις επίσης βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση
-
Αναδιατυπώστε τις ερωτήσεις σας αντί να φωνάξετε
-
Φροντίστε να περιορίσετε τους εξωτερικούς θορύβους
-
Εάν υπάρχουν, οι γραπτές πληροφορίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν
Εκτός από τις παραπάνω συμβουλές και σε περίπτωση που φοράτε ακουστικό βαρηκοΐας, μπορείτε πάντα να προσαρμόσετε την ενίσχυση του ήχου του για να εξισορροπήσετε τις απώλειες. Εάν δεν τα καταφέρετε, απευθυνθείτε στον επαγγελματία ακοοπροθετιστή σας, αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές ακουστικών βαρηκοΐας διαθέτουν και σχετικά applications που θα σας βοηθήσουν.
Πηγή: widex.com