Menu
E-shop
Αναλώσιμα

Μπαταρίες
Προϊόντα καθαρισμού & φροντίδας

Ανταλλακτικά

Ear tips
Thin Tube

Αξεσουάρ

Θήκη ακουστικού
Fitting
Βοηθητικές συσκευές

Τι Προσφέρουμε
Blog

Η Ιστορία της Βαρηκοΐας Εν Συντομία

Στις μέρες μας, η βαρηκοΐα επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα, δηλαδή το 12% περίπου του πληθυσμού και προβλέπεται ότι μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες θα αυξηθει. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για τις πιο συχνές μορφές βαρηκοΐας, τα ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της. Οι μικροσκοπικές αυτές συσκευές έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά μέσα στα χρόνια, βοηθώντας στη βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και στην πρόληψη της κατάθλιψης, του άγχους και της γνωστικής έκπτωσης που συνδέονται με την αδιάγνωστη βαρηκοΐα.

Προκειμένου να κατανοήσουμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει, θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν και στην εξέλιξη της φροντίδας της ακοής από την αρχή έως τις μέρες μας.

Οι Πρώτες Ενδείξεις για τη Βαρηκοΐα

Τα πρώτα ευρήματα βαρηκοΐας εντοπίστηκαν σε σκελετικά κατάλοιπα ηλικίας άνω των 10.000 ετών στις Σπηλιές Shanidar στο Ιράκ. Εκεί, οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως εξοστώσεις, οστικές αναπτύξεις στον ακουστικό πόρο δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν βαρηκοΐα αγωγιμότητας.

Η Βαρηκοΐα στην Αρχαία Αίγυπτο

Η Αρχαία Αίγυπτος μας έδωσε την πρώτη γραπτή αναφορά για τη βαρηκοΐα. Στον Πάπυρο Ebers, ένα ιατρικό κείμενο του 1550 π.Χ., περιγράφεται μια θεραπεία για «το αυτί που ακούει άσχημα», η οποία περιλάμβανε τη χρήση ελαιόλαδου, κόκκινου μολύβδου, αυγών μυρμηγκιών, φτερών νυχτερίδας και ούρων κατσίκας. Παρόλο που πολλά από αυτά τα συστατικά ήταν αναποτελεσματικά, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για την απομάκρυνση της κυψελίδας.

Η Βαρηκοΐα στην Αρχαία Ελλάδα

Οι φιλόσοφοι Πλάτωνας και Αριστοτέλης έκαναν αναφορές στη βαρηκοΐα, αλλά οι παρατηρήσεις τους, με τα σημερινά δεδομένα, ακούγονται μάλλον γενικές και λανθασμένες. Πίστευαν ότι η ακοή σχετίζεται άμεσα με την ευφυΐα. Ευτυχώς, σήμερα γνωρίζουμε πως η βαρηκοΐα δεν επηρεάζει τη νοημοσύνη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.

Η Βαρηκοΐα στη Βουργουνδία

Η νοηματική γλώσσα, ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας για τους κωφούς και βαρήκοους, έχει τις ρίζες της στους μοναχούς της Βουργουνδίας του 10ου αιώνα. Οι μοναχοί ανέπτυξαν χειρονομίες για να επικοινωνούν κατά τη διάρκεια της σιωπής τους, δημιουργώντας έτσι τη βάση της σύγχρονης νοηματικής γλώσσας.

Τα Πρώτα Ακουστικά Βαρηκοΐας: Από το Ακουστικό  Κέρας στους Μικροεπεξεργαστές

Τα πρώτα ακουστικά βαρηκοΐας ήταν κέρατα αυτιών φτιαγμένα από κέρατα ζώων ή μεταλλικά φύλλα, τα οποία εμφανίστηκαν τον 17ο αιώνα. Το 1876, η εφεύρεση του τηλεφώνου από τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ έθεσε τα θεμέλια για τα πρώτα ηλεκτρονικά ακουστικά βαρηκοΐας, που παρουσιάστηκαν το 1913.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας των τρανζίστορ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εμφάνιση των μικροεπεξεργαστών τη δεκαετία του 1970, τα ακουστικά βαρηκοΐας έγιναν μικρότερα, ελαφρύτερα και πιο ισχυρά.

Ψηφιακή Τεχνολογία και Μέλλον

Τη δεκαετία του 1990 καλοσωρίζουμε πλέον την ψηφιακή τεχνολογία, με την οποία επιτεύχθηκε η προσαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας στις ατομικές ανάγκες του κάθε χρήστη. Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας καταστέλλουν τους θορύβους του περιβάλλοντος, συνδέονται ασύρματα με άλλες συσκευές, και χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να προσαρμόζονται στο περιβάλλον σας.

Συμπέρασμα

Η ιστορία της βαρηκοΐας είναι μια διαρκής πορεία εξέλιξης. Βλέπουμε δηλαδή ότι όπως εξελίσσονται ο άνθρωπος και η τεχνολογία, έτσι εξελίσσονται και αυτά. Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι απλώς εργαλεία, αλλά γέφυρες που συνδέουν τους ανθρώπους με τον κόσμο τους, βελτιώνοντας τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής.

Σχετικά άρθρα