Ένα άτομο με απώλεια ακοής περνάει την πόρτα του ΩΡΛ αναζητώντας – όπως είναι φυσικό – μία λύση στο πρόβλημά του. Παρότι τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι συνήθως η πιο αποτελεσματική μέθοδος που προτείνουν οι ειδικοί, υπάρχουν και κάποια άλλα βήματα που τα βαρήκοα άτομα μπορούν να κάνουν ώστε να βελτιώσουν τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.
Εντυπωσιακό αλλά παράλληλα και αναμενόμενο, η σωματική άσκηση είναι ένα από τα κλειδιά σε αυτή την περίπτωση.
Πώς συνδέεται η φυσική δραστηριότητα με την ακοή;
Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μία ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση και την ποιότητα της ακοής. Η φυσική δραστηριότητα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς την οξυγόνωση του έσω αυτιού.
Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή που συχνά οδηγούν στην απώλεια ακοής. Επιπλέον, η άσκηση ενισχύει αποδεδειγμένα τη νοητική λειτουργία του ατόμου ενώ παράλληλα βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών. .
Με μία πιο αναλυτική ματιά:
-
Νοητική λειτουργία: Μελέτες έχουν δείξει πως η τακτική άσκηση βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης, της εστίασης και άλλων νοητικών ικανοτήτων. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό για τα άτομα με απώλεια ακοής, που συχνά καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να κατανοήσουν τα λόγια του συνομιλητή τους.
-
Μειωμένος κίνδυνος πτώσης: Τα άτομα με απώλεια ακοής διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων και κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλο άγχος, ειδικά για τους γηραιότερους ασθενείς. Η συχνή άσκηση ενισχύει την ισορροπία, τη δύναμη και την ευλυγισία του σώματος, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.
-
Επικοινωνιακές δεξιότητες: Η άσκηση βελτιώνει τη συνολική σωματική υγεία, γεγονός που βελτιώνει με τη σειρά του την παραγωγή και την καθαρότητα του λόγου.
Προτεινόμενα είδη άσκησης
Παρότι το είδος της γυμναστικής που θα επιλέξετε εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις , τους χρόνους και τις διαθέσιμες εναλλακτικές που έχετε στη διάθεσή σας, παρακάτω θα βρείτε κάποιες προτεινόμενες δραστηριότητες που ταιριάζουν γάντι σε άτομα με απώλεια ακοής.
-
Γιόγκα: Η γιόγκα είναι μία μορφή άσκησης που βελτιώνει την ευλυγισία, τον συντονισμό αλλά και τη δύναμη του σώματος. Παράλληλα, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε το στρες της καθημερινότητας, ενώ μπορείτε να προσαρμόσετε τον βαθμό δυσκολίας ανάλογα με το επίπεδό σας.
-
Κολύμβηση: Εάν υπάρχει στην περιοχή σας κολυμβητήριο ή γυμναστήριο που να προσφέρει σχετικές υπηρεσίες, δοκιμάστε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Το νερό βοηθά στην ενίσχυση του ήχου, κάνει τις οδηγίες του προπονητή να ακούγονται καθαρότερα, ενώ παράλληλα ενισχύεται η καρδιοαναπνευστική λειτουργία, η μυϊκή δύναμη και η ευλυγισία του σώματος.
-
Χορός: Ο χορός είναι ο ιδανικός τρόπος για να συνδυάσετε την άσκηση με την κοινωνικοποίηση. Ειδικά για τα άτομα με απώλεια ακοής, μία αίθουσα χορού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική, αφού σε αυτού του είδους την άσκηση μεγάλο ρόλο παίζει η οπτική επαφή και η μη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα χρειάζεται ισορροπία και συγχρονισμός.
-
Περπάτημα: Καταλήγοντας στον πιο απλό αλλά επίσης ευεργετικό τρόπο άσκησης, το περπάτημα μπορεί να γίνει οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Για παράδειγμα, μία γρήγορη βόλτα στη φύση ή στην παραλία αποτελεί ένα εξαιρετικό αγχολυτικό που ενισχύει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, την ισορροπία και τη διάθεση του ατόμου.
Ξεπεράστε τα εμπόδια και ξεκινήστε
Παρότι γνωρίζετε τα οφέλη της καθημερινής άσκησης για τον οργανισμό, ίσως δυσκολεύεστε να πάρετε την απόφαση να την ξεκινήσετε. Ειδικά για ένα βαρήκοο άτομο, αυτή η απόφαση ενδεχομένως να φαίνεται βουνό και να αισθάνεται μειονεκτικά όταν συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες και ξεκινά την άσκηση για να πετύχει τους δικούς του προσωπικούς στόχους. Εάν εξακολουθείτε να διστάζετε, μπορείτε να αναζητήσετε έναν personal trainer, με τον οποίο θα γυμνάζεστε στον δικό του ή στον δικό σας χώρο.