Menu
E-shop
Αναλώσιμα

Μπαταρίες
Προϊόντα καθαρισμού & φροντίδας

Ανταλλακτικά

Ear tips
Thin Tube

Αξεσουάρ

Θήκη ακουστικού
Fitting
Βοηθητικές συσκευές

Τι Προσφέρουμε
Blog

6 τρόποι για να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με απώλεια ακοής

Η απώλεια ακοής αποτελεί μία κοινή πάθηση που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν. Μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική και συχνά οδηγεί τα βαρήκοα άτομα στην απομόνωση, γεγονός δύσκολο για τους ίδιους αλλά και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Εάν ένα άτομο στο περιβάλλον σας αντιμετωπίζει απώλεια ακοής και επιθυμείτε να το βοηθήσετε, παρακάτω θα βρείτε έξι χρήσιμες συμβουλές για να το κάνετε αποτελεσματικά. 

Με υπομονή, κατανόηση και στήριξη μπορείτε πραγματικά να διευκολύνετε την καθημερινότητα ενός βαρήκοου ατόμου, ώστε να απολαμβάνει τη ζωή με τους δικούς του όρους.

 

1. Βοηθήστε τους να κατανοήσουν τα σημάδια της βαρηκοΐας

Κάντε την αρχή εξηγώντας κάποια συγκεκριμένα σημάδια ή συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό. Ίσως εμφανίζουν αδυναμία στο να συμμετέχουν σε μία φιλική συζήτηση, να ζητούν να επαναλάβετε όσα τους λέτε ή να παρακολουθούν τηλεόραση σε υψηλότερη ένταση από το κανονικό.

 

2. Προτρέψτε τους να επισκεφθούν έναν ΩΡΛ

Το πρώτο βήμα για τον εντοπισμό της βαρηκοΐας είναι το τεστ ακοής. Πρόκειται για μία απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία που θα βοηθήσει να διαγνωστεί ο τύπος και ο βαθμός της βαρηκοΐας. 

Αν και πολλοί αρνούνται να δεχθούν ότι εμφανίζουν απώλεια ακοής, είναι δυστυχώς αλήθεια πως όσο αργότερα επισκεφθούμε έναν ΩΡΛ τόσο δυσκολότερα θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και στην ενδεχόμενη ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε ακουστικά βαρηκοΐας.

Επομένως, ενθαρρύνετε τον άνθρωπό σας να κλείσει ένα ραντεβού με έναν γιατρό , ώστε να ελέγξει την κατάστασή του. 

 

3. Βοηθήστε τους να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά

Η καθημερινή επικοινωνία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για ένα άτομο με απώλεια ακοής. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να διευκολύνετε την κατάσταση.

Για παράδειγμα, όταν συζητάτε με βαρήκοα άτομα, φροντίστε να τους κοιτάζετε κατά πρόσωπο, να μιλάτε αργά και καθαρά, όχι όμως υπερβολικά δυνατά. Εάν δεν καταλάβουν κάτι, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Αποφύγετε να συζητάτε ενώ βρίσκεστε σε διαφορετικά δωμάτια ή με γυρισμένη πλάτη, καθώς αυτό μπορεί να κάνει δυσκολότερη την κατανόηση.

 

4. Δείξτε υπομονή

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η απώλεια ακοής μπορεί να είναι ενοχλητική και ίσως το βαρήκοο άτομο να χρειάζεται χρόνο ώστε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. 

Δείξτε υπομονή και κατανόηση, προσπαθήστε να παραμένετε ψύχραιμοι και να μη δείχνετε αγανάκτηση όταν δεν σας ακούν ή ζητούν να επαναλάβετε. Προσφέρετε πάντα τη βοήθειά σας και προτείνετε έξυπνες λύσεις που να τους εξυπηρετούν στην καθημερινότητά τους.

5. Ενημερωθείτε

Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την απώλεια ακοής, τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να βοηθήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα που την αντιμετωπίζουν. Αυτό ισχύει, βέβαια, για όλες τις παθήσεις. 

Αναζητήστε πληροφορίες από έγκυρες ιατρικές πηγές, μάθετε για τους τύπους βαρηκοΐας και τις αιτίες που την προκαλούν, ενώ μπορείτε να ρίξετε μία πρόχειρη ματιά στα ακουστικά βαρηκοΐας που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

6. Παραμείνετε θετικοί

Είναι εξίσου σημαντικό να παραμένετε θετικοί και αισιόδοξοι, όταν αγαπημένα σας πρόσωπα αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής. Θυμηθείτε να τα ενθαρρύνετε να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, να συνεχίζουν τη ζωή τους και πάντα να έχουν στο μυαλό πως η βαρηκοΐα δεν είναι αυτή που τους ορίζει ως ανθρώπους.

Και πώς θα τους βοηθήσω να προσαρμοστούν στα ακουστικά βαρηκοΐας;

Είναι αλήθεια πως η προσαρμογή ενός ατόμου με οποιουδήποτε βαθμού απώλεια ακοής στα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Όμως, με τη δική σας υποστήριξη και ενθάρρυνση, τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορούν να μάθουν να τα χειρίζονται άψογα και να απολαμβάνουν τα οφέλη που τους προσφέρουν.

Μία καλή αρχή θα ήταν να τους βοηθήσετε να διαλέξουν τα σωστά ακουστικά βαρηκοΐας, που να ταιριάζουν στις καθημερινές τους ανάγκες, και να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν. Προτρέψτε τους να τα φορούν συνεχώς και κάντε τους μικρά «τεστ» σε διαφορετικές συνθήκες, όπως ένα εστιατόριο, ένα σινεμά ή στον δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να τους θυμίζετε πόσο βοηθητική είναι η χρήση τους και πως φορώντας τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να απολαύσουν ξανά ήχους και συνομιλίες που πιθανόν είχαν πολύ καιρό ακούσουν με ευκολία.

 

Πηγή: widex.com

Σχετικά άρθρα