Menu
E-shop
Αναλώσιμα

Μπαταρίες
Προϊόντα καθαρισμού & φροντίδας

Ανταλλακτικά

Ear tips
Thin Tube

Αξεσουάρ

Θήκη ακουστικού
Fitting
Βοηθητικές συσκευές

Τι Προσφέρουμε
Blog

Οστεοπόρωση και βαρηκοΐα συχνά συμβαδίζουν

Εάν πάσχετε από οστεοπόρωση ή έχετε χαμηλή οστική μάζα, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε συχνά την ακοή σας. Όλο και περισσότερες μελέτες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά δείχνουν να υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ οστεοπόρωσης και βαρηκοΐας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, η σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο αμερικανικό Journal of Geriatric Society, απέδειξε ότι οι γυναίκες με χαμηλή οστική μάζα ή οστεοπόρωση διατρέχουν 40% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν βαρηκοΐα. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 144.000 γυναίκες με μία ευρεία γκάμα ιατρικών προβλημάτων. 

Η οστεοπόρωση προκαλείται όταν τα οστά του σώματος φθείρονται ταχύτερα απ’ ό,τι προλαβαίνει να τα θρέψει ο οργανισμός, εκθέτοντας τον πάσχοντα σε κίνδυνο καταγμάτων. Μάλιστα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής κατά της οστεοπόρωσης δε δείχνει να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης βαρηκοΐας. 

Η απώλεια ακοής είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας και μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Αν και η έκθεση σε ισχυρούς θορύβους και το γήρας αποτελούν τις κύριες αιτίες ανάπτυξης βαρηκοΐας, υπάρχουν και ορισμένες παθήσεις που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αναιμία. 

Πώς συνδέονται η βαρηκοΐα και η οστεοπόρωση;

Μπορεί η χαμηλή οστική μάζα να οδηγήσει σε απώλεια της ακοής; Αν και δεν είναι ξεκάθαρο για τους ερευνητές, μία πιθανή εξήγηση είναι ότι τα μικροσκοπικά οστά που εμπλέκονται στη διαδικασία της ακοής αφαλατώνονται, συνεπώς αποδυναμώνονται. Η οστεοπόρωση πιθανόν να επηρεάζει και τα οστά που προστατεύουν τα νεύρα και τις δομές εντός του ακουστικού κοχλία, τα οποία μπορεί να είναι μικρά, είναι όμως ζωτικής σημασίας για την ακοή. 

Και η σύνδεση δε σταματάει εδώ. Αν και είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο, η αιφνίδια απώλεια ακοής είναι συχνότερη σε άτομα με χαμηλή οστική μάζα ή οστεοπόρωση, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Η αιφνίδια απώλεια ακοής είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε: απώλεια ακοής, συνήθως μόνο από το ένα αυτί, που συμβαίνει ξαφνικά ή σε διάστημα λίγων ημερών. Αν και η αιφνίδια απώλεια ακοής χαρακτηρίζεται συχνά ιδιοπαθής, η σύνδεση με την οστεοπόρωση είναι ένα σημαντικό εύρημα στην επιστημονική βιβλιογραφία. Ενώ η μελέτη δεν κατάφερε να αποδείξει ότι το ένα προκαλεί απαραίτητα το άλλο, επιβεβαιώνει πως υπάρχει πράγματι μία σχέση ανάμεσα στις δύο παθήσεις. 

«Οι ασθενείς με οστεοπόρωση θα πρέπει να προσέχουν»

Όπως υποστηρίζει η Δρ. Kai-Jen Tien από το Chi Mei Medical Center στην Ταϊβάν, «Οι ιατροί δε θα πρέπει να αγνοούν τα προβλήματα ακοής των ασθενών με οστεοπόρωση. Παρομοίως, οι ασθενείς με οστεοπόρωση είναι καλό να ενημερώνουν άμεσα τους θεράποντες ιατρούς, εάν εντοπίζουν ή εάν υποπτεύονται οποιοδήποτε πρόβλημα ακοής». Αυτό σημαίνει πως όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση οφείλουν να ελέγχουν τακτικά, εκτός από την υγεία των οστών, και την υγεία των αυτιών τους. Ακόμη κι αν ο γιατρός δε λαμβάνει υπ’ όψιν του την πιθανή σύνδεση μεταξύ βαρηκοΐας και οστεοπόρωσης, οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να το έχουν ως ενδεχόμενο στο πίσω μέρος του μυαλού τους. 

Σχετικά άρθρα