Γράφει ο Δημήτρης Χρυσικός,
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ακοολογίας & Τεχνολογίας και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει κάθε χρόνο την 3η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής και αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την αποκατάσταση της βαρηκοΐας. Η βαρηκοΐα αποτελεί παγκοσμίως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα υγείας, µε ένα ποσοστό άνω του 10% του πληθυσμού κάθε ηλικίας να παρουσιάζει μικρό ή μεγάλο βαθμό ακουστικής απώλειας. Δυστυχώς, ο αριθμός των βαρήκοων ατόμων δείχνει, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ το 2019, συνεχώς ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, ανέρχεται συνολικά στα 500 εκατομμύρια, εκ των οποίων 65 εκατομ. εντοπίζονται στην Ευρώπη και 1,2 εκατομ. στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί την τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση.
Η χρόνια αυτή πάθηση δημιουργεί πολλά επικοινωνιακά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία προκαλούν την κοινωνική απομόνωση των βαρήκοων ατόμων. Ακόμη, προκαλεί σοβαρά οικογενειακά και εργασιακά προβλήματα, μειώνει δραματικά την ικανότητα της γνώσης, επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό, δημιουργεί κατάθλιψη, μειώνει τη γνωστική ικανότητα, αυξάνει την άνοια και τη σωματική κούραση, διαταράσσει την ισορροπία δημιουργώντας κινητικά προβλήματα, ενώ στα παιδιά δυσχεραίνει την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.
Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική αποκατάσταση με ακουστικά, αποτελούν τους βασικούς άξονες της σωστής αντιμετώπισης που συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής των βαρήκοων ατόμων. Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, παρέχονται πλέον οι κατάλληλες λύσεις σε κάθε περίπτωση εφαρμογής, σχετικά με την απόδοση αλλά και την αισθητική, αποτρέποντας τις προκαταλήψεις και το κοινωνικό στίγμα που επικρατεί παγκοσμίως ακόμη και σήμερα.
Η εφαρμογή των ακουστικών αποτελεί την πλέον αποτελεσματική λύση καθώς προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και υγεία που αυξάνει τον χρόνο ζωής, μεγαλύτερη δυνατότητα γνώσης και μικρότερη εσωστρέφεια. Παράλληλα βελτιώνει την κοινωνική ζωή, με την ενεργή συμμετοχή του βαρήκοου ατόμου, αλλά και τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης. Βοηθά στη διαμόρφωση μιας δυνατής προσωπικής εικόνας που ενισχύει την επικοινωνία µε το περιβάλλον, δημιουργώντας καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις και βελτιώνει την απόδοση στον εργασιακό χώρο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα.
Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της μη αντιμετώπισης της βαρηκοΐας είναι πολύ μεγάλο για κάθε κοινωνία. Χαρακτηριστικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οικονομικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των 178 δισ. ευρώ τον χρόνο. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ακοής, στις 3/3/2021, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση σε virtual μορφή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με μήνυμα: Διερεύνηση – Αποκατάσταση – Επικοινωνία. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Διοργανωτές είναι: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «ΠΟΥ», ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ακοοπροθετιστών (AEA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ακοολογίας και Τεχνολογίας (ECAT), ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Βαρήκοων Ατόμων (EFHOH) και η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστριών Εταιριών (EHIMA).