Κάποιοι τρομάζουν εύκολα, κάποιοι άλλοι όχι και τόσο. Αλλά όταν πρόκειται για τρομακτικούς ήχους, όλοι λίγο πολύ τρομάζουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, γιατί είναι στη βιολογία μας.
Το ερώτημα είναι: πως γίνεται να μας τρομάζουν κάποιοι συγκεκριμένοι ήχοι, όταν στην πραγματικότητα είναι απλές δονήσεις; Φαίνεται πως η απάντηση στο ερώτημα κρύβεται στη λειτουργία του εγκεφάλου και συνεπώς της ακοής. Ο εγκέφαλός μας έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλείται το αίσθημα του φόβου στο άκουσμα των ήχων που αποκαλούνται μη γραμμικοί.
Οι μη γραμμικοί ήχοι είναι ηχητικά κύματα που έχουν πολύ υψηλό πλάτος και υψηλότερη ένταση συγκριτικά με τους υπόλοιπους ήχους. Πολύ συχνά περιλαμβάνουν απότομες αυξομειώσεις στη συχνότητα, ακανόνιστες αρμονίες ή χάος και θόρυβο. Μπορούν να δημιουργηθούν με την απότομη αλλαγή της συχνότητας των ακουστικών οργάνων.
Οι μη γραμμικοί ήχοι, όπως είναι για παράδειγμα η κραυγή ενός ζώου ή ενός ανθρώπου, ακούγονται τρομακτικοί καθώς εκτείνονται εκτός του εύρους των φωνητικών χορδών. Συνεπώς, ο εγκέφαλός μας έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει τις ανωμαλίες σε αυτούς τους ήχους και να μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι υπάρχει κίνδυνος κοντά.
Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός μας αντιδρά τόσο γρήγορα, σχεδόν αντανακλαστικά, που ούτε κι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, μέχρι να τελειώσει η αντίδραση. Με άλλα λόγια, ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός της επιβίωσης.
Γνωρίζατε ότι η ακοή είναι μια μηχανική αίσθηση που ταξιδεύει μέσα σε μόλις πέντε νεύρα μέχρι να αντιδράσουμε; Αυτή η διαδικασία γίνεται τόσο γρήγορα που έχει ήδη τελειώσει μέχρι να αντιληφθούμε τι πραγματικά έχει συμβεί. Μία εκτενής μελέτη έχει δείξει πως οι ταινίες τρόμου είναι εσκεμμένα γεμάτες με μη γραμμικούς ήχους, ώστε να προσφέρουν μία πιο ρεαλιστική εμπειρία τρόμου στους θεατές.
Ακόμη κι αν οι εικόνες κάποιες φορές μπορούν μας τρομάξουν αρκετά, η εξελικτική βιολογία έχει δείξει πως το αίσθημα του φόβου είναι μεγαλύτερο στο άκουσμα των μη γραμμικών ήχων.
Πηγή: widex.com