Τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ακοής τους. Όμως γνωρίζετε πως υπάρχουν συσκευές που μπορούν να ενισχύσουν την ακουστική σας εμπειρία και να την κάνουν ευκολότερη; Παρακάτω θα βρείτε προτάσεις συσκευών που διαθέτουν λειτουργία βοηθητικής ακρόασης για πέντε περιστάσεις της καθημερινότητας.
Για να παρακολουθήσετε τηλεόραση
Σύμφωνα με έρευνες, ένας ενήλικας στην Ευρώπη ξοδεύει κατά μέσο όρο 4 ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση, ενώ στις ΗΠΑ φτάνει τις 5 ώρες. Εάν αγαπάτε την τηλεόραση και χρησιμοποιείτε ακουστικό βαρηκοΐας, ίσως αντιμετωπίζετε συχνά κάποια προβλήματα με τον ήχο. Το να αυξήσετε την ένταση δεν είναι πάντα η κατάλληλη λύση.
Οι συσκευές βοηθητικής ακρόασης για την τηλεόραση είναι σχεδιασμένες να μεταφέρουν τον ήχο κατευθείαν στο ακουστικό βαρηκοΐας, βελτιώνοντας και προσαρμόζοντάς τον ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες. Μάλιστα, τα νεότερα μοντέλα τηλεοράσεων έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται άμεσα με το ακουστικό βαρηκοΐας μέσω Bluetooth, ενώ εσείς μπορείτε να ρυθμίζετε την ένταση μέσω ειδικής εφαρμογής (application).
Για να μιλήσετε στο σταθερό τηλέφωνο
Χτυπάει το τηλέφωνο. Το σηκώνετε, όμως ένα ενοχλητικό «σφύριγμα» στο ακουστικό βαρηκοΐας, ο λεγόμενος «μικροφωνισμός», σας εμποδίζει να ακούσετε τον συνομιλητή σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να προτιμήσετε ένα τηλέφωνο με ενισχυτή ήχου, που σας βοηθά να ανεβάσετε την ένταση στο επίπεδο που επιθυμείτε αλλά και να ελαττώσετε τα ενοχλητικά «σφυρίγματα» της τηλεφωνικής γραμμής.
Για να χρησιμοποιήσετε smartphones και tablets
Σήμερα είμαστε «συνδεδεμένοι» περισσότερο από ποτέ. Το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι χρήστες smartphone και περίπου το 20% διαθέτει tablet. Πρόκειται για συσκευές που μας επιτρέπουν να ερχόμαστε σε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να ενημερωνόμαστε για όσα συμβαίνουν, να απολαμβάνουμε τη μουσική και τις σειρές που μας αρέσουν όπου και όποτε το θέλουμε.
Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας συνδέονται άμεσα με smartphones και tablets μέσω Bluetooth, ώστε οι ήχοι από αυτές τις συσκευές να μην «ανταγωνίζονται» τους ήχους του περιβάλλοντος. Ακόμη κι αν το δικό σας ακουστικό βαρηκοΐας δε διαθέτει αυτή τη λειτουργία, υπάρχουν οι κατάλληλες βοηθητικές συσκευές. Αυτές οι συσκευές ονομάζονται streamers, εφαρμόζουν γύρω από τον λαιμό σας, λαμβάνουν το σήμα από τη συσκευή που παράγει τον ήχο (smartphone, tablet) και το μεταφέρουν κατευθείαν στο ακουστικό βαρηκοΐας χωρίς θορύβους και διακοπές.
Για να παρακολουθήσετε μία ταινία ή μία διάλεξη
Για εκείνους που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας το να παρακολουθήσουν τη δράση μιας ταινίας στον κινηματογράφο ή τα λεγόμενα σε μία πανεπιστημιακή διάλεξη μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Και αυτό διότι ο ήχος που θέλετε να ακούσετε συχνά συγχέεται με τους υπόλοιπους ήχους του περιβάλλοντος. Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;
Η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μία συσκευή ακρόασης που συλλέγει τον ήχο μέσω τηλεπηνίου και τον μεταφέρει απευθείας στα ακουστικά βαρηκοΐας σας. Σήμερα πολλές εκκλησίες, θέατρα, κινηματογράφοι και χώροι εκδηλώσεων διαθέτουν την κατάλληλη ηχητική κάλυψη, ώστε να εγγυώνται σε όλους τους παρευρισκόμενους την καλύτερη ακουστική εμπειρία.
Για να παρακολουθήσετε το μάθημα
Το σχολείο είναι ένα εξαιρετικά θορυβώδες περιβάλλον από τη χαμηλότερη έως την υψηλότερη βαθμίδα του. Ακόμη και όταν το διάλειμμα έχει τελειώσει και το μάθημα ξεκινά, υπάρχουν θόρυβοι, φωνές και λοιποί ήχοι που μπορούν να σας εμποδίσουν από το να ακούσετε τον καθηγητή και τους συμμαθητές σας.
Για τον λόγο αυτό, πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν ενισχυτικά συστήματα που βοηθούν τους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας σε περιβάλλοντα σχολείων και τάξεων. Το πιο δημοφιλές αποτελείται από ένα μικρόφωνο για τον καθηγητή και έναν δέκτη συχνοτήτων FM για το ακουστικό βαρηκοΐας του παιδιού.
Πηγή: widex.com