Οι περισσότεροι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν πόσα πράγματα κάνουν τα αυτιά για εμάς. Η ακοή επηρεάζει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, αφού είναι σχεδιασμένη για να μας βοηθά να καταλαβαίνουμε και να ερμηνεύουμε τους ήχους που φτάνουν σε εμάς.
Η ακοή έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Η ικανότητα να ακούμε μάς επιτρέπει να επικοινωνούμε, να μαθαίνουμε, να απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας μουσική αλλά και να προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας από πιθανούς κινδύνους. Σκεφτείτε πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η καθημερινότητα ενός ατόμου, εάν χάσει παροδικά ή και μόνιμα αυτό το «δώρο» της φύσης.
Παρακάτω θα βρείτε 20 ενδιαφέροντα πράγματα για την ακοή και το ανθρώπινο αυτί που πιθανότατα δε γνωρίζατε. Διαβάστε τα προσεκτικά και βρείτε το προσωπικό σας σκορ γνώσεων.
#1 Το ανθρώπινο αυτί μπορεί να αντιληφθεί ήχους που κυμαίνονται από 20-20.000Hz.
#2 Η απώλεια της ακοής μάς αφορά όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό βαρήκοων ατόμων είναι κάτω από 65 ετών. Επομένως, είναι σημαντικό να φροντίζουμε την υγεία των αυτιών μας.
#3 Το έσω αυτί είναι παραδόξως μικρό, αφού καταλαμβάνει επιφάνεια μικρότερη από μία γόμα μολυβιού.
#4 Τα αυτιά «αυτοκαθαρίζονται». Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να τα καθαρίζετε τακτικά εσείς οι ίδιοι. Ωστόσο, η υπερβολική παραγωγή κεριού καλό θα ήταν να αφαιρείται από έναν επαγγελματία ΩΡΛ.
#5 Το κερί προστατεύει τα ευαίσθητα αυτιά από τη σκόνη και τη βρωμιά.
#6 Τα μικρότερα κόκκαλα του ανθρώπινου σώματος βρίσκονται στο μέσο αυτί. Όλα μαζί δεν ξεπερνούν σε μέγεθος το κέρμα του ενός ευρώ.
#7 Το πιο σκληρό κόκκαλο του ανθρώπινου σώματος είναι το κροταφικό οστό.
#8 Μία και μόνο έκθεση σε θόρυβο άνω των 85dB αρκεί για να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή σας.
#9 Το εξωτερικό μέρος του αυτιού συνεχίζει να μεγαλώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
#10 Η ικανότητα της ακοής βασίζεται σε μικροσκοπικά τριχίδια που βρίσκονται βαθιά μέσα στο αυτί. Χωρίς αυτά δε θα ακούγαμε τίποτα.
#11 Το ανθρώπινο αυτί περιλαμβάνει περισσότερα από 20.000 τριχοκύτταρα.
#12 Τα κύματα του ήχου ταξιδεύουν με ταχύτητα 770 μιλίων την ώρα.
#13 Η ακοή δε σταματά ούτε την ώρα που κοιμόμαστε. Ευτυχώς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αγνοεί τους ήχους, έτσι ώστε να κοιμόμαστε ακόμα κι αν υπάρχει θόρυβος γύρω μας.
#14 Τα αυτιά δε μας βοηθούν μόνο να ακούμε αλλά και να ισορροπούμε.
#15 Η έκθεση σε θόρυβο ύψους 120dB καταστρέφει την ακοή σε 7,5 λεπτά.
#16 Το μέσο αυτί συνδέεται με τον λαιμό μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, η οποία είναι υπεύθυνη για την ισορροπία μεταξύ της ατμοσφαιρικής και της σωματικής πίεσης.
#17 Τα αυτιά μπορούν να επηρεάσουν και τη γεύση. Αυτό συμβαίνει γιατί το νεύρο που ονομάζεται «χορδή του τυμπάνου» και βρίσκεται στο μέσο αυτί συνδέει τους γευστικούς κάλυκες με τον εγκέφαλο.
#18 Κάθε χρόνο το δέρμα μέσα στο ακουστικό μας κανάλι ανανεώνεται, αφού μεγαλώνει κατά 1,3 ίντσες.
#19 Το κερί του αυτιού έχει χρησιμοποιηθεί από ανθρωπολόγους για να μελετήσουν τα μεταναστευτικά μοτίβα της ανθρωπότητας.
#20 Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη σε τι μας χρησιμεύει ο λοβός του αυτιού (εκτός ίσως από το να κρεμάμε τα σκουλαρίκια μας).