Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι να κάνετε εάν ξαφνικά αντιμετωπίσετε απώλεια ακοής

Ξυπνάτε μια μέρα και αντιλαμβάνεστε ότι δεν ακούτε από το ένα ή και τα δύο αυτιά. Ενδεχομένως, να έχετε και ένα συνεχόμενο κουδούνισμα που δε φεύγει. Μπορεί η πρώτη σας σκέψη να είναι “Θα περάσει”, αλλά τις επόμενες μέρες παρατηρείτε ότι η κατάσταση συνεχίζεται. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανησυχήσετε για την ξαφνική απώλεια ακοής; Η σύντομη απάντηση είναι το συντομότερο δυνατό. 

Πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ειδικά εάν η απώλεια ακοής σας συνοδεύεται από εμβοές, πονοκεφάλους ή ζάλη. Ο χρόνος είναι μείζονος σημασίας όταν πρόκειται για θεραπείες αντιμετώπισης. Όσο πιο γρήγορα λάβετε θεραπεία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανάκαμψης. 

 

Πιθανές αιτίες για την αιφνίδια απώλεια ακοής  

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι τι συνέβη ακριβώς πριν βιώσετε την αλλαγή στην ακοή σας. Ορισμένα φάρμακα είναι ωτοτοξικά, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλούν απώλεια ακοής. Τα διουρητικά και τα χάπια χοληστερόλης είναι κοινά ωτοτοξικά φάρμακα. Μερικές φορές η ακοή επανέρχεται μετά τη διακοπή αυτών των φαρμάκων, άλλες φορές όμως όχι. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με την ωτοτοξικότητα και εάν τα οφέλη του φαρμάκου υπερτερούν αυτής της παρενέργειας. Μη σταματήσετε τα φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας. 

 

Η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα ακοής. Ο Covid-19, οι λοιμώξεις, το τραύμα στο κεφάλι, η χημειοθεραπεία κ.α., μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Και πάλι, ο έλεγχος από έναν γιατρό ή έναν καταρτισμένο επαγγελματία σε θέματα ακοής, είναι ο κατάλληλος τρόπος για να δείτε ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης μακροπρόθεσμα. 

 

Μερικές φορές οι άνθρωποι βιώνουν ξαφνική απώλεια ακοής όταν έχουν εκτεθεί σε έναν πολύ δυνατό θόρυβο. Μετά την έκθεση σε ιδιαίτερα δυνατούς ήχους, οι σύνδεσμοι στο αυτί τραβούν τα οστά σφιχτά για να προστατεύσουν τα νεύρα από μόνιμη απώλεια ακοής. Αυτό μπορεί να συνοδευτεί από κουδούνισμα. Αυτή η σύσφιξη των συνδέσμων προκαλεί βραχυπρόθεσμη απώλεια ακοής, η οποία όμως πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες. 

 

Συνίσταται πάντα, εάν εργάζεστε σε θορυβώδες περιβάλλον ή έχετε χόμπι που περιλαμβάνουν θόρυβο, να φοράτε προστατευτικά αυτιών. Να θυμάστε ότι η επανειλημμένη έκθεση σε θόρυβο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής. Είναι πάντα καλύτερο να είστε ασφαλείς τώρα παρά να αντιμετωπίζετε σοβαρότερα προβλήματα αργότερα. 

 

Οι αλλαγές στην πίεση μπορεί να προκαλέσουν προσωρινές αλλαγές στην ακοή. Δραστηριότητες όπως η πτήση, η κατάδυση ή η οδήγηση στα βουνά μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές πίεσης. Τα αυτιά σας μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν στην αλλαγή της πίεσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής. Αυτή συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει μια ή δυο μέρες. 

 

Μερικές φορές, η ξαφνική απώλεια ακοής μπορεί να προκληθεί από κάτι τόσο απλό όπως το κερί στα αυτιά. Μόλις αφαιρεθεί το κερί, η ακοή επιστρέφει. Εάν χάσετε ξαφνικά την ακοή σας, επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό. Επίσης, μια καλή συνήθεια είναι να κάνετε ετήσιες εξετάσεις ακοής. 

Η Χρυσικός αποτελεί αντιπρόσωπο της Widex στην Ελλάδα από το 1994, παρέχοντας εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες για τη βαρηκοΐα εδώ και δεκαετίες. Με ακουστικά βαρηκοΐας τεχνολογίας αιχμής και συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση, η Χρυσικός εγγυάται τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.