Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ποια είναι τα ιδανικά ακουστικά για να ακούσω μουσική;

Στο σπίτι, στο γραφείο, στον δρόμο, στο μετρό ή στο λεωφορείο όλο και περισσότεροι  από εμάς, φοράμε ακουστικά για να συγκεντρωθούμε, να απομονωθούμε από τους εξωτερικούς θορύβους ή απλά  να ακούσουμε μουσική. Το να βρείτε όμως τα ιδανικά ακουστικά για να απολαύσετε την αγαπημένη σας μουσική και ταυτόχρονα να προστατεύσετε την ακοή σας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Ψείρες ή ακουστικά κεφαλής; Πώς επηρεάζουν άραγε την ακοή μας; Μπορούν να προκαλέσουν βλάβες ή ακόμα και κώφωση; Εδώ θα βρείτε μερικές απαντήσεις στις βασικότερες απορίες γύρω από το αγαπημένο σας αξεσουάρ.

Μπορώ να χάσω την ακοή μου ακούγοντας μουσική από ακουστικά;

 

Η απώλεια της ακοής σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από παράγοντες όπως:

  • τη διάρκεια της ακρόασης
  • την ένταση του ήχου (στάθμη και συχνότητα)
  • εξωτερικούς θορύβους που συχνά σας οδηγούν να ανεβάσετε την ένταση

Δυστυχώς για την υγεία των αυτιών σας, το σώμα είναι φτιαγμένο για να αντέχει σε πολύ υψηλές ηχητικές πιέσεις χωρίς να σας ειδοποιεί αμέσως ότι κάτι έχει πάει στραβά. Ένα συχνό λάθος είναι ότι συνηθίζουμε να ανεβάζουμε την ένταση για να αποφύγουμε τους εξωτερικούς θορύβους. Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε ακουστικά για να απολαύσετε το αγαπημένο σας μουσικό άλμπουμ ή την αγαπημένη σας ταινία, φροντίστε να ελέγχετε και τα επίπεδα των εξωτερικών θορύβων.  

Επίσης, να θυμάστε πως η απώλεια της ακοής μπορεί να γίνεται σταδιακά, ειδικά όταν η βλάβη προκαλείται από συνεχή έκθεση σε ήχους. Οι εμβοές των αυτιών, η δυσκολία στο να ακούσετε μία συζήτηση ή το να αισθάνεστε συχνά σαστισμένοι όταν ακούτε μουσική ή παρακολουθείτε ένα video φορώντας ακουστικά είναι όλα σημάδια πως πρέπει να μειώσετε την ένταση.

Ποια είναι το καταλληλότερο αξεσουάρ για να ακούσω μουσική;

Πρώτον, αυτό εξαρτάται από τις δικές σας προτιμήσεις. Υπάρχουν τρεις τύποι ακουστικών ακρόασης:

Τα ανοιχτά ακουστικά κεφαλής έχουν διάτρητα cups, που σημαίνει ότι ένα μέρος του ήχου διαχέεται από τα ακουστικά στον χώρο. Θεωρητικά, αυτό κρατά την ένταση σε πιο χαμηλά επίπεδα. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι συχνά ανεβάζουν την ένταση όταν βρίσκονται σε πολύ θορυβώδη περιβάλλοντα, μειώνοντας το πλεονέκτημα αυτών των ακουστικών.

Τα κλειστά ακουστικά κεφαλής προσφέρουν καλή απομόνωση του εξωτερικού ήχου. Έτσι, μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα το επίπεδο της έντασης. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτό το είδος ακουστικών σφραγίζει γύρω από το αυτί σημαίνει ότι όλη η ηχητική πίεση που παράγεται καταλήγει στο τύμπανο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ακοή σας.

Τα ακουστικά ψείρες ή earbuds διαθέτουν επίσης πολύ καλή απομόνωση των εξωτερικών θορύβων. Είναι μία ασφαλής επιλογή, αρκεί να διατηρείτε την ένταση σε λογικά επίπεδα. Εάν χρησιμοποιηθούν λάθος ή σε υπερβολική ένταση, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην ακοή σας.

Τα ακουστικά χαμηλής ποιότητας είναι πιο επικίνδυνα για την ακοή;

Τα περισσότερα ακουστικά υψηλής ποιότητας έχουν περάσει από λεπτομερείς ελέγχους και πληρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας. Αυτό, βέβαια, δεν συμβαίνει πάντα με τις φθηνότερες  επιλογές. Για παράδειγμα, μία φαινομενικά οικονομική επιλογή ίσως να χάνει την ποιότητα του ήχου σε συγκεκριμένες συχνότητες. Έτσι, θα αναγκαστείτε να ανεβάζετε την ένταση για να ακούσετε τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες του ήχου, πράγμα που τελικά να σας οδηγήσει στην απώλεια της ακοής.

Υπάρχουν κανόνες για την ένταση των ακουστικών κεφαλής;

Και ναι και όχι. Σαφώς και υπάρχουν όρια για το πόσο δυνατά μπορούν να παίζουν οι φορητές συσκευές, όπως τα iPods. Εάν όμως δε χρησιμοποιείτε τα ακουστικά που συνοδεύουν τη συσκευή, μπορεί να υπερβαίνετε αυτά τα όρια της έντασης, αφού κάποια από αυτά αποδίδουν καλύτερα τις ηλεκτρικούς παλμούς σε ηχητικά κύματα σε σχέση με άλλα.

Αν και οι κανονισμοί μάς οδηγούν προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι πάντα απαράβατοι. Είναι προτιμότερο να κινείστε σε λογικά πλαίσια παρά να εμπιστεύεστε τα ακουστικά ή τις συσκευές μουσικής για να βεβαιωθείτε ότι η ένταση που ακούτε είναι ασφαλής.

3 πράγματα που πρέπει να ελέγξετε στα νέα σας ακουστικά κεφαλής

Άνεση. Το πιο πιθανό είναι πως θα περάσετε πολύ χρόνο με τα καινούρια σας ακουστικά, γι’ αυτό βεβαιωθείτε πως εφαρμόζουν άνετα στα αυτιά σας. Αυτό θα μειώσει την ανάγκη για παραπάνω ένταση.

Ποιότητα ήχου. Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ήχου, τόσο περισσότερο θα απολαύσετε τα ακουστικά σας. Δε θα χρειαστεί να ανεβάζετε την ένταξη για να ακούσετε τις λεπτομέρειες και πιθανόν θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.  

Σκοπός χρήσης. Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή σας ταιριάζει στον σκοπό για τον οποίο τα χρειάζεστε: για τον δρόμο, το σπίτι ή ένα θορυβώδες περιβάλλον. Εάν τα χρησιμοποιείτε σε θορυβώδεις χώρους, προτιμήστε τα κλειστά ακουστικά κεφαλής ή εκείνα που απομονώνουν τους εξωτερικούς ήχους (noise cancellation). Εάν τα χρησιμοποιείται για να ακούτε μουσική στο σπίτι, τα ανοιχτά ακουστικά ίσως να είναι η ιδανική επιλογή.

Έχω απώλεια ακοής. Ποια ακουστικά να προτιμήσω για τη μουσική μου;

Εάν πάσχετε από απώλεια ακοής, λογικά θα φοράτε κάποιο ακουστικό βαρηκοΐας. Πολλά από αυτά μπορούν να συνδεθούν σε συσκευές μουσικής, στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση και να μεταφέρουν τον ήχο κατευθείαν στα αυτιά σας. Σε αυτή την περίπτωση, η ακρόαση προσαρμόζεται πάντα ανάλογα με την απώλεια ακοής,  έτσι ώστε ο χρήστης να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή ακουστική εμπειρία. Θυμηθείτε, απλώς, να διατηρείτε την ένταση σε ασφαλές επίπεδο.

Κάποια ακουστικά κεφαλής μπορούν, επίσης, να ρυθμιστούν μέσω κάποιας εφαρμογής (app), για να σας δώσουν περισσότερες ηχητικές συχνότητες και να αντισταθμίσουν τις λεπτομέρειες από την απώλεια της ακοής. Έτσι δε θα χρειάζεται να ανεβάσετε όλους τους ήχους για να ακούσετε εκείνους που χάνετε, αλλά μπορείτε να εστιάσετε στις συχνότητες που θέλετε.

Εάν δεν φοράτε ακόμη κάποιο ακουστικό βαρηκοΐας, θα ήταν χρήσιμο να ελέγξετε πρώτα την ακοή σας πραγματοποιώντας ένα ακουόγραμμα, πριν να επενδύσετε σε στην αγορά ακουστικών κεφαλής. Ίσως ενισχύσετε την εμπειρία ακρόασης περισσότερο απ’ ότι μπορείτε να φανταστείτε.