Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ακουστικά βαρηκοΐας: Τί να περιμένω στην πρώτη δοκιμή;

Φανταστείτε να μιλάτε σε έναν φίλο ή μία φίλη σας χωρίς να δυσκολεύεστε να ακούσετε τα λόγια τους ή να παρακολουθείτε το αγαπημένο σας πρόγραμμα στην τηλεόραση χωρίς να ανεβο-κατεβάζετε διαρκώς την ένταση. 

Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια ακοής και δε χρησιμοποιείτε ακόμη ακουστικά βαρηκοΐας, συνθήκες όπως αυτές ίσως μοιάζουν με μακρινό όνειρο. Ωστόσο, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, αυτό το όνειρο μπορεί ευτυχώς να γίνει εύκολα πραγματικότητα.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό για τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε στο πρώτο σας ραντεβού με τον ακοοπροθετιστή και τη δοκιμή των ακουστικών βαρηκοΐας.

 

Τί πραγματικά χρειάζονται τα αυτιά σας;

Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η επίσκεψη στο ιατρείο του ΩΡΛ. Εκεί θα υποβληθείτε σε ένα τεστ ακοής, ώστε να διευκρινιστεί ο τύπος και ο βαθμός της βαρηκοΐας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ΩΡΛ γύρω από τον τρόπο ζωής που ακολουθείτε, τις επικοινωνιακές σας ανάγκες μέσα στη μέρα, καθώς και τις προσωπικές σας προσδοκίες από τη διαδικασία.

Αμέσως μετά ο ΩΡΛ ή ο ακοοπροθετιστής, αφού επεξεργαστεί τις πληροφορίες που του δώσατε, θα σας προτείνει κάποια μοντέλα ακουστικών βαρηκοΐας που να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις απαιτήσεις σας.

 

Επιλέγοντας τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας

Αφού εξακριβώσει τις προσωπικές ακουστικές σας ανάγκες, ο ΩΡΛ θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την τελική επιλογή των ακουστικών βαρηκοΐας.

Εννοείται πως στη διαδικασία της επιλογής έχετε κι εσείς λόγο, αφού πρόκειται για κάτι που θα το φοράτε και θα το χρησιμοποιείτε καθημερινά. Επομένως, προκειμένου να σας εξυπηρετεί στο έπακρο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένους παράγοντες.

  • Στυλ: Τα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα οπισθωτιαία (εξωτερικά) και τα ενδωτιαία (εσωτερικά). Τα οπισθωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας χωρίζονται με τη σειρά τους σε δύο υποκατηγορίες: στα κλασσικά οπισθωτιαία (BTE) και σε εκείνα που το μεγάφωνο βρίσκεται μέσα στον ακουστικό πόρο (RIC). Από την πλευρά τους, τα ενδωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας χωρίζονται στα ΙΤΕ, που τοποθετούνται στον ακουστικό πόρο και ένα μικρό μέρος τους καλύπτει και τον εξωτερικό, καθώς και στα ITC, που είναι μικρότερα σε μέγεθος και τοποθετούνται εξ ολοκλήρου μέσα στον ακουστικό πόρο.

 

Εάν αυτές οι πληροφορίες σας δυσκολεύουν, ο ακοοπροθετιστής θα σας λύσει όλες τις απορίες, παραθέτοντάς σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε μοντέλου ξεχωριστά.

 

  • Λειτουργίες: Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν αναπτύξει προηγμένες λειτουργίες, που σας βοηθούν να ακούσετε καθαρά ακόμη και σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Παράλληλα, μπορείτε να ακούσετε μουσική, να απαντήσετε στις κλήσεις αλλά και να παρακολουθήσετε τηλεόραση, αφού συνδέονται ασύρματα με τις αγαπημένες σας συσκευές.

 

  • Κόστος: Εάν έχετε την εντύπωση πως οι τιμές αγοράς για τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι απαγορευτικές, τότε σίγουρα θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Υπάρχουν σύγχρονα μοντέλα σε προσιτό κόστος και εκείνα που – όπως συμβαίνει με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές – απαιτούν να βάλετε το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη για να τα προμηθευτείτε. Ο ΩΡΛ θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τις ανάγκες σας στο κατάλληλο budget.

 

Εξατομικεύοντας τα ακουστικά βαρηκοΐας

Αφού επιλέξει τα σωστά ακουστικά βαρηκοΐας σύμφωνα με όσα αναφέραμε παραπάνω, ο ΩΡΛ θα τα προσαρμόσει στις ανατομικές προδιαγραφές των αυτιών σας, ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή ακουστική εμπειρία.

Κατά τη διαδικασία αυτή ίσως χρειαστεί να μετρήσει τις διαστάσεις των αυτιών σας και να δημιουργήσει τα αντίστοιχα καλούπια. Έπειτα ακολουθεί ο προγραμματισμός των ακουστικών βαρηκοΐας ανάλογα με το βαθμό της απώλειας ακοής που αντιμετωπίζετε αλλά και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Αυτός ο συνδυασμός θα εγγυηθεί μία άνετη και λειτουργική εφαρμογή.

 

Ρυθμίσεις και προσαρμογή

Ολοκληρώνοντας και αυτό το βήμα, θα είστε πλέον σε θέση να δοκιμάσετε για πρώτη φορά τα ακουστικά βαρηκοΐας σε διάφορα ηχητικά περιβάλλοντα. Εκεί θα παρατηρήσετε τα δυνατά και αδύνατα σημεία, ώστε ο ακοοπροθετιστής να κάνει με τη σειρά του όποιες ρυθμίσεις κρίνει απαραίτητες για να τελειοποιήσει την ακουστική σας εμπειρία. Ταυτόχρονα θα μάθετε πώς να φροντίζετε και να λειτουργείτε σωστά τα νέα ακουστικά βαρηκοΐας σας.

Βεβαιωθείτε πως έχετε τεστάρει τα ακουστικά βαρηκοΐας σε διάφορα ηχητικά περιβάλλοντα που συναντάτε στην καθημερινότητάς σας, όπως το σπίτι, η δουλειά, το αυτοκίνητο ή άλλες πιο θορυβώδεις συνθήκες. Φυσικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αναπροσαρμογής των αρχικών ρυθμίσεων.

 

Το νέο ηχητικό ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ

Η προσαρμογή στα νέα ακουστικά βαρηκοΐας και τα νέα ακουστικά δεδομένα δεν τελειώνει στο πρώτο ραντεβού με τον ΩΡΛ. Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ο ακοοπροθετιστής σας θα είναι εκεί κάθε στιγμή για να σας στηρίξει και να λύσει τυχόν απορίες. 

Ανεξάρτητα από το είδος των ακουστικών βαρηκοΐας που τελικά θα επιλέξετε, τα ραντεβού με τον ΩΡΛ θα συνεχιστούν ανά διαστήματα, ώστε να επιβεβαιώσει και ο ίδιος πως όλα βαίνουν καλώς και, εάν χρειαστεί, να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές.

Είστε έτοιμοι να κάνετε το πρώτο βήμα; Επισκεφθείτε σήμερα έναν ΩΡΛ ή έναν ακοοπροθετιστή και ανακαλύψτε έναν νέο κόσμο ακρόασης με τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας.