Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

6 πράγματα που με φοβίζουν περισσότερο σε σχέση με την απώλεια ακοής μου

6 πράγματα που με φοβίζουν περισσότερο σε σχέση με την απώλεια ακοής μου.

Σας έχει φοβίσει ποτέ το γεγονός ότι έχετε βαρηκοΐα; Τις περισσότερες φορές τα βαρήκοα άτομα δέχονται την απώλεια ακοής τους ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές και συμβουλές για την σωστή επικοινωνία με τον περιβάλλον τους ώστε να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Τα περισσότερα βαρήκοα άτομα νιώθουν βέβαια και ικανά αλλά μερικές φορές νιώθουν φόβο, για παράδειγμα όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ακουστικά τους για μερικές μέρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους δημιουργούνται διάφορες ανησυχίες και ερωτήματα όπως: «Πως θα είναι η ζωή μου καθώς η απώλεια ακοής μου επιδεινώνεται; Πως θα επηρεάσει τις σχέσεις μου, την υγεία μου, την ζωή μου;».

Παρακάτω παρουσιάζονται 6 προβληματισμοί που τρομάζουν περισσότερο τα βαρήκοα άτομα σε σχέση με την απώλεια ακοής τους.

1.Υπάρχει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης άνοιας: Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες οι άνθρωποι που εμφανίζουν βαρηκοΐα κατά την διάρκεια της ζωής τους έχουν περίπου 10% πιθανότητα να εμφανίσουν άνια. Ωστόσο αυτός ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο με την χρήση ακουστικών βαρηκοΐας καθώς αντιμετωπίζεται η απώλεια ακοής.

2.Αίσθημα απομόνωσης και μοναξιάς: Η απώλεια ακοής καθιστά την επικοινωνία πιο δύσκολη και εξαντλητική με αποτέλεσμα να οδηγήσει το βαρήκοο άτομο στην απομόνωση. Παρόλα αυτά το κοντινό περιβάλλον του βαρήκοου ατόμου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση.

3. Κληρονομικότητα: Ένας από τους πιο μεγάλους προβληματισμούς των βαρήκοων ατόμων είναι εάν θα κληρονομήσουν τα παιδιά τους την βαρηκοΐα.

4. Η έλλειψη ενδιαφέροντος: Τα βαρήκοα άτομα συχνά φοβούνται ότι το περιβάλλον τους δεν θα ενδιαφέρεται αρκετά γι’ αυτούς καθώς η επικοινωνία με τα βαρήκοα άτομα απαιτεί επιπλέον χρόνο και προγραμματισμό. Παρόλα αυτά το καλύτερο που μπορούν να κάνουν τα βαρήκοα άτομα είναι να  συζητήσουν με τα άτομα του περιβάλλοντος τους τον προβληματισμό τους.

5. Αίσθημα ανικανότητας: Τα περισσότερα βαρήκοα άτομα αισθάνονται ανίκανα να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με απώλεια ακοής δυσκολεύονται να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Παρόλα αυτά η τεχνολογία έχει βοηθήσει σημαντικά ώστε τα βαρήκοα άτομα να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες όπως την παρακολούθηση μιας θεατρικής ή μουσικής παράστασης ή ταινιών.

6. Φόβος ότι θα καταλήξει μόνος: Η απώλεια ακοής είναι μια πάθηση που δημιουργεί δυσκολίες στο βαρήκοο άτομο αλλά και στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Πολλές φορές τα βαρήκοα άτομα ανησυχούν ότι το περιβάλλον τους δεν θα αντέξει αυτό το «βάρος» με αποτέλεσμα να φοβούνται ότι θα μείνουν μόνοι τους στην ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν υπάρχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Είναι πολύ σημαντικό τα βαρήκοα άτομα να έρχονται σε επαφή με άλλα βαρήκοα άτομα ώστε να μοιράζονται και να αντιμετωπίζουν τυχόν προβληματισμούς.

 

Πηγή: Living with hearing loss

https://livingwithhearingloss.com/2017/10/24/6-things-that-scare-me-most...