Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

5 τρόποι για να προστατέψετε την ακοή σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα αυτιά μας χρειάζονται ειδική φροντίδα και προσοχή για να τα προστατέψουμε από τους παράγοντες κινδύνου που συναντάμε αυτή την εποχή του χρόνου. Κατά την περίοδο των διακοπών μπορεί να λάβουμε μέρος σε θαλάσσια σπόρ, να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο, να πάμε σε μουσικά φεστιβάλ ή να απολαύσουμε άλλες δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής. 

 

Όλοι πρέπει να φροντίζουμε για την υγεία της ακοής μας το καλοκαίρι με τον ίδιο τρόπο που προστατεύουμε το δέρμα μας από τις επιβλαβείς συνέπειες το ήλιου. 

 

Παράγοντες κινδύνου για την ακοή το καλοκαίρι: 

 

  • Ξαφνικές αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση: η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως η κατάδυση ή το ταξίδι με αεροπλάνο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στα αυτιά καθώς η κοιλότητα του αυτιού προσαρμόζεται αυτόματα στις αλλαγές της πίεσης. Εάν αυτές οι αλλαγές είναι πολύ ξαφνικές, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο αυτί. 

  • Συνεχής έκθεση σε δυνατό θόρυβο: είναι ευρέως γνωστό ότι ο δυνατός θόρυβος όπως η πολύ δυνατή μουσική που χαρακτηρίζει τα νυχτερινά κέντρα και τις συναυλίες είναι επιβλαβής για τα αυτιά και μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής. 

  • Κατάχρηση αλκοόλ ή καπνού: η κατανάλωση τοξικών ουσιών όπως ο καπνός ή το αλκοόλ έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα ακοής. 

  • Παρατεταμένη χρήση κλιματιστικού: οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία που προκαλούνται από την αντίθεση μεταξύ του κρύου αέρα στους εσωτερικούς χώρους και των υψηλών θερμοκρασιών στο εξωτερικό περιβάλλον συμβάλλουν στην εμφάνιση πονόλαιμου, φαρυγγίτιδας, προβλήματα φωνής και μολύνσεις του αυτιού (ωτίτιδα). 

  • Βύθιση στο νερό: αυτή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες προβλημάτων στα αυτιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η υγρασία στον ακουστικό πόρο ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροβίων, προκαλώντας λοιμώξεις όπως η ωτίτιδα. Το κερί που βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτιού διογκώνεται λόγω της υγρασίας, προκαλώντας όχι μόνο ενόχληση αλλά και ήπια απώλεια ακοής. 

 

5 τρόποι για να φροντίσετε την υγεία της ακοής σας:

 

  • Επισκεφθείτε έναν ειδικό ΩΡΛ πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος για να κάνετε ένα ακοομετρικό τεστ και να ελέγξετε την κατάσταση των αυτιών σας και την ικανότητα ακοής σας. 

  • Πάρτε ένα αντιισταμινικό ή αποσυμφορητικό πριν επιβιβαστείτε σε αεροπλάνο, ειδικά αν έχετε κρυολόγημα. 

  • Χρησιμοποιείστε ωτοασπίδες στις πτήσεις, όταν εκτίθεστε σε δυνατό θόρυβο ή όταν πηγαίνετε για κολύμπι.

  • Περιορίστε στο ελάχιστο την παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους.

  • Στεγνώστε καλά τα αυτιά σας όταν βγαίνετε από το νερό και μειώστε το χρόνο βύθισης. 

 

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για τη φροντίδα των αυτιών σας και απολαύστε το καλοκαίρι με όλες σας τις αισθήσεις!