Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

5 πράγματα που θα ήθελες να μάθεις για την ακοή και τη βαρηκοΐα

Όταν μιλάμε για τη βαρηκοΐα και ειδικά για τους τύπους στους οποίους διακρίνεται, οι περισσότεροι γνωρίζουμε ελάχιστα. Για το λόγο αυτό συλλέξαμε πέντε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την ακοή, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν. Άραγε πόσες από αυτές τις γνωρίζετε ήδη;

 

  1. Η βαρηκοΐα δεν αφορά αποκλειστικά τους ηλικιωμένους

Στο άκουσμα της λέξης ΄΄βαρηκοΐα΄΄ οι περισσότεροι θεωρούν πως πρόκειται για μία πάθηση που αφορά μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, η πραγματικότητα και οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, αφού είναι αρκετά τα περιστατικά που συμβαίνουν σε ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Παρ’ ότι ισχύει πως οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν βαρηκοΐα, δεν είναι μόνο το γήρας που μπορεί να την προκαλέσει. Για παράδειγμα, η διαρκής ή ακόμη και μία μεμονωμένη έκθεση σε ακραία ηχητική ένταση μπορεί να προξενήσει απώλεια ακοής. 

Μιλώντας με επιστημονικούς όρους, περισσότερες από οκτώ ώρες έκθεσης σε ένταση ύψους 90dB είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη στην ακοή σας. Παράλληλα, μία στιγμιαία έκθεση σε ακραίο θόρυβο, όπως ένας πυροβολισμός των 140dB, μπορεί να έχει την ίδια επίδραση σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα.

Οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται επίσης για την ανάπτυξη βαρηκοΐας. Όπως είναι κατανοητό, σε αυτή την περίπτωση η απώλεια της ακοής μπορεί να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Την ίδια ώρα, ένας τραυματισμός στην περιοχή των αυτιών ή και η επικίνδυνη χρήση της μπατονέτας μπορούν να επηρεάσουν την ακοή. 

Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η βαρηκοΐα δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους αλλά μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

  1. Κι όμως το κερί των αυτιών… κάνει καλό

Αυτό που ίσως θυμόμαστε όλοι από την παιδική μας ηλικία είναι η μητέρα μας που επέμενε να καθαρίζει το κερί από τα αυτιά μας. Ωστόσο, είναι πράγματι “βρωμιά” που πρέπει να απομακρύνουμε επιμελώς;

Στην πραγματικότητα, μία συγκεκριμένη ποσότητα κεριού είναι λογικό και χρήσιμο να υπάρχει στο εσωτερικό των αυτιών μας. Πρόκειται για ένα μείγμα ιδρώτα, δερματικών κυττάρων και ελαίου, που σχηματίζει ένα προστατευτικό κάλυμμα στο μέσω αυτί, διατηρώντας την περιοχή καθαρή και υγιή. Συνεπώς, από αυτή την οπτική, είναι ωφέλιμο για τα αυτιά μας.

Βέβαια, παρ’ ότι λειτουργεί ως ενεργό φίλτρο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η συσσώρευσή του μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, το υγρό κερί στα αυτιά ίσως είναι σημάδι μόλυνσης. Εάν η συσσώρευση κεριού στα αυτιά σας προκαλεί προβλήματα με την ακοή, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον ΩΡΛ.

 

  1. Δεν σταματάμε ποτέ να ακούμε, ακόμη και όταν κοιμόμαστε

Ίσως είναι περίεργο να το σκεφτείτε, όμως το σώμα δεν «κατεβάζει ρολά» όταν πέφτετε για ύπνο. Αν και ορισμένες λειτουργίες του επιβραδύνονται, όπως η αναπνοή και η πέψη, το σώμα δεν σταματάει ποτέ. 

Μάλιστα, η ακοή είναι ίσως η μοναδική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος που βρίσκεται ενεργοποιημένη 24 ώρες το 24ωρο. Ακόμη και στον βαθύ ύπνο, ορισμένα ηχοκύματα εισέρχονται στο ακουστικό κανάλι και μεταφράζονται από τον εγκέφαλο ως ηχητικά σήματα. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του επιλέγει ποια από αυτά θα απορρίψει.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι δυνατοί θόρυβοι, όπως το κλάμα ενός μωρού, ένα αντικείμενο που πέφτει ή το ξυπνητήρι που χτυπάει, μας ξυπνούν τη νύχτα. Ακούμε πάντα, είτε το θέλουμε, είτε όχι.

Αντιθέτως, όταν ακούμε πράγματα ή πρόσωπα στα όνειρά μας, αυτό προκαλείται αποκλειστικά και μόνο από τον εγκέφαλό μας. Τα αυτιά και τα ακουστικά μας νεύρα δεν συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής ήχων. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ένα σύστημα επαγρύπνησης του ανθρώπου, που μας επιτρέπει να ξυπνήσουμε από έναν ήχο που θεωρούμε εμείς σημαντικό ή και επικίνδυνο, ακόμη κι αν έχουμε αποκοιμηθεί σε ένα θορυβώδες περιβάλλον.

 

  1. Τα αυτιά μας συνδέονται άμεσα με την ισορροπία του σώματος

Εάν αντιμετωπίσατε μία ωτίτιδα ή οποιαδήποτε μόλυνση στα αυτιά, ίσως παρατηρήσατε μία ανισορροπία στο σώμα σας. Αυτό συμβαίνει διότι τα αυτιά συνδέονται άμεσα με την ισορροπία του σώματος.

Το έσω αυτί είναι γεμάτο υγρά που μετακινούνται όταν κι εσείς κινείστε, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο. Αυτό το ΄«έξυπνο υγρό» μπορεί να διακρίνει εάν στέκεστε όρθιοι, εάν ξαπλώνετε, ακόμη και εάν κοιτάζετε πάνω ή κάτω.

Επομένως, όταν αντιμετωπίζετε μία μόλυνση των αυτιών, αυτό το σύστημα «πλοήγησης» υπολειτουργεί. Άλλωστε, ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της μόλυνσης των αυτιών είναι ο ίλιγγος, που κάνει τον πάσχοντα να ζαλίζεται, να τρέμει, ακόμη και να αισθάνεται ναυτία.

Σε συνδυασμό με τα μάτια και τις αρθρώσεις, το έσω αυτί παίζει σημαντικό ρόλο στη γενικότερη ικανότητα της ισορροπίας. Άρα την επόμενη φορά που θα παρατηρήσετε προβλήματα με την ισορροπία του σώματός σας, μη διστάσετε να ελέγξετε και την υγεία των αυτιών.

 

  1. Η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της βαρηκοΐας

Να και κάτι ακόμη που πιθανόν δεν γνωρίζατε. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν αποτελεσματικά να αποτρέψουν την επιδείνωση της απώλειας ακοής. Ενώ ορισμένα είδη βαρηκοΐας που συνδέονται με γενετικούς παράγοντες ή με την ηλικία δεν μπορούν επί της ουσίας να αποφευχθούν, κάποια άλλα μπορούν.

Για παράδειγμα, η απώλεια ακοής που προκλήθηκε από την έκθεση σε υψηλούς θορύβους ή από τραυματισμό μπορεί να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο, εάν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Αυτό που προσφέρουν τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τους ήχους. Αν και αυτό δεν επηρεάζει άμεσα τη βλάβη στα αυτιά σας, βοηθά τον εγκέφαλο να παραμείνει ενεργός και δραστήριος.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας ενισχύουν την κατανόηση και την αποκωδικοποίηση των ήχων και των πληροφοριών που λαμβάνει ο εγκέφαλος. Εάν ένα άτομο με βαρηκοΐα δεν μπορεί να ακούσει συγκεκριμένες ηχητικές συχνότητες, αυτό επηρεάζει άμεσα την αντιληπτική ικανότητα του εγκεφάλου.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν επιτρέπουν στα ακουστικά κύτταρα να ατροφήσουν και τα επαναφέρουν στην ενεργό δράση. Προτρέποντας ξανά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί και να αποκωδικοποιήσει τις ηχητικές πληροφορίες που δέχεται, ο βαθμός της βαρηκοΐας παραμένει ως έχει και δεν επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου.