Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

5 λόγοι για να ελέγξετε την ακοή σας

Ένα τεστ ακοής ίσως να μη βρίσκεται στη λίστα με τις προτεραιότητές σας. Τουλάχιστον, όχι άμεσα. Όμως, ακόμη κι αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την ακοή σας, μην το αγνοείτε. Αυτή είναι μία καλή αφορμή για ένα τεστ ακοής. Ακολουθούν πέντε βασικοί λόγοι για να το κάνετε. 

Η απώλεια ακοής επηρεάζει την καθημερινότητά σας

Οι πέντε αισθήσεις μάς βοηθούν να επικοινωνούμε με τον κόσμο γύρω μας. Χάρη σε αυτές δημιουργούμε σχέσεις και αντιλαμβανόμαστε όσα μας συμβαίνουν. Άρα το ενδεχόμενο να χάσουμε μία από αυτές τις αισθήσεις μπορεί να αποδειχθεί μία άσχημη και απομονωτική εμπειρία. Εάν υποφέρετε από απώλεια ακοής, ίσως παρατηρήσετε ότι η ζωή σας έχει γίνει λιγότερο απολαυστική. Οι σχέσεις, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόμα και μία επίσκεψη στη φύση δεν είναι πια το ίδιο με πριν. 

Γνωρίζατε ότι το 94% όσων χρησιμοποιούν ακουστικό βαρηκοΐας υποστηρίζουν πως η ποιότητα της ζωής τους βελτιώθηκε σημαντικά; 

Η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας

Στην περίπτωση ενός προβλήματος ακοής, ο εγκέφαλος χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια στην, κατά τα άλλα, απλή διαδικασία της ακρόασης. Έτσι, οι καθημερινές συζητήσεις απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια κατανόησης. Αυτό μπορεί να εξαντλήσει τον εγκέφαλο και να επηρεάσει τη μνήμη σας. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, η αθεράπευτη απώλεια ακοής συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης άνοιας ή και κατάθλιψης. 

Ίσως δε γνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα

Κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος χρειάζεται περίπου δέκα χρόνια για να αντιληφθεί ότι πάσχει από απώλεια ακοής. Πρόκειται για μία αργή διαδικασία, άρα ίσως να μην καταλαβαίνετε ότι σας συμβαίνει ή ακόμη και να αρνείστε την ύπαρξη του προβλήματος. Όσο σοβαρή κι αν είναι η βλάβη, ένα τεστ ακοής θα σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσιολογική σας ακοή. 

Η απώλεια ακοής είναι εξαιρετικά συχνή

Περίπου 466 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την ακοή τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια. Η απώλεια της ακοής μπορεί να προκληθεί είτε ως φυσική συνέπεια της γήρανσης, είτε λόγω της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα θορύβων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των εκ γενετής προβλημάτων ακοής. 

Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος, μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Μία καλή συμβουλή είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, για να κάνετε ένα ακουόγραμμα. Ίσως ένα ακουστικό βαρηκοΐας να είναι η λύση στο πρόβλημά σας. 

Πηγή: widex.com