Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

10 μύθοι για τη βαρηκοΐα

10 mythoi gia ti varikoia-chrysikos akoustika widex

Με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και τις εκτεταμένες ιατρικές έρευνες, σήμερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες ακοής με τον πιο σύγχρονο και διακριτικό τρόπο.

Ωστόσο, παρά τις προηγμένες λύσεις, συνεχίζουν ακόμη να υπάρχουν εσφαλμένες αντιλήψεις που σχετίζονται με τα προβλήματα ακοής. Μήπως ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τους πιο συνηθισμένους μύθους για τη βαρηκοΐα και να μάθουμε την αλήθεια για την τρίτη σε συχνότητα πάθηση στον κόσμο;

Μύθος 1

Τα προβλήματα ακοής είναι σπάνια.

Αλήθεια

Πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή βαρηκοΐας. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής ή είναι διστακτικοί ως προς την αναγνώριση και την αντιμετώπισή του.

Μύθος 2

Η απώλεια ακοής συμβαίνει μόνο στους ηλικιωμένους.

Αλήθεια

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί σταδιακά ή ξαφνικά σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν και η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία (πρεσβυακουσία) είναι ένα από τα πιο κοινά είδη απώλειας ακοής, υπάρχουν ακόμη πολλά αίτια απώλειας ακοής που δεν συνδέονται με την ηλικία.

Μύθος 3

Εάν είχα δυσκολία ακοής, θα το ήξερα.

Αλήθεια

Τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποια μείωση ακοής δεν είναι ξεκάθαρα στην αρχή. Οι άμυνες του οργανισμού μας και η δυνατότητα προσαρμογής σε μικρές αλλαγές στην ικανότητα ακοής μας εμποδίζουν από την ακριβή αυτοδιάγνωση. Ένα ακουόγραμμα μπορεί να βοηθήσει και να δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Μύθος 4

Δεν εγώ πρόβλημα ακοής, οι άλλοι μιλούν σιγά.

Αλήθεια

Πολλά άνθρωποι είναι διστακτικοί στην αναγνώριση του προβλήματος ακοής που αντιμετωπίζουν. Φυσικά, το να επαναλαμβάνονται ή να αυξάνουν την ένταση της φωνής οι συνομιλητές τους δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα. Αντιθέτως, θα δυσκολέψει την επικοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ του βαρήκοου ατόμου και των υπολοίπων. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί η δυσκολία ακοής, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει ο χρήστης να προσαρμοστεί στη χρήση των ακουστικών και θα σταματήσει την επιδείνωση του προβλήματος.

Μύθος 5

Η απώλεια ακοής δεν είναι και τόσο σημαντικό πρόβλημα.

Αλήθεια

Αν αγνοήσουμε με τα σημάδια της βαρηκοΐας, τότε δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα τόσο σωματικά όσο πνευματικά και συναισθηματικά. Η έντονη και συνεχής προσπάθεια ακοής έχει συνδεθεί με την επιδείνωση της ψυχικής υγείας που μπορεί να οδηγήσει στην άνοια. Ακόμη, η αδυναμία ακοής επηρεάζει την επικοινωνία με τον περίγυρο, προκαλώντας το αίσθημα της απομόνωσης στο βαρήκοο άτομο. Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις, η απώλεια ακοής μπορεί να αντιμετωπιστεί και να βελτιωθεί αισθητά προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μύθος 6

Τα προβλήματα ακοής δεν μπορούν να λυθούν.

Αλήθεια

Εάν μιλούσαμε για 40 ή 50 χρόνια πριν, τότε ίσως και να ήταν αλήθεια. Σήμερα, το 90% των περιστατικών βαρηκοΐας μπορεί να αποκατασταθεί με τη χρήση των κατάλληλων βοηθημάτων, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των βαρήκοων ατόμων κάθε ηλικίας.

Μύθος 7

Ακουστικά βαρηκοΐας χρειάζονται μόνο όσοι έχουν σοβαρό πρόβλημα ακοής.

Αλήθεια

Ακόμη και τα άτομα με μικρή ή μέτρια απώλεια ακοής μπορούν να βοηθηθούν από τα ακουστικά βαρηκοΐας. Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα ακουστικά που αναγνωρίζουν τις ανάγκες του χρήστη και προσφέρουν πιο εξατομικευμένο ήχο, βελτιώνοντας έτσι τις απλές δραστηριότητες στην καθημερινότητά του.

Μύθος 8

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μεγάλα, φαίνονται και είναι αντιαισθητικά.

Αλήθεια

Τα ακουστικά βαρηκοΐας σήμερα είναι πιο διακριτικά από ποτέ. Με μία μεγάλη γκάμα προϊόντων, από τα πιο κλασικά μέχρι τα πιο εξειδικευμένα, υπάρχουν πολλές επιλογές που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου. Διατίθενται σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν πίσω από το αυτί ή και μέσα στο αυτί και είναι σχεδόν αόρατα.

Μύθος 9

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ακριβά.

Αλήθεια

Η ευρεία γκάμα ακουστικών που κυκλοφορεί σήμερα δεν καλύπτει μόνο τις αισθητικές ανάγκες του βαρήκοου ατόμου, αλλά και τις οικονομικές.

προσφέροντάς προσιτές και ποιητικές λύσεις αποκατάστασης της βαρηκοΐας.

Μύθος 10

Εάν φορέσω ακουστικά θα φαίνομαι και θα αισθάνομαι ηλικιωμένος/η.

Αλήθεια

Αντιθέτως, όταν κανείς ακούει καλά και συμμετέχει στις συζητήσεις με αυτοπεποίθηση και χωρίς δισταγμό νιώθει νέος και γεμάτος ζωή. Τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας δεν επαναφέρουν την ακοή αλλά βοηθούν το βαρήκοο άτομο να απολαύσει και πάλι τους ήχους, τη μουσική και τις ομιλίες των δικών του ανθρώπων χωρίς να χάνει ούτε στιγμή.