Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ταξίδι και βαρηκοΐα: 4+1 συμβουλές για ξέγνοιαστες διακοπές

Επαγγελματικό ταξίδι, διήμερο στην εξοχή ή διακοπές διαρκείας; Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο ταξιδεύετε είναι πάντα καλή ιδέα να σχεδιάσετε από πριν το ταξίδι σας. Το να ταξιδεύει κανείς  έχοντας απώλεια ακοής μπορεί να φαντάζει μία αγχωτική διαδικασία, αλλά προετοιμάζοντας από πριν τα απαραίτητα θα εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια. Δείτε παρακάτω κάποια χρήσιμα tips για να απολαύσετε το ταξίδι σας στο έπακρο:

1. Πριν από την κράτηση του ξενοδοχείου, ρωτήστε εάν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια για άτομα με απώλεια ακοής. Πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν δωμάτια με ειδικές παροχές για βαρήκοα άτομα, όπως είναι για παράδειγμα το να αναβοσβήνει το φως κάθε φορά που χτυπάει η πόρτα του δωματίου ή το τηλέφωνο. Ακόμη, τα περισσότερα μουσεία προσφέρουν βοηθητικό εξοπλισμό για τις ξεναγήσεις, εάν το ζητήσετε. Το ίδιο ισχύει και για τα θέατρα και για άλλους χώρους ψυχαγωγίας. Ενημερωθείτε για τον προορισμό, στον οποίο θα ταξιδέψετε, αλλά και για τις διαθέσιμες παροχές των χώρων που θα επισκεφθείτε. Κι όταν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης έξτρα παροχών, μη διστάσετε να τις ζητήσετε.

2. Ζητήστε από κάποιον ειδικό να ελέγξει εάν τα ακουστικά σας  είναι καθαρά και λειτουργούν σωστά πριν ταξιδέψετε. Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε να σας προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή βοηθητικές συσκευές που θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο το ταξίδι σας. Αναφέρετε τους χώρους που θα επισκεφθείτε, έτσι ώστε να κάνετε μαζί κάποιες προσαρμογές στα ακουστικά σας για να ακούτε αποτελεσματικά όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να παρακολουθήσετε όπερα,  ένα εξειδικευμένο προγραμμα στο ακουστικό σας θα μπορούσε να βελτιώσει κατά πολύ τη συνολική εμπειρία.

3. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, φροντίστε να κλείσετε μία θέση στο μπροστινό μέρος και από την πλευρά του διαδρόμου. Κατά αυτό τον τρόπο, θα βρίσκεστε στο σημείο όπου υπάρχει ο χαμηλότερος θόρυβος. Σε περίπτωση που θέλετε να κλείσετε θέση στις σειρές εξόδων έκτακτης ανάγκης, βεβαιωθείτε ότι η πολιτική της εταιρείας είναι σύμφωνη, καθώς ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν σε άτομα με απώλεια ακοής να καθίσουν σε αυτές τις θέσεις. Κατά τη διάρκεια του check-in δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τα ακουστικά σας και μπορείτε να αναφέρετε, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν, το πρόβλημα ακοής σας στο προσωπικό του αεροδρομίου, ώστε να σας ενημερώσουν για τις διαθέσιμες υπηρεσίες.

Εάν πάλι προτιμήσετε το τρένο, δεδομένου ότι θα βρεθείτε σε ένα πολύ θορυβώδες περιβάλλον, είναι χρήσιμο να φοράτε ακουστικά που μειώνουν δραστικά αυτού του είδους τον θόρυβο. Ωστόσο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόγραμμα αναχωρήσεων και αφίξεων, καθώς μπορεί να μην ακούσετε τις ανακοινώσεις για έκτακτες αλλαγές διαδρομών. Για τη διαδρομή, επιλέξτε ένα ήσυχο βαγόνι και παρακολουθήστε τη σειρά των στάσεων. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προστατέψετε την ακοή σας από τους δυνατούς ήχους και οι ωτοασπίδες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

4. Είτε ταξιδεύετε με αεροπλάνο, είτε με τρένο, η τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει. Σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες αλλά και οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες έχουν τις δικές τους εφαρμογές για κινητό, φορητό υπολογιστή και τάμπλετ. Μπορείτε να τις κατεβάσετε πριν πάτε και να είστε ενημερωμένοι για τυχόν ειδοποιήσεις ή καθυστερήσεις, που ενδέχεται να προκύψουν. Ακόμη, ελέγξτε εάν υπάρχουν διαθέσιμες ταξιδιωτικές εφαρμογές για τον προορισμό που πρόκειται να επισκεφθείτε. Κάποιες από αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες για άτομα με απώλεια ακοής και παραθέτουν βοηθητικό υλικό για τα σημεία ενδιαφέροντος.

5. Εφόσον έχετε κλείσει εισιτήρια, δωμάτιο, και είστε έτοιμοι για το ταξίδι σας βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα απαραίτητα πριν κλείσετε τη βαλίτσα. Πάρτε μαζί σας έξτρα μπαταρίες για τα ακουστικά σας, kit καθαρισμού, τα αξεσουάρ που θα χρειαστείτε και τη θήκη μεταφοράς. Εάν πρόκειται να επισκεφθείτε ένα μέρος με υγρασία ή υψηλές θερμοκρασίες, μη ξεχάσετε τον αφυγραντήρα των ακουστικών ή αντίστοιχα τον αντάπτορα του φορτιστή των ακουστικών σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε άλλη χώρα.

 

 

 

Πηγές: widex.com, healthyhearing.com, journals.lww.com, aarp.org